sobota, 7 maja 2011

Zielona sałatka z ogórkiem i orzechami (GP Turcji)

Zielona sałatka z ogórkiem i orzechami (GP Turcji)


Wczoraj wspomniałam Wam o sałatce, którą podałam do kebabów. Jest niezwykle lekka i orzeźwiająca. W. bardzo posmakował niezwykle prosty sosik, którą jest polana. Pełna witamin, smaczna i do tego szybka- na pewno nie raz zagości jeszcze na moim stole. I Was zachęcam do tego, by Waszym obiadkom towarzyszyły różnej maści sałatki i surówki, tym bardziej teraz kiedy możemy już cieszyć się świeżymi warzywami. 

Przepis dodaję do akcji Adrijah- F1 od kuchni, akcji Karto_flanej- Ekspresowo w kuchni, zabawy Usagi- Czas na piknik 2 oraz akcji Pluskotki- Zielnik kuchenny 2011.


ZIELONA SAŁATKA Z OGÓRKIEM I ORZECHAMI (TURCJA)

Składniki (na 4 porcje):
  • 1/3 opakowania rukoli
  • 1/3 główki sałaty lollo bianco lub innej dowolnej
  • garść liści szpinaku
  • 6 większych listków świeżej bazylii
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki posiekanej
  • 2 łyżki świeżej mięty 
  • pół szklanki obranych orzechów włoskich
  • 1 ogórek pokrojony w plasterki (użyłam kilka ogórków gruntowych, jeśli używamy ogórka szklarniowego warto pozbawić go pestek)
  • sos- pół szklanki naturalnego jogurtu, 3 łyżki oliwy, łyżka soku z cytryny, łyżka białego octu winnego, 2 ząbki czosnku, pół łyżeczki cukru, sól, pieprz
W misce łączymy rukolę, liście szpinaku, miętę, natkę pietruszki, orzechy i ogórka. Dodajemy porwane listki bazylii i lollo bianco. Przygotowujemy sos dokładnie łącząc wszystkie składniki. Sałatkę polewamy sosem. 
Do przygotowania tej sałatki możemy użyć dowolnych rodzajów sałat, np. rzymskiej, lodowej czy innej ulubionej. 


27 komentarzy :

  1. Bardzo zachęcająca. Orzechy włoskie świetnie smakują w sałatkach.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dużżo zieleni :)
    Pozytwyny kolor i napewno jest przepyszna.
    Zgadzamn się z jadalnepijalne, orzechy włoskie sprawdzaja sie rewelacyjnie w sałatkach.
    pozdrawiam
    www.kuchniamalegokuchcika.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też staram się robić do obiadów różne surówki i sałatki, bo nie dość, że są zdrowe i pyszne, to jeszcze tak ładnie wyglądają na talerzu.
    Takiej jeszcze nie robiłam i na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. ..już wiem co będę jutro jadła...

    OdpowiedzUsuń
  5. Podoba mi się użycie mięty w połączeniu z ogórkiem no i te sałaty- pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. chciałoby się zjeść cały talerz! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie probowalam orzechow wloskich do salatki, a widzialam z nimi wiele przepisow, jestem ciekawa czy zasmakuja, a salatka typowo wiosenna, taka zielon :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wiosna w pełni, a zieleń uspokaja:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetna,świeża,zielona,wiosenna:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zielone jest najzdrowsze!
    Mięta, szpinak, bazylia, pietruszka uch wszystko co lubię, świetne połączenie, a do tego orzechy.
    Pozdrawiam
    Inka

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam,mniam , pyszna ta sałateczka. Taka orzeźwiająca :)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  12. proste, smaczne, zdrowe i pozytywnie zielone :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale zieloności na talerzu! Jak ładnie wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Troszkę mnie tu nie było, a tu takie pyszności, i bułeczki z pieczarkami i sałatka, mmm, pyszności:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. świetne smaki!
    chrupiąco, zielono i zdrowo. mniam, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  16. takie sałatki do obiadu są genialne :)

    OdpowiedzUsuń
  17. ciekawa ta sałatka..;)

    OdpowiedzUsuń
  18. O jak wiosennie, a z przychrupem ;) Podoba mi się!

    OdpowiedzUsuń
  19. Ta sałatka w sam raz pasuje do jakiegoś mięsiwa z grilla, sezon już powoli się zaczyna, więc na pewno ją niedługo wypróbuję:)Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  20. Ogórek i orzechy? Fajne połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  21. A ja mam skojarzenie orzechy=ser pleśniowy:) Dorzucić taki serek i w sam raz do pracy na drugie śniadanie - pożywne i pełne witamin.

    OdpowiedzUsuń
  22. Dziękuję za miłe odwiedziny,a Twoje sałatki wyglądają niesamowicie......i z pewnością tak smakują.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  23. Taka sałatka nie tylko cieszy oczy ale przede wszystkim podniebienie. Prezentuje się bardzo smakowicie:0
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Zastanawia mnie ten dodatek orzechów bo jeszcze nie próbowałam takiego połączenia, ale wszystko akurat mam, więc chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  25. bardzo lubię takie proste połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Rucola? JEst w sezonie niezastąpiona! Szczególnie z własnego ogórka: już zasiałam ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.