czwartek, 26 maja 2011

Ciasteczka w czekoladowo-orzechowej skorupce

Ciasteczka w czekoladowo-orzechowej skorupce


Dziś chciałabym Was zaprosić na wyjątkowe ciasteczka. Kiedy je upiekłam nie zachwyciły mnie niczym- ot zwykłe ciacha. Postanowiłam je troszkę ulepszyć, do połowy zanurzyłam je więc w roztopionej czekoladzie i obtoczyłam w prażonych orzeszkach. Okazało się to strzałem w dziesiątkę. Nie muszę mówić, że zniknęły w oka mgnieniu. Idealne na leniwe popołudnie do herbatki. Ktoś się skusi?

Przepis dodaję do akcji Kasi- Co mamy dla mamy?, akcji Usagi- Czas na piknik 2, oraz akcji Karto_klanej- Ekspresowo w kuchni. 


CIASTECZKA W CZEKOLADOWO-ORZECHOWEJ SKORUPCE

Składniki (na 25 ciasteczek):

  • 175 g miękkiego masła
  • 75 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • 300 g mąki
  • 80 g czekolady (dałam mleczną, ale możemy użyć gorzką jeśli wolimy mniej słodkie wypieki)
  • orzechy laskowe - około 3 łyżek
Masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem. Dodajemy ekstrakt i żółtka, dalej miksujemy. Wsypujemy mąkę, mieszamy dokładnie. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Z ciasta formujemy kulki, spłaszczamy, układamy na blasze zachowując odstępy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 12-15 minut aż ciastka będą zarumienione. Studzimy na kratce. 
Orzechy zalewamy wrzątkiem, odkładamy na 15 minut, obieramy ze skórki. Kroimy drobno, następnie prażymy na patelni. Odstawiamy do przestygnięcia. 
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ostudzone ciasteczka maczamy do połowy w czekoladzie i posypujemy uprażonymi orzeszkami. Odkładamy do lodówki by czekolada stwardniała. Przechowujemy do tygodnia czasu w puszce.
Orzeszków nie musimy obierać, możemy także dodać w trakcie ich prażenia łyżkę brązowego cukru. Jeśli lubimy możemy także użyć gotowego krokantu. 


18 komentarzy :

  1. Niby zwyczajnie - a prezentują się wspaniale.
    Coś mi się wydaje, że polubię te orzechowo-czekoladową wersję ; ).

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. To ja poproszę, bo bardzo mi się podobają:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł z tym zanurzeniem w czekoladzie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja! ja się skuszę! tylko znając życie zanurzyłabym je całe w czekoladzie i jeszcze zagryzałabym czekoladą i popiła czekoladą w płynie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. za każdym razem wychodzą Ci takie ładniutkie

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja sie skusze, ja, ja! Jestem pewna, ze w wersji z gorzka czekolada bardzo by mi smakowaly :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Orzechowo - czekoladowe połączenie - pycha :)
    A czekoladowe zanurzenie spowodowało że te niby całkiem zwyczajne, klasyczne ciasteczka są naprawdę niebanalne!

    Super!

    pozdrawiam ciepło =)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow, świetny pomysł! I efekt wyjątkowo smakowity :)

    OdpowiedzUsuń
  9. też często w taki sposób upiększam ciasteczka i potwierdzam - te maczane w czekoladzie znikają zawsze jako pierwsze :) śliczne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Skorupka z czekolady i orzechów bardzo mi się podoba. Wspaniałe, apetyczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne i pyszniutkie maleństwa!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pomysł prosty a genialny...podłapuję:)))

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimowy28 maja, 2011

    Ale cudne! A ja siedze TAAAAAKA glodna! Zapraszam sie na kilka! I na kubelek kawy! :)
    Milego weekendu!

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. Wprost urocze!



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. zdjęcia jak zwykle cudne, a pomysł trafiony :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.