piątek, 27 maja 2011

Burrito z guacamole i salsa picante

Burrito z guacamole i salsa picante


Okres sesji nie sprzyja niestety mojemu uczestnictwu w akcji Shinju- Hola Mexico. Udało mi się jakiś czas temu zrobić burrito, choć pora była późna i zdjęcia pozostawiają dużo do życzenia. Podałam je z guacamole, kwaśną śmietaną i rewelacyjną salsą picante. Myślę, że jej nazwa jest na tyle wymowna, że nie trzeba opisywać jej smaku. Uczta w prawdziwie meksykańskim stylu. 



BURRITO Z WOŁOWINĄ I CZERWONĄ FASOLĄ

Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi z książki Podróże kulinarne. Kuchnia meksykańska]
  • pół kg mielonej wołowiny
  • 400 g pomidorów z puszki bez skórki 
  • 1 drobno posiekana średnia cebula
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka sproszkowanego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli (lub więcej, jeśli lubicie ostre potrawy)
  • 300 g odsączonej i opłukanej czerwonej fasoli z puszki
  • 4 duże pszenne tortille
  • kwaśna śmietana do podania
Na oleju smażymy wołowinę cały czas mieszając, aż się ładnie przyrumieni. Dodajemy cebulę, czosnek i przyprawy, podgrzewamy nie przerywając mieszania dopóki cebula się nie zeszkli. Dodajemy pomidory i fasolę, dusimy na wolnym ogniu bez przykrycia około 15 minut aż całość zgęstnieje. 
Tortille podgrzewamy z obu stron na suchej patelni, nakładamy farsz, zawijamy. Podajemy z kwaśną śmietaną, guacamole i salsa picante. 



GUACAMOLE

Składanki (dla około 6 osób):
  • 2 średnie awokado
  • 1 mały pomidor
  • 2 łyżki posiekanej czerwonej cebulki
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1-2 łyżki soku z limonki
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę. Za pomocą widelca robimy z niego papkę. Dodajemy pokrojonego drobno pomidora (bez pestek), cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Kropimy sokiem z limonki i doprawiamy solą. Do guacamole możecie także dodać pół czerwonej papryczki chili, pozbawonej pestek i drobno posiekanej. 


SALSA PICANTE 

Składniki (na 3/4 szklanki):

  • 2 obrane pomidory (250 g)
  • 1/4 szklanki posiekanej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marynowane jalapeno
  • łyżeczka oleju
  • pół łyżeczki zalewy z papryczek jalapeno
  • 1/4 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki soli 
Za pomocą blendera miksujemy na gładką pastę pomidory, czosnek, cebulę i jalapeno. Na patelni rozgrzewamy olej, przekładamy masę pomidorową, doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy pół łyżeczki zalewy z papryczek. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim ogniu około 10 minut aż całość zgęstnieje. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na 2 godziny. 

25 komentarzy :

  1. Ależ pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam. A ja ostatnio zakochana w empadillas, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne! Dla mnie koniecznie z salsa picante - uwielbiam ostre dania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Burrito wyglada przepysznie, a zdjecia wcale nie sa zle!

    OdpowiedzUsuń
  5. jak jest ostro tzn., że jest pysznie.. uwielbiam takie potrawy :]

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadłam jeszcze takiego połączenia, wygląda doskonale :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam mniam zjadłabym właśnie takie danko :) poproszę jedno burrito na wynos :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pysnzie wyglada i kusi, zeby je natychmiast zjesc:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda przepysznie, uwielbiam ostre smaki! Sama mięsa nie jem, ale w wersji wege byłoby na pewno równie pyszne

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak patrzę na takie zdjęcia to żałuję, że w domu tylko ja jestem fanką kuchni meksykańskiej ;-) Pyszne...

    OdpowiedzUsuń
  11. dla mnie koniecznie z salsą bo pikantne smaki to ja lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  12. szczerze mówiąc to dobrze, że ta akcja powstała, bo nie miałam zielonego pojęcia o kuchni meksykańskiej. brzmi to świetnie i mało skomplikowanie, taki można nawet powiedzieć domowy fast-food. zdecydowanie mi się podoba :D a żeby Ci podnieść ciśnienie to Ci powiem, że ja już jestem PO SESJI! a żeby je obniżyć - Ciebie też to czeka, także powodzenia! ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. ale dawno tego dania nie jadłam aż wróciły wspomnienia z cudownej podróży

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam, nie..ja wręcz kocham kuchnię meksykańską. Burrito z guacamole i salsą jest po prostu bajeczne. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. jak zwykle pyszne, ładnie podane i bardzo apetyczne danko:)
    pozdrawiam Cię cieplutko Malwinko

    OdpowiedzUsuń
  16. prezentuje się wybornie:) lubię takie meksykańskie klimaty:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Malwi zabiłas mnie tym daniem....ty wiesz jak mi teraz kubki smakowe szaleją.... i nawet oddałabym całą dzisiejszą pizzę za kawałek takiego buritto:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. zdecydowanie nie dla mnie, ale wygląda perfekcyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Alez to pysznie wygląda, wow!:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Kocham meksykańską kuchnię! :) Wygląda cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  21. Jak dla mnie to Ty szalejesz.. ;-DD Nigdy nie doliczyłabym się kalorii ;-D A co! Raz się żyje ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  22. Właśnie zrobiłam guacamole - wyszło rewelacyjnie! Cała reszta musi jeszcze poczekać, bo.. nie wiem czy to ma być wieprzowina(jak sugeruje nazwa) czy wołowina(jak sugerują składniki) :))?

    OdpowiedzUsuń
  23. Właśnie zrobiłam guacamole - wyszło rewelacyjnie! Natomiast cała reszta musi poczekać, bo... nie wiem czy użyć wieprzowiny (jak sugeruje nazwa) czy wołowiny (jak sugerują składniki) :))?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to mi kwiatek wyszedł:) Chodzi oczywiście o wołowinę. Najmocniej przepraszam.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.