poniedziałek, 23 maja 2011

Sałatka z fasoli limeńskiej i pieczonej papryki (GP Hiszpanii)

Sałatka z fasoli limeńskiej i pieczonej papryki (GP Hiszpanii)



Z okazji GP Hiszpanii przygotowałam także bardzo smaczną i ciekawą sałatkę. Pełna aromatu pieczona papryka, biała drobna fasolka i do tego chrupiące czosnkowe grzanki. Idealna na kolację, czy też jako dodatek do mięska z grilla. Robiłam ją z połowy porcji i okazało się być jej stanowczo za mało. Następnym razem tego błędu nie popełnię. Miałam problem z fasolą limeńską, a mianowicie z jej dostaniem. Zastąpiłam ją więc zwykłą drobną białą fasolką z puszki. 

Przepis dodaję do akcji Adrijah- F1 od kuchni, Usagi- Czas na piknik 2, Pluskotki- Zielnik kuchenny, Karto_klanej- Ekspresowo w kuchni .


SAŁATKA Z FASOLI LIMEŃSKIEJ I PIECZONEJ PAPRYKI 

Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi z książki Podróże kulinarne. Kuchnia hiszpańska- podaję go z moimi zmianami]

  • puszka białej drobnej fasolki (odsączonej z zalewy i opłukanej)
  • 2 średniej wielkości czerwone papryki (400 g)
  • 1 duży ogórek pokrojony w kostkę
  • 2 pomidory (200 g) pokrojone w kostkę (moje były bardzo wodniste, usunęłam więc z nich miąższ)
  • 1/3 szklanki czarnych oliwek pokrojonych na pół
  • 1 łyżeczka świeżego oregano posiekanego*
  • 1/3 małego bochenka białego chleba
  • 60 ml oliwy
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sos paprykowy: 6 łyżek oliwy, 2 łyżki octu z białego wina, łyżka wytrawnego białego wina (pominęłam), łyżeczka słodkiej mielonej papryki, pół łyżeczki mielonej kolendry, 2 ząbki czosnku drobno posiekane, sól, pieprz do smaku

Paprykę kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Kładziemy na blasze w piekarniku skórką do góry i pieczemy w temp. 200 stopni około 20-25 minut lub do momentu aż skórka zacznie się łuszczyć. Przykrywamy ją papierem lub folią plastikową na 5 minut, po czym zdejmujemy skórkę i kroimy w grubszą kostkę. 
Od chleba odkrawamy skórkę, kroimy go w kostkę, mieszamy z oliwą i czosnkiem. Układamy na blasze, pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. 
Przygotowujemy sos łącząc dokładnie wszystkie składniki. 
W misce umieszczamy fasolę, pomidory, paprykę, ogórka, świeże oregano, grzanki, dolewamy sos i delikatnie mieszamy. 

*Jeśli nie mamy świeżego oregano, możemy do sosu dodać pół łyżeczki suszonego. 


19 komentarzy :

  1. Coś nowego dla mnie, fajne połączenie smaków.
    Mam ochotę teraz przeprowadzić jakieś poszukiwania fasoli limeńskiej :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda!Ślicznie sfotografowana i bardzo apetyczna sałatka!:)
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  3. cudownie kolorowa sałatka! takie to mogłabym jeść i jeść :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda tak kolorowo i tak apetycznie że aż miło patrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  5. super kolorowa i na pewno smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  6. taka sałatka... warta grzechu!
    chrupko - miękka, delikatna.
    kolorowa, słodko-kwaśna.

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie połączone smaki i jak kolorowo, od razu chce się zjeść...pozdrawiam Malwinko...

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakuśnie wygląda!!! Te twoje zdjęcia- ech. . . .
    Spróbuję zrobić, ale też pewnie z drobną fasolką z puszki, bo tej limeńskiej pewnie nie doświadczę:)

    OdpowiedzUsuń
  9. świeża i kolorowa, to cu lubię najbardziej w sałatkach:) ciekawe czym ta limeńska fasolka się różni od naszej białej:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda nieziemsko i pewnie obłędnie smakuje:) Też jestem ciekawa, co to za fasolka limeńska i jak smakuje...

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj za fasolką nie przepadam, ale dla rodziców to byłoby coś pysznego:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie wydaje mi się żebym gdzieś widział fasolę limeńską. Z białą na pewno bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak zwykle proponujesz coś pysznego!



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. lubię Twoje przepisy :))) i zdjęcia.... dobre światełko!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ta sałatka to stanowczo coś dla mnie, uwielbiam wszystkie składniki.

    OdpowiedzUsuń
  16. uwielbiam sałatki z dodatkiem grzanek - Twoja jest boska ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. idealna do podjadania przed tv :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.