wtorek, 10 maja 2011

Pałeczki z kurczaka pięć smaków

Pałeczki z kurczaka pięć smaków

Pałeczki z kurczaka pięć smaków

Jeśli lubicie pieczone elementy z kurczaka, to mam dla Was smakowity przepis na pałeczki pięć smaków, autorstwa niezawodnej Ching-He Huang. Tak przygotowane mięso jest niezwykle aromatyczne, a przy okazji delikatnie pikantne za sprawą dodatku imbiru oraz czosnku. Najlepiej podawać je z dodatkiem ryżu. Ja postawiłam na krótkoziarnisty ryż azjatycki, który dodatkowo zaprawiłam awase-zu



PAŁECZKI Z KURCZAKA 5 SMAKÓW
(CHINY)

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 kg elementów z kurczaka
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 3-4 ząbki czosnku, drobno posiekane 
  • 2 łyżki świeżego imbiru, startego na tarce lub drobno posiekanego
  • łyżka wina ryżowego lub wytrawnego sherry 
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżeczki przyprawy Pięć Smaków
Dodatkowo: posiekana dymka, prażony sezam, ryż


Przygotowanie:
    W misce umieszczamy olej, czosnek, imbir, wino, sos sojowy, miód i przyprawę pięć smaków. Mieszamy. Kurczaka umieszczamy w pojemniku na żywność, zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na całą noc.

    Wyjmujemy pałeczki z marynaty, układamy na blasze. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 45 minut. W trakcie pieczenia warto podlewać mięso pozostałą marynatą i co jakiś czas odwrócić szczypcami na druga stronę. Jeśli skóra zacznie się zbyt mocno przypiekać, przykrywamy naczynie. W przypadku pieczenia skrzydełek, skracamy czas pieczenia do około 35 minut.

    Pałeczki nakładamy na talerze i posypujemy prażonym sezamem. Podajemy z dodatkiem ryżu i surówki.

    Pałeczki z kurczaka pięć smaków

    Całkowity czas przygotowania: 45 minut.

    19 komentarzy :

    1. Pałeczki z kurczaka bardzo fajne, ale makaron musiał być cudowny!

      OdpowiedzUsuń
    2. Lubie takie smaki, podoba mi się i kurczak i makaron :)

      OdpowiedzUsuń
    3. lubie takie przypieczone nózki :) a ja wczoraj tak przypiekłam calego kurczaka na butelce z piwem :)

      OdpowiedzUsuń
    4. Fajne te pałeczki! Azjatyckie smaki to zdecydowanie moje klimaty :D

      OdpowiedzUsuń
    5. Mona- one nie są nawet przypieczone- skórka jest miękka a mięsko soczysta, po prostu w tej marynacie wychodzą tak ciemne ;)

      OdpowiedzUsuń
    6. Bardzo moje klimaty - i pieknie przyrumienione paleczki, i lekki, wiosenny makaron. Nie dziwie sie, ze W. zajadal ze smakiem!

      OdpowiedzUsuń
    7. telepatia! my też wcinaliśmy dzisiaj pałeczki z kurczaka w kurkumie i chilli! ale nie fotografowałam, bo takie to mało wyjściowe wyszło... :D

      OdpowiedzUsuń
    8. Bardzo ciekawy przepis. Jak skończę ze swoim meksykańskim gotowaniem to wypróbuję.

      OdpowiedzUsuń
    9. Malwinnko, ja zamiast podziękować za ostatni raz powiem, że czekam na następny ;)
      Równie smaczny jak i ten :)

      OdpowiedzUsuń
    10. Czy ktoś wie gdzie w Polsce można kupić wino ryżowe? Moje, kupione w Czechach już dawno się skończyło...

      OdpowiedzUsuń
    11. Smakowicie wyglądają :)

      OdpowiedzUsuń
    12. jadalnepijalne- wino ryżowe najlepiej zastąpić wytrawnym sherry, jako zamiennik nada się też wódka w małej ilości, białe wytrawne wino albo sake.

      OdpowiedzUsuń
    13. Wszystko musiało być wyśmienite!

      OdpowiedzUsuń
    14. ostatnio bardzo polubiłam tę przyprawę i też myślę nad zrobieniem w niej kurczaka :)

      OdpowiedzUsuń
    15. a widzisz..ok, rozumiem:)) ja ma taki karmel w butelce z Kandy i tez tak barwi prawie na czarno :)) ale Twoje przyprawy są lepsze :)

      OdpowiedzUsuń
    16. O, to te same, które ja robiłam na GP Chin :) Przepis z tego samego programu, tylko ja go widziałam w tv ;)
      robiłam też z ciemnym sosem sojowym z filetów z udek kurczaka i miały dokładnie taki kolor, jak te Twoje :) pychotka :)

      OdpowiedzUsuń
    17. Ale mi sie jesc zachcialo! Malwinko, cudne te pałeczki, a ze sa to wlasnie te czesci kuraka, za ktorymi przepadam, to tym bardziej slinka mi do ust naplynela :) I makaron... Ehhh... zmykam sad, zanim zaczne ekran wąchac ;)
      :*

      OdpowiedzUsuń
    18. ależ mi się podoba to danie :) Zwłaszcza, że ostatni posiłek jadłam o 7:30 rano :(

      OdpowiedzUsuń
    19. Zdecydowanie jestem na 'TAK' ;-)


      www.przysmakiewy.pl

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    .