środa, 11 maja 2011

Pikantna surówka z ogórka

Pikantna surówka z ogórka

 Pikantna surówka z ogórka
Pikantna surówka z ogórka
Tym razem mam dla Was przepis na pikantną i jednocześnie orzeźwiającą surówkę z ogórków, który znalazłam na stronie BBC Good Food. Tej surówce z pewnością nie można odmówić "charakteru".  Podstawowy przepis wzbogaciłam o dodatek prażonych nasion sezamu, które nadały potrawie lekko orzechowego akcentu. Surówkę z ogórków polecam podawać z dodatkiem pieczonego mięsa i ryżu.
 Pikantna surówka z ogórka



PIKANTNA SURÓWKA Z OGÓRKA  
(CHINY)

Składniki:
  • 1 duży ogórek
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka oleju sezamowego
  • pół łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 papryczka chili, pozbawiona pestek i posiekana
  • 2 dymki wraz ze szczypiorem, drobno posiekane 
  • garść posiekanych liści kolendry (jeśli nie przepadacie za kolendrą, możecie użyć naci pietruszki)
  • łyżka ziaren sezamu, uprażonych na suchej patelni (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Ogórka obieramy, kroimy w plasterki. Posypujemy cukrem pudrem, polewamy octem i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie dodajemy do nich chilli, czosnek, dymkę i liście kolendry. Polewamy olejem sezamowym, sosem sojowym, dodajemy imbir i dokładnie mieszamy. Posypujemy prażonym sezamem. Pikantną surówkę z ogórka podajemy jako dodatek do dań azjatyckich. Polecam jej dodatek szczególnie do pieczonych pałeczek pięć smaków.

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

24 komentarze :

  1. Bardzo podoba mi się ta sałatka, na pewno świetnie pasuje jako dodatek do dań:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muzę próbować..ślicznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam kiedyś u jakiegoś chińczyka sałatkę tego typu, próbowałam potem zrobić ją, ale zawsze wychodziła jakaś nie taka - na pewno wypróbuję Twoją bo wygląda jak ten autentyk...

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo zachęcająco! Bardzo lubię sałatki z ogórkiem.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak zawsze wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  6. kolejna pyszna propozycja. Kolorowa i zdrowa! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda świetnie :)
    pozdrawiam
    www.kuchniamalegokuchcika.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. super przepis, zawsze biorę taką surówkę w tajskich czy azjatyckich restauracjach, jest pycha! a do tego sezam, zapowiada się jako ciekawe urozmaicenie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny pomysł na podanie czegoś oryginalnego, nawet do codziennego obiadu:)

    OdpowiedzUsuń
  10. fajna ta surowka:) chetnie sie skusze na wyprobowanie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Rewelacyjne połączenia smaków. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. O,jaka fajna! Musi być smaczna no i pikantna!:))
    Pozdrawiam ciepło Malwinko:)

    OdpowiedzUsuń
  13. ogórków teraz mnóstwo, więc rzeczywiście warto z nimi szaleć :)

    OdpowiedzUsuń
  14. świetnie , że pokazują się jakies nowe surówki z ogórkiem :) ta wasza jest naprawdę fajna :)

    OdpowiedzUsuń
  15. te Twoje sałatki za każdym razem mnie rozbrajają.. mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pikantna, świeża i chrupiąca, super!!!

    OdpowiedzUsuń
  17. Koniecznie do wypróbowania, bo prezentuje się wspaniale i już sobie wyobrażam jak pysznie smakuje:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Z chęcią zrobię. Wygląda pysznie i bardzo ciekawe składniki.

    OdpowiedzUsuń
  19. ooo jaka fajna ta sałatka...;) lubie takie smaki

    OdpowiedzUsuń
  20. sałatka musi być orzeźwiająca, tak jak piszesz, taka chińska mizeria z octem :) szkoda, że nie mogę obecnie jeść ogórków, bo na pewno bym ją zrobiła!

    OdpowiedzUsuń
  21. Beti- oj tak, jest bardzo orzeźwiająca i oryginalna w smaku. Współczuję, że nie możesz jeść ogórków. Czyżby alergia?

    OdpowiedzUsuń
  22. Surówka idealna jako dodatek do grillowanego mięsa w upalny dzień:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Piękne kolory.. od razu apetyt wzrasta ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  24. Hmmm zainspirowana Twoją sałatką, zrobiłam własną z kolejną zamianą składników :D Wyszło super! Polecam szpinak do tej kombinacji :) na pewno nagości u mnie na blogu.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.