wtorek, 3 maja 2011

Wieprzowina słodko-kwaśna z papryką i prażonymi ziarnami sezamu


Postanowiłam zrobić małą przerwę od kurczakowego szaleństwa, które panuje w mojej kuchni. Na pierwszy ogień poszła wieprzowinka, którą przygotowałam w azjatyckim stylu. Danie z gatunku ekspresowych i do tego jest obłędnie smacznie. Podałam do niego surówkę z ogórka, również niezwykle prostą i szybką w wykonaniu. Na pewno nie raz wrócę jeszcze do tego przepisu. Tymczasem za oknem biało, w końcu mamy maj ;-) 

Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem po Azji oraz akcji Karto_flanej- Ekspresowo w kuchni. 


WIEPRZOWINA SŁODKO-KWAŚNA Z PAPRYKĄ I PRAŻONYMI ZIARNAMI SEZAMU

Składniki (na 2-3 porcje):
[przepis pochodzi ze strony BBC Good Food]

  • 300 g wieprzowiny (użyłam schabu) 
  • 1 czerwona papryka pokrojona w podłużne paski
  • 1 żółta papryka pokrojona w podłużne paski
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • pół czerwonego chilli pozbawionego pestek i posiekanego w plasterki
  • sok z 1 limonki
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka ziaren sezamu uprażonego na suchej patelni
  • dodatkowo ryż lub makaron
Schab kroimy w centymetrowe plastry a następnie w podłużne paski. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy mięso i papryki, smażymy 5-6 minut. W misce łączymy sok z limonki, miód, sos sojowy, chili, uprażony sezam, 6 łyżek zimnej wody i mąkę kukurydzianą. Mieszankę wlewamy na patelnię i gotujemy chwilkę aż sos zgęstnieje. Podajemy z ryżem bądź makaronem. 



CHIŃSKA SURÓWKA Z OGÓRKÓW I CHILLI
Składniki:
  • 1 zielony ogórek
  • 1 szalotka drobno posiekana
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki bądź kolendry
  • pół papryczki chili pozbawionej pestek i posiekanej drobno
  • łyżeczka octu ryżowego 
  • łyżeczka jasnego sosu sojowego
Ogórka obieramy, kroimy w kostkę. Dodajemy szalotkę, chilli, natkę pietruszki. Ocet łączymy z sosem sojowym. Powstałą miksturą zalewamy ogórki. 


30 komentarzy:

  1. Lubię ekspresowe, ale smaczne obiady, szczególnie w azjatyckim stylu. Bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. coś takiego za mną chodzi... tym bardziej dziś by sie przydało, gdy zimno i wietrznie. Surówka z ogórkiem też bardzo mi pasuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna surówka...dodałabym trochę sezamu i jest "moja":)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna surówka....wieprzowinka jak dla mnie z ryżem...pozdrawiam Malwinko...

    OdpowiedzUsuń
  5. pięknie się komponuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie dziś była podobna uczta ;) Pyszności, wiadomo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. faktycznie, proste i szybkie;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Malwi, to propozycja idealna dla nas :D i to chilli :)))
    ech... do nas właśnie ten biały puch dotarł :(

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm..lubię wieprzowinę po azjatycku. Ale najbardziej podoba mi się ta niezwykle oryginalna surówka z ogórka. Świetna!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Malwino jak dawno u Ciebie nie byłam. A tu takie zmiany...
    Danie jak zwykle ekstra :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. zaciekawiła mnie bardzo surówka, mam apetyt na ogórki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepiękne zdjęcia, a tak przyrządzone mięsko wygląda naprawdę apetycznie :)

    I śliczne kolory w sałatce ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne. Nie przepadam za wieprzowiną, ale w takiej wersji chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ależ smakowicie dziś u Ciebie:) Lubię takie ekspresowe obiady, ekspresowe ale i efektowne!
    Pozdrawiam i przesyłam trochę słońca:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszny obiad :) Bardzo lubię takie smaki i ta sałatka bardzo fajna - zawsze trudno coś dobrać do chińszczyzny. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Surowka jest super, a i wieprzowinka niczego sobie. Takie lekkie dania kojarza mi sie z poczatkiem lata :)

    OdpowiedzUsuń
  17. wieprzowina super, ale ta ostra sałatka kusi mnie jeszcze bardziej :] pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Pysznie. Ja akurat bardzo lubię wieprzowinkę:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wprawdzie nie jestem fanką mięsa, ale na taki obiad bym się skusiła ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. ale bym chętnie wszamała takie cudeńko

    OdpowiedzUsuń
  21. This is a lovely meal. I really like pork and you've prepared it nicely. This is my first visit to your site and I've spent some time browsing through your earlier posts. I really like the food and recipes you feature here and I'll definitely be back. I hope you have a great day. Blessings...Mary

    OdpowiedzUsuń
  22. prażone ziarenka sezamu... bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  23. masło możesz zrobić bez maselnicy - w słoiku. po prostu wlewasz śmietanę, zakręcasz słoik i trzęsiesz aż masło oddzieli się od maślanki :) a krowy - w Opolskiem Ci ich dostatek, tylko trzeba zapuścić się w wioski, także może ten doktorat to nie jest taki zły pomysł :>
    a taką wieprzowinkę bym wciągnęła, tym bardziej, że już słyszę uszyma duszy mojej jak mi chrupie w ustach z tą papryczką, chrrrrrup, chrrrrrup :) buziaki! :*

    OdpowiedzUsuń
  24. no widzisz ale najpierw potrzebna mi Oluś ta łaciata pasąca się na zielonej trawce krówka;) i wtedy będzie i śmietana, i masło i serek..mmm...aż się rozmarzyłam ;)a tę łeptowinkę polecam, dziś robię ją znowu;) buziak kochana;*

    OdpowiedzUsuń
  25. Ta chinska surowka wyglada pysznie, z checia wyprobuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Sadzę, że skuszę się na ten przepis, ale schab zastąpię wyluzowanymi żeberkami.

    OdpowiedzUsuń
  27. ale tu pysznie i tak wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Óóó... ładnie się wszystko prezentuje.. i te cudowne kolorki..



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  29. Wieprzowinę przygotowałam ostatnio na obiad. Danie smaczne, aczkolwiek mnie nie powaliło na kolana :) Dziękuję za inspirację i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  30. @Wedelko- miło mi, że wykorzystałaś przepis. Może faktycznie jak pisałaś, ta sezamowa surówka z ogórkiem nie wpasowała się tu zbytnio.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP