środa, 25 maja 2011

Czekoladowe ciasteczka owsiane z orzechami i rodzynkami

Czekoladowe ciasteczka owsiane z orzechami i rodzynkami


Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam piec ciastka na bazie płatków owsianych. Wykorzystałam już kilka przepisów, jednakże ten wspominam najmilej. Ciasteczka są chrupiące, mocno czekoladowe, w środku zaś skrywają kawałki orzechów i rodzynki. Tylko dla wymagających amatorów słodkości. Robiłam je także w wersji czekoladowo-kokosowej i ciężko mi stwierdzić, które były lepsze. Kolejnym razem dodam do nich groszki z białej czekolady. 



CZEKOLADOWE CIASTECZKA OWSIANE Z ORZECHAMI I RODZYNKAMI 

Składniki (na około 40 sztuk):
  • pół szklanki mąki
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki soli
  • 170 g mlecznej czekolady*
  • 6 łyżek miękkiego masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru **
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 większe jajko
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki płatków owsianych (dałam błyskawiczne)
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów (u mnie włoskie i laskowe) ***
W misce łączymy mąkę, sodę i sól. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na 5 minut do przestygnięcia. Masło ucieramy mikserem z cukrami. Kolejno dodajemy jajko i ekstrakt i ucieramy dalej. Wlewamy roztopioną czekoladę, miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy mąkę, mieszamy, następnie dodajemy płatki owsiane, rodzynki i orzechy- mieszamy dokładnie łyżką. Masę odstawiamy do lodówki na około pół godziny lub dłużej. 
Blachę wykładamy papierem do pieczenia bądź smarujemy masłem. Z masy formujemy kulki, lekko spłaszczamy i układamy na blasze zachowując odstępy (około 5 cm- ciastka mocno się rozlewają). Pieczemy 10-12 minut w temp. 175 stopni. Po 8 minutach pieczenia ciastka spłaszczamy lekko łopatką bądź łyżką. Studzimy na blasze 3-4 minuty a następnie przenosimy na kratkę. Ciastka przechowujemy do 7 dni w puszce. 

* do zrobienia tych ciastek można użyć czekolady gorzkiej. Wówczas trzeba stanowczo zwiększyć ilość lukru w przepisie
**możemy użyć samego cukru pudru bądź tylko cukru brązowego
*** możemy użyć dowolnych orzechów, bądź migdałów. Jeśli nie lubimy rodzynek zastąpmy je innymi ulubionymi bakaliami. Zamiast dodawać orzechy i rodzynki do ciasta możemy wsypać półtorej szklanki wiórek kokosowych- uzyskamy wówczas czekoladowo-kokosowe ciasteczka owsiane



35 komentarzy :

  1. owsiane ciasteczka baaardzo lubię! Ładne zdjęcia:)takie romantyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Strasznie apetycznie wyglądają. Co ja bym dała by takie jedno ciasteczko schrupać sobie do herbaty.

    OdpowiedzUsuń
  3. też lubię takie ciasteczka. I wyrzutów sumienia nie mam, że jem słodkie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. JA też lubię owsiane ciasteczka. Powiem więcej - właśnie wyjęłam partię z piekarnika

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądaja apetycznie. Uwielbiam takie ciastka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Owsiane ciasteczka praktycznie zawsze są przepyszne i praktycznie zawsze znikają bardzo, bardzo szybko. Nie ma się co dziwić. (Powiedzmy że) zdrowe i bez wątpienia taaaakie smakowite! :))

    OdpowiedzUsuń
  7. ale fajne, zdrowo wyglądają:) piękna zastawa mmm

    OdpowiedzUsuń
  8. oj kusisz, zeby po nie siegnac i sie delektowac takimi pysznosciami:)

    OdpowiedzUsuń
  9. och, wyglądaja cudnie...lubię"owsiki" jak mawia moja mała kuzyneczka;)
    A te taaaak kuszą:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam uwielbiam ciasteczka owsiane... Zdecydowanie jedno z moich ulubionych słodyczy! Pysznie wyglądają, choć ja bym użyła jednak gorzkiej czekolady- zdecydowanie ją wolę, zwłaszcza w wypiekach super się sprawdza :)

    OdpowiedzUsuń
  11. cudne:D zgadzam się z przedmówcami: wyglądają strasznie apetycznie i też bardzo takie lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Hm, owsiane ciasteczka to najfajniejsze ciasteczka moim zdaniem, nawet jak sie ma wyrzuty sumienia, ze sie zapycha niepotrzebnie cukrem zawsze mozna sie usprawiedliwiac zbawiennym wplywem platkow owsianych na nasz organizm ;p

    OdpowiedzUsuń
  13. Jeszcze nie robiłam owsianych ciasteczek, a te wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. wspaniałe, bez dwóch zdań!

    OdpowiedzUsuń
  15. Takie ciasteczka to mój zdecydowany ulubieniec :) Pyszne, zdrowe i tak ładnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  16. ja też uwielbiam płatki owsiane w słodyczach! stają się one wtedy ZDROWYMI słodyczami i to jest bardzo przyjemna sytuacja ;D

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszne Malwinko, zrobię dla męża bo ja na diecie...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  18. Cudowne owsiane ciasteczka. Zdrowe i smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wyglądają wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Anonimowy26 maja, 2011

    Malwinko, ale kusisz! Cudne sa! Juz sprawdzilam, czy mam wszystkie skladniki w domu! :)

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  21. Ja tez bardzo lubie owsiane ciastka - nigdy nie mam ich dosc, a przy tym jakos mniej wyrzutow sumienia, kiedy siegam po takie ciacho, niz kiedy chwytam maslanego herbatnika :)

    OdpowiedzUsuń
  22. wyglądają zdrowo i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam ciasteczka owsiane. A moje pierwsze upiekłam przez przypadek, bez żadnego przepisu. Wybierałam się z przyjaciółką do parku na piknik i bardzo chciałam upiec ciastka i w ostatniej chwili okazało się, że nie mam mąki. Dałam więc płatki owsiane i wyszły najpyszniejsze ciastka na świecie, od tego czasu robiłam różne (bez cukru, z cukrem, bez mąki w ogóle, z odrobiną mąki, miękkie, twarde) i każde uwielbiam. I z Twojego przepisu też spróbuję, jak już kupimy piekarnik.

    Pozdrawiam ciepło
    Monika z
    www.bentopopolsku.blogspot.com
    i
    www.efektnimbu.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  24. Takie ciasteczka owsiane z różnymi dodatkami - są wspaniale, bez dwóch zdań :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ja bym chętnie takie ciasteczko schrupała:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Piękne ciastka i urocze zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  27. Uwielbiam takie ciasteczka :-)

    OdpowiedzUsuń
  28. Rozpieszczasz nas swoimi wypiekami ;-))



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  29. zrobiłam wszystko według przepisu. Uformowałam ciastka i wstawiłam do pieczenie... wszystkie zlały się w jedno ciasto... przy takiej ilości masła i czekolady mogłam się chyba tego spodziewać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musiałaś ułożyć je w za małych odstępach, skoro się zlały. Robiłam je dawno temu, postaram się na dniach je powtórzyć i sprawdzić, czy wszystkie składniki mają prawidłowe proporcje.

      Usuń
    2. Ciastka upiekłam po raz kolejny i wyszły bez problemu. Być może Twoja masa na ciastka zbyt krótko leżała w lodówce, albo kładłaś ciastka na blachę w zbyt małych odstępach. Ciastka mocno się rozlewają, dlatego należy pamiętać by zachować około 5 cm odstępu.

      Usuń
  30. Czy można mrozić te ciasteczka? :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.