wtorek, 3 maja 2011

Wieprzowina słodko-kwaśna z papryką i prażonymi ziarnami sezamu

Wieprzowina słodko-kwaśna z papryką i prażonymi ziarnami sezamu


Postanowiłam zrobić małą przerwę od kurczakowego szaleństwa, które panuje w mojej kuchni. Na pierwszy ogień poszła wieprzowinka, którą przygotowałam w azjatyckim stylu. Danie z gatunku ekspresowych i do tego jest obłędnie smacznie. Podałam do niego surówkę z ogórka, również niezwykle prostą i szybką w wykonaniu. Na pewno nie raz wrócę jeszcze do tego przepisu. Tymczasem za oknem biało, w końcu mamy maj ;-) 

Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem po Azji oraz akcji Karto_flanej- Ekspresowo w kuchni. 


WIEPRZOWINA SŁODKO-KWAŚNA Z PAPRYKĄ I PRAŻONYMI ZIARNAMI SEZAMU

Składniki (na 2-3 porcje):
[przepis pochodzi ze strony BBC Good Food]

  • 300 g wieprzowiny (użyłam schabu) 
  • 1 czerwona papryka pokrojona w podłużne paski
  • 1 żółta papryka pokrojona w podłużne paski
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • pół czerwonego chilli pozbawionego pestek i posiekanego w plasterki
  • sok z 1 limonki
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka ziaren sezamu uprażonego na suchej patelni
  • dodatkowo ryż lub makaron
Schab kroimy w centymetrowe plastry a następnie w podłużne paski. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy mięso i papryki, smażymy 5-6 minut. W misce łączymy sok z limonki, miód, sos sojowy, chili, uprażony sezam, 6 łyżek zimnej wody i mąkę kukurydzianą. Mieszankę wlewamy na patelnię i gotujemy chwilkę aż sos zgęstnieje. Podajemy z ryżem bądź makaronem. 



CHIŃSKA SURÓWKA Z OGÓRKÓW I CHILLI
Składniki:
  • 1 zielony ogórek
  • 1 szalotka drobno posiekana
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki bądź kolendry
  • pół papryczki chili pozbawionej pestek i posiekanej drobno
  • łyżeczka octu ryżowego 
  • łyżeczka jasnego sosu sojowego
Ogórka obieramy, kroimy w kostkę. Dodajemy szalotkę, chilli, natkę pietruszki. Ocet łączymy z sosem sojowym. Powstałą miksturą zalewamy ogórki. 


30 komentarzy :

  1. Lubię ekspresowe, ale smaczne obiady, szczególnie w azjatyckim stylu. Bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. coś takiego za mną chodzi... tym bardziej dziś by sie przydało, gdy zimno i wietrznie. Surówka z ogórkiem też bardzo mi pasuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna surówka...dodałabym trochę sezamu i jest "moja":)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna surówka....wieprzowinka jak dla mnie z ryżem...pozdrawiam Malwinko...

    OdpowiedzUsuń
  5. pięknie się komponuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie dziś była podobna uczta ;) Pyszności, wiadomo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. faktycznie, proste i szybkie;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Malwi, to propozycja idealna dla nas :D i to chilli :)))
    ech... do nas właśnie ten biały puch dotarł :(

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm..lubię wieprzowinę po azjatycku. Ale najbardziej podoba mi się ta niezwykle oryginalna surówka z ogórka. Świetna!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Malwino jak dawno u Ciebie nie byłam. A tu takie zmiany...
    Danie jak zwykle ekstra :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. zaciekawiła mnie bardzo surówka, mam apetyt na ogórki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepiękne zdjęcia, a tak przyrządzone mięsko wygląda naprawdę apetycznie :)

    I śliczne kolory w sałatce ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne. Nie przepadam za wieprzowiną, ale w takiej wersji chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ależ smakowicie dziś u Ciebie:) Lubię takie ekspresowe obiady, ekspresowe ale i efektowne!
    Pozdrawiam i przesyłam trochę słońca:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszny obiad :) Bardzo lubię takie smaki i ta sałatka bardzo fajna - zawsze trudno coś dobrać do chińszczyzny. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Surowka jest super, a i wieprzowinka niczego sobie. Takie lekkie dania kojarza mi sie z poczatkiem lata :)

    OdpowiedzUsuń
  17. wieprzowina super, ale ta ostra sałatka kusi mnie jeszcze bardziej :] pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Pysznie. Ja akurat bardzo lubię wieprzowinkę:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wprawdzie nie jestem fanką mięsa, ale na taki obiad bym się skusiła ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. ale bym chętnie wszamała takie cudeńko

    OdpowiedzUsuń
  21. This is a lovely meal. I really like pork and you've prepared it nicely. This is my first visit to your site and I've spent some time browsing through your earlier posts. I really like the food and recipes you feature here and I'll definitely be back. I hope you have a great day. Blessings...Mary

    OdpowiedzUsuń
  22. prażone ziarenka sezamu... bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  23. masło możesz zrobić bez maselnicy - w słoiku. po prostu wlewasz śmietanę, zakręcasz słoik i trzęsiesz aż masło oddzieli się od maślanki :) a krowy - w Opolskiem Ci ich dostatek, tylko trzeba zapuścić się w wioski, także może ten doktorat to nie jest taki zły pomysł :>
    a taką wieprzowinkę bym wciągnęła, tym bardziej, że już słyszę uszyma duszy mojej jak mi chrupie w ustach z tą papryczką, chrrrrrup, chrrrrrup :) buziaki! :*

    OdpowiedzUsuń
  24. no widzisz ale najpierw potrzebna mi Oluś ta łaciata pasąca się na zielonej trawce krówka;) i wtedy będzie i śmietana, i masło i serek..mmm...aż się rozmarzyłam ;)a tę łeptowinkę polecam, dziś robię ją znowu;) buziak kochana;*

    OdpowiedzUsuń
  25. Ta chinska surowka wyglada pysznie, z checia wyprobuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Sadzę, że skuszę się na ten przepis, ale schab zastąpię wyluzowanymi żeberkami.

    OdpowiedzUsuń
  27. ale tu pysznie i tak wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Óóó... ładnie się wszystko prezentuje.. i te cudowne kolorki..



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  29. Wieprzowinę przygotowałam ostatnio na obiad. Danie smaczne, aczkolwiek mnie nie powaliło na kolana :) Dziękuję za inspirację i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  30. @Wedelko- miło mi, że wykorzystałaś przepis. Może faktycznie jak pisałaś, ta sezamowa surówka z ogórkiem nie wpasowała się tu zbytnio.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.