sobota, 14 maja 2011

Puszyste bułeczki z koperkiem

Puszyste bułeczki z koperkiem


Niedawno mój zakwas zaczął z powrotem pracować z czego niezmiernie się cieszę. Tym samym piekę każdego dnia nowe zakwasowce. Ale dziś o zakwasie nie będzie- tylko o bułeczkach na drożdżach. Zawieruszyły mi się w archiwum i dopiero dzisiaj sobie o nich przypomniałam. Robiłam je ponad trzy miesiące temu, ale na pewno już wkrótce przepis powtórzę. Kojarzą mi się z wiosną, obłędnie pachną koperkiem, który wprost uwielbiam. Puszyste i delikatne, bardzo mięciutkie- smakują praktycznie ze wszystkim (ze wszystkim co nie jest słodkie rzecz jasna- choć może znalazłby się amator łączenia koperku z nutellą). 




PUSZYSTE BUŁECZKI Z KOPERKIEM

Składniki (na 12 małych bułeczek):
[przepis podpatrzony u Dorotus]
  • 3 i 1/2-3 i 3/4 szklanki mąki pszennej ( u mnie typ 650 g)
  • szklanka letniego mleka
  • 24 g świeżych drożdży
  • łyżka cukru (w oryginale 3)
  • łyżeczka soli
  • 1 duże jajko
  • 4 łyżki koperku świeżego drobno posiekanego (lub więcej wedle preferencji)
  • 2 łyżki roztopionego masła (u mnie olej ryżowy)
  • do posmarowania- żółtko wymieszane z 1-2 łyżkami mleka
Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i mieszamy z kilkoma łyżkami letniego mleka. Odstawiamy na 15 minut. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy zaczyn drożdżowy, mleko, jajko, koperek i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy tłuszcz. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce o podwojenia objętości (na 1-1,5 godziny). 
Krótko wyrabiamy, dzielimy na 12 części (ja dzieliłam na 8, aby bułki były większe)  i układamy na blasze wyłożonej papierem bądź wysmarowanej masłem w niewielkich odległościach. Przykrywamy i odkładamy na 45 minut do napuszenia. 
Smarujemy żółtkiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25-30 minut. Studzimy na kratce. 



26 komentarzy :

  1. Też z chęcią piekłabym codziennie, ale nie chciałabym później widzieć rachunku z prąd... A chlebki piękne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mm, takie bułeczki z twarożkiem, pomidorem i kiełkami - idealne na niedzielne śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bułeczki śliczne, a ja Malwinko czekam na te zakwasowce:) ten z san Francisco i na bohateraz dzisiejszego dnia:) - okrąglaczka:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne, rumiane bułeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne bułeczki :)
    A koperek jest bardzo dobry.
    Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjne bułeczki :) I tak uroczo wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mi najlepiej wychodzą bułeczki drożdzowe :) , a z koperkiem nawet bym nie pomyslała ! świetny pomysł..dla męża bedą smakować z twarożkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. takie domowe, swiezutkie... pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  9. jestem nimi wprost oczarowana!
    śniadanie w takim towarzystwie.. to dopiero uczta!

    OdpowiedzUsuń
  10. tak jak Fuchsia myślę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przypomniało mi się, jak na koperek, jak byłam mała, mówiłam "chude zielone". W zupie pływało chude zielone, na kanapce było, wszędzie - a mnie nie smakowało. Teraz już lubie, ale przypomniało mi się, jak zobaczyłam w twojej bułce niteczki z koperku :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepieknie wygladaja, takie zlociste i okraglutkie... Z nutella tez raczej bym ich nie laczyla - ale juz z twarozkiem to bardzo chetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny pomysł! Koperek z kanapek mi zawsze zlatuje, a tu już w bułeczce zatopiony:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Fantastyczne te bułeczki. O wiele lepiej smakują bułeczki z wszelkiego rodzaju dodatkami w środku.
    Zdjęcia, jak zwykle piękne:)
    Miłej niedzieli, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Z koperkiem? Rewelacja. No i podziwiam za codzienne pieczenie zakwasowców.

    OdpowiedzUsuń
  16. Poproszę takie jutro na śniadanko ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak niewiele potrzeba aby zwykła bułeczka zamieniła nasze śniadanie w prawdziwą ucztę.....Bardzo podoba mi się ten przepis i gratuluję fajnych pomysłów.Dziękuję za odwiedziny i miłe komentarze.

    OdpowiedzUsuń
  18. bez bułki na śniadanie nie przezyję ate to genialna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Piękne te bułeczki, a ja bardzo kocham koperek:))

    OdpowiedzUsuń
  20. chętnie pochrupałabym taka bułeczkę, musi pięknie pachnieć koperkiem

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam wszystko co z koperkiem :) dodaję go zawsze tam gdzie się da, czasem nawet aż za bardzo :D bułeczki wyglądają jak marzenie!!

    OdpowiedzUsuń
  22. Ale ładne! Wyglądają baaaardzo delikatnie... Widzę je z łososiem wędzonym :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Bułeczki wprost dla mnie stworzone - uwielbiam koperek, wyglądają pięknie.

    OdpowiedzUsuń
  24. Bułeczki rewelacyjne, robiłam na wczorajszą kolację tylko troszkę w innej wersji i właśnie podałam przepis na swoim blogu :) Pozdrawiam cieplutko ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.