poniedziałek, 18 kwietnia 2011

Malezyjskie stir-fry z kurczakiem

Malezyjskie stir-fry z kurczakiem


Szybka wizyta w Malezji i równie szybkie danie rodem z tych rejonów. Stir-fry z kurczakiem, makaronem i jajkiem. Proste w wykonaniu, interesujące w smaku i do tego idealne w trakcie tygodnia pełnego zajęć. Muszę przyznać, że kuchnia malezyjska do tego stopnia mnie zachwyciła, że wracam do niej stosunkowo często. Niedługo zaprezentuję Wam też kilka przepisów na bułeczki mojego autorstwa- będą między innymi bułeczki razowe z czarnuszką i cebulką- idealne na majówkę.

Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem po Azji oraz akcji Kartflanej- Ekspresowo w kuchni. 


STIR-FRY Z KURCZAKIEM (MALEZJA)

Składniki (na 2 porcje):
[przepis pochodzi z książki Malaysian Recipes]
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 1 jajko
  • 150 g makaronu jajecznego lub więcej wedle preferencji (ugotowanego wg przepisu na opakowaniu)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 szalotki posiekane w kostkę
  • 2 łyżki pasty chilli
  • 1 papryczka chilli pozbawiona pestek i posiekana (dałam od siebie)
  • łyżka sosu chilli
  • pół łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • sól, pieprz do smaku
  • posiekana dymka do posypania
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekany czosnek i smażymy minutę. Dodajemy szalotkę, świeże chilli i pastę chilli, smażymy kolejne 3 minuty. Wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę, dodajemy sos sojowy, koncentrat, sos chilli oraz odrobinę soli. Smażymy 8 minut lub do momentu aż mięso będzie dobre. Jeśli całość jest zbyt gęsta dodajemy odrobinę wody. Wrzucamy makaron, smażymy 5 minut mieszając. Na środku patelni robimy wgłębienie, wbijamy jajko i mieszamy, smażymy chwilę aż jajo się zetnie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy dumką.


25 komentarzy :

  1. wygląda mniam i na pewno jest mniam :-) muszę przyznać, że polubiłam Twoją kuchnię!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszystko co z kurczakiem....pozdrawiam wiosennie...

    OdpowiedzUsuń
  3. To ja sie wpraszam :)) Od samego patrzenia jz glodna sie zrobilam.

    Buzka.

    OdpowiedzUsuń
  4. stir&fry jest super dla zapracowanych kobietek takich jak ja:) fajny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj mniam mniam. Dawno nie gotowałam pyszności z tych rejonów świata. Muszę się niedługo skusić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pyszności :) Super pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniami, aż się głodna zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kurczę chyba jestem głodna! Tak się zapatrzyłam w te zdjęcia, że aż mi ślinka pociekła.
    Pozdrawiam
    Inka

    OdpowiedzUsuń
  9. O,jakie to fajne! Do zrobienia koniecznie:)
    Pysznie wygląda. Fajne przepisy wyszukujesz Malwinko:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie szybkie potrawy to ja lubie, a jesli do tego pachna i smakuja Azja, to tym lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam, danie z serii, jakie lubię. Bardzo apetycznie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  12. Panno Malwinno, jak zawsze zachwycasz mnie swoimi potrawami. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  13. Jestem zwolennikiem kurczaka, a i makaron uwielbiam. Na pewno spróbuję to danie zrobić u siebie, fajne.

    OdpowiedzUsuń
  14. Pięknie wygląda, podoba mi się:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ależ to smakowicie wygląda, super pysznie ;]

    OdpowiedzUsuń
  16. Sos sojowy i chili się nie myli ;) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda super i ... takie łatwe danie :)
    Chyba takie uroki kuchni dalekiego wschodu - szybko, aromatycznie, pikantnie i pysznie =)

    PS> bardzo ładne talerze ;-)

    OdpowiedzUsuń
  18. chętnie bym się po delektowała takim obiadkiem

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda tak, że tylko powielać u siebie. Wdepnie człowiek do Ciebie i już ma danie na obiad ;]

    OdpowiedzUsuń
  20. EHh.. wszystko takie apetyczne.. i to wykończenie dymeczką.. mniam!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.