niedziela, 10 kwietnia 2011

Orzechowe curry z kurczaka (GP Malezji)

Orzechowe curry z kurczaka (GP Malezji)


Po raz kolejny prezentuję Wam kurczaka w połączeniu z orzechami. Przepis ten jest nie tylko prosty, ale i szybki- idealnie wkomponuje się w rytm zabieganego dnia. Na przygotowanie tego dania potrzebujemy niespełna pół godziny, jest niezwykle proste w wykonaniu i myślę, że zaskoczy Was smakiem. W. posmakowało i to bardzo. Z resztą nie ma co się dziwić- jest wielkim miłośnikiem takich połączeń. W przygotowaniu potrawy pomagał mi nowo otrzymany moździerz- prezent urodzinowy od W.. Cóż dawniej mężczyźni kupowali kobietom kwiaty i czekoladki- teraz na topie są moździerze ;-)

Przepis dodaję do akcji Grumków - Z widelcem po Azji, akcji Adrjah- F1 od kuchni oraz akcji Karto_flanej- Ekspresowo w kuchni


ORZECHOWE CURRY Z KURCZAKA (MALEZJA)

Składniki (a 3-4 porcje) :
[przepis pochodzi z książki The Compete Book of Hot Spicy Asian Cooking]
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 80 ml koncentratu pomidorowego
  • 60 g uprażonych orzechów nerkowca
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 3 ząbki czosnku posiekane
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
  • łyżeczka soli
  • łyżka naturalnego jogurtu
  • pół kilograma piersi  kurczaka pokrojonych w kostkę
  • 300 ml bulionu z kurczaka
  • 45 g uprażonych orzechów nerkowca do przybrania
  • 1/4 szklanki natki z pietruszki do posypania
  • do podania- ryż
Do pojemnika wrzucamy cebulę, koncentrat, orzechy, garam masala, czosnek, skórkę i sok z cytryny, sól, kurkumę i jogurt- miksujemy na gładką pastę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy pastę i podgrzewamy ciągle mieszając przez dwie minuty. Dodajemy kurczaka, smażymy 2-3 minuty dalej mieszając. Wlewamy bulion i smażymy dalej na wolnym ogniu przez 15 minut lub dłużej do momentu aż mięso będzie miękkie a sos zgęstnieje. Wykładamy na talerze, posypujemy orzeszkami i natką. Podajemy z ryżem. 


30 komentarzy :

  1. Myślę, że moździerz jest bardzo dobrym i praktycznym prezentem. Ja zawszę bardziej się cieszę, gdy otrzymam jakiś drobiazg do kuchni, niż kwiatki :)
    a curry wygląda baaardzo apetycznie! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie:)Chętnie spróbuje jak smakuje ale myslę, że równie wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezent praktyczny i zapewne sprawił Ci przyjemność, jestem fanką Twoich łatwych i szybkich przepisów...zaciekawiają smaki...muszę zrobić bo kurczaka uwielbiam...pozdrawiam Malwinko!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, jak zawsze u Ciebie takie ciepłe dania, zachęcające samym czytaniem tego jakich przypraw i składników użyłaś:) Za mną chodzi obecnie curry ale rybne:)Z nerkowcami super:)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapowiada się świetnie. A takim moździerzem to bym zdecydowanie nie pogardziła ;) Kwiatów i czekoladek nie lubię ;P
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pyszności! :)Bardzo ciekawe połączenie smaków.

    OdpowiedzUsuń
  7. Prezent jak widzę trafiony :) Ja najbardziej cieszyłam się z kamienia do pizzy od mojego M. :)
    Kurczak + orzechy to połączenie, które uwielbiam od czasu spróbowania kurczaka satay i ta Twoja azjatycka wersja też mi się bardzo podoba.

    OdpowiedzUsuń
  8. Moje ulubione klimaty kuchenne ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne danie, mniam. Ja bym wolała moździerz od czekoladek i kwiatków :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajowe , podoba mi się!:)
    A moździerz przydatna rzecz, cieszę się, że mam :)

    Uściski:*

    OdpowiedzUsuń
  11. Nerkowce brzmią tu super, w końcu muszę je dodać do mojego curry. Smaczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne danie z kurczaka tak jak to, dla mnie bomba!:)

    OdpowiedzUsuń
  13. No ja bym się na prezent w postaci moździerza wcale nie pogniewał;-)
    Orzechy fajnie pasują do kurczaka, a i u nas na dniach coś w tych klimatach będzie;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawe połączenie smaków.. Chętnie bym zjadła kawałeczek takiego kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Znów moje klimaty :) a co do moździerza - cóż, sama mam takie zboczenie, że wolałabym dostać moździerz, formę do tarty albo nóż do filetowania niż czekoladki :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Faktycznie przepis błyskawiczny, a efekt tak pięknie się prezentuje na talerzu:)
    Też musze szepnąć słówko o moździeżowym prezencie dla mnie, szkoda tylko że urodziny mam dopiero w grudniu:/

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam takie polaczenia! A kwiaty zwiedna, za to mozdzierz bedzie sluzyl dluuuugo :)

    OdpowiedzUsuń
  18. do tej pory kurczak z orzechami średnio mi smakował, ale może w końcu się przekonam ? :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Apetyczne, ciekawe i w moim guście. Uwielbiam wszystko, co z orzechami i garam masala :)

    OdpowiedzUsuń
  20. orzechowe? już je lubię. danie wygląda niezmiernie apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  21. Żeniu- zawsze możesz sprawić sobie taki prezent sama;)

    Maggie- dokładnie, choć nie powiem kwiaty też były (już dawno zwiędły)

    Paula- wypróbuj, może się jednak przekonasz, kto wie?

    Kikimora- Oj tak garam masala to też jedna z moich ulubionych przypraw;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Kolejny smakowity kurczak pobudził moje kubki smakowe:)

    OdpowiedzUsuń
  23. wygląda super, a że z orzechami to już w ogóle bajka

    OdpowiedzUsuń
  24. Rewelacja! Zapisuję do szybkiego wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  25. o tak! Szybko i smacznie, czyli coś w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  26. koniecznie muszę spróbować.
    nie mam niestety garam masali - mogę ją czymś zastąpić?
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  27. Emmo- a nie masz u siebie w mieście żadnych sklepów z przyprawami? W tej potrawie garam masala jest niestety niezbędna. Jeśli nie masz mogę Ci odrobinę podesłać;)

    OdpowiedzUsuń
  28. właśnie nie widuję u mnie w sklepach garam masali, ale w takim razie poszukam. Bardzo podobają mi się Twoje przepisy, dziś robię na obiad Jerk Chicken :).

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.