piątek, 20 maja 2011

Gong Bao Ji Ding z surówką z marynowanego ogórka i marchwi

Gong Bao Ji Ding z surówką z marynowanego ogórka i marchwi


Przepisu na kurczaka Gong Bao szukałam prawie dwa dni. W każdym było coś, co mi nie odpowiadało. W końcu trafiłam na jeden z przepisów, a w trakcie jego wykonywania na inny- stąd też do mięsa użyłam innej marynaty niż w oryginalnym przepisie. Brakowało mi tu pieprzu syczuańskiego- myślę, że następnym razem dodam go do potrawy. Całość jest niesłychanie szybka w wykonaniu. Troszkę obawiałam się ilości papryczki chili (moje miały ponad 10 centymetrów)- jednakże obawy te okazały się być nie na miejscu. Danie podałam z ryżem gotowanym na parze oraz surówką z marynowanego ogórka i marchewki. 
Co do surówki mogę tylko powiedzieć, że jest obłędna. Stosunkowo długo się ją przygotowuje- musi bowiem odleżeć swoje 6 godzin w lodówce. Ale uwierzcie mi, na prawdę warto jest poczekać. Ogórki są w smaku i zapachu podobne do małosolnych. Wszystko niesamowicie lekkie i orzeźwiające. Zapraszam Was wiec na obiad w chińskim stylu. 

Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem po Azji oraz akcji Ekspresowo w kuchni prowadzonej przez Karto_flaną. 


GONG BAO JI DING


Składniki (na 3-4 porcje):
[przepis pochodzi z TEJ strony]

  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • marynata: łyżka sosu sojowego, łyżeczka mąki kukurydzianej, łyżeczka oleju sezamowego, 2 łyżeczki wina ryżowego lub wytrawnego sherry
  • pół szklanki niesolonych orzeszków ziemnych
  • 4 suszone chilli
  • 2 cebule dymki posiekanej w 3-centymetrowe kawałki
  • łyżeczka posiekanego drobno czosnku
  • 2 łyżeczki świeżo utartego imbiru
  • sos: łyżka cukru, 2 łyżki sosu sojowego, łyżka octu ryżowego, łyżka mąki kukurydzianej rozmieszanej z 1/4 szklanki wody- wszystkie składniki sosu dokładni mieszamy
  • do podania ryż lub makaron chiński 
Mięso myjemy i czyścimy. Kroimy  w kostkę. Łączymy wszystkie składniki marynaty i wkładamy mięso na pół godziny. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy orzeszki i smażymy mieszając aż nabiorą lekko brązowej barwy. Zdejmujemy z patelni. 
Chili pozbawiam łodyg i nasion, kroimy w 2-centymetrowe kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy odsączonego z marynaty kurczaka i chilli. Smażymy 5-7 minut aż mięso będzie dobre. Dodajemy czosnek, dymkę i imbir, smażymy 30 sekund. Wlewamy sos i dorzucamy orzeszki, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilkę aż sos zgęstnieje. 



SURÓWKA Z MARYNOWANEGO OGÓRKA I MARCHWI

Składniki:
[przepis znaleziony TUTAJ]

  • 3 podłużne ogórki
  • pół średniej wielkości marchewki
  • 1 papryczka chilli posiekana
  • 5 ząbków czosnku drobno posiekanych
  • 3 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki octu ryżowego
Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w niezbyt cienkie plasterki. Marchew obieramy, kroimy w zapałki. Warzywa wkładamy do miseczki i posypujemy łyżeczką soli. Odkładamy do lodówki na 2 godziny. Następnie myjemy je i dokładnie odsączamy. Wkładamy do miski, dodajemy chilli, czosnek, posypujemy cukrem i pozostałą solą, zalewamy octem i wkładamy do lodówki na kolejne 4 godziny. 
Jeśli chodzi o dodatek soli, to nie odmierzałam jej- przy pierwszym soleniu dałam dwa razy tyle soli co przy normalnym soleniu ogórków czy innych warzyw. Przy soleniu drugim posoliłam normalnie.
Ja zrobiłam surówkę z połowy porcji- następnym razem z pewnością zrobię z całości. 

Przepis dodaję do akcji Usagi- Czas na piknik 2. 


19 komentarzy :

  1. Ślicznie wygląda ten kurczak! W dodatku chilli, orzechy, imbir...już wiem, że by mi smakował!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne i kompletne danie! W ten sposób podany kurczak na pewno by mi smakował, a surówka pięknie wienczyłaby całość :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Malwi, o tak! ta sałatka obłędna, a jako dodatek do takiego kurczaka, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialne połączenie smaków! Tak przyrządzony kurczak na pewno by mi smakował:) I muszę przyznać że zawsze zachwycają mnie Twoje przepisy na dania z drobiu - robiłam już satay z kurczaka - i też był pyszny!

    pozdrawiam ciepło!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zwłaszcza ta suróweczka wygląda super zachęcająco :) Jak zwykle cuda u Ciebie Malwinnko.
    Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  6. Malwinko, znów czarujesz. :)
    Pozdrawiam
    tmach

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale świetny obiadek! Bardzo mi się podoba i kurczak i sałatka:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Narobiłaś mi "smaka" na tą surówkę:) a kurczak też mniam!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Surówka Malwinko bardzo ciekawa...a kurczaka lubię w każdej postaci...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszny obiadek Malwinko skomponowałaś:) musi nieziemsko smakować:)
    pozdrawiam i miłego weekendu życzę

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie smaki, podobają mi się składniki marynaty, sosu, dodatek orzeszków ziemnych... Na takiego kurczaczka się piszę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ta surówka jest ciekawa :) Zapraszam do mnie na rabarbarową konfiturę :)

    OdpowiedzUsuń
  13. przepis dodaję do listy "koniecznie zrobić" wygląda bardzo apetycznie i lista Twoich składników w całości przypada mi do gustu

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam takiego kurczak a i sałatka niczego sobie ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wszamalbym z najwyzsza przyjemnoscia, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam patrzeć na Twoje Magiczne Przysmaki!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam Serdecznie,

    Bardzo ciekawy przepis. Chciałbym się dowiedzieć czy byłaby Pani zainteresowana, abyśmy dodali przepis na naszą stronę z przepisami kuchni orientalnej?(www.PrzepisyChinskie.pl)
    Jeśli tak proszę o wiadomość na adres e-mail : pro_orient@o2.pl
    W mailu proszę o podanie przepisu oraz nazwy Pani bloga.
    Dodając na nasz serwis oczywiście zaznaczymy, że pochodzi z Pani bloga.

    Pozdrawiam i życzę miłego dnia,
    Mateusz

    OdpowiedzUsuń
  18. ani kurczak ani cukier nie są wegańskie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie musisz mnie uczyć tego, co jest wegańskie a co nie. W poście znajdują się dwa przepisy- na kurczaka i surówkę. A surówka jest owszem- wegańska. Cukier jest niedozwolony w diecie wegańskiej, powiadasz. Hmm...ciekawa teoria ;)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.