sobota, 2 kwietnia 2011

Kurczak w sosie z orzeszków ziemnych

Kurczak w sosie z orzeszków ziemnych


Od dłuższego czasu w lodówce zalegało mi masło orzechowe- kilka łyżek z którymi nie wiedziałam, co począć (wiem wiem- można było przecież zjeść  prosto ze słoika, ale my tu mamy poważne dietowanie, więc na takie przyjemności między posiłkami sobie pozwalać nie będziemy). W dolnej szufladzie leżały sobie dymki, albo inaczej- dolna szuflada w całości była wypełniona dymkami, które sama nie wiem skąd się tam wzięły. Jedno było pewne- nie mają szans na przetrwanie, część z nich zapewne wylądowałaby w koszu. Zaczęłam więc szukać jakiegoś przepisu z dodatkiem masła orzechowego i dużej ilości dymki. Tak też trafiłam na kurczaka w sosie z orzeszków ziemnych. Potrzebna była jeszcze papryka- znalazła się upchana za słoikiem z zakwasem. Orzeszki ziemne również były, bo jakiś czas temu zakupiłam ponad pół kilograma w celu mi nie wiadomym mi dzisiaj (myślę, że zapewne miały wylądować w jakichś ciastkach). Kiedy zaczęłam przetrząsać szafkę z bakaliami w poszukiwaniu pokaźnej paczki wypełnioną fistaszkami okazało się, że albo Antek nam w nocy buszuje po mieszkaniu, albo mamy w domu krasnoludki.  W. zarzeka się, że on z żadnymi orzeszkami nie miał nic wspólnego. Ja też mam alibi- w końcu na orzechy jestem uczulona. Na szczęście orzeszków została garść- akurat w sam raz do tego dania.
Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem po Azji, akcji Ag Pe- Tylna Ścianka oraz akcji Karto_flanej- Ekspresowo w kuchni. 



KURCZAK W SOSIE Z ORZESZKÓW ZIEMNYCH (TAJLANDIA)


Składniki (na 3-4 porcje):
[przepis znaleziony na stronie www.blogchef.net]
  • pół kilograma piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
  • 3 łyżki świeżego czosnku drobno posiekanego
  • 1,5 łyżki startego świeżego imbiru
  • 1 duża czerwona papryka pokrojona w większą kostkę
  • 3/4 szklanki posiekanego szczypioru od dymki
  • 1/3 szklanki uprażonych orzeszków ziemnych (niesolonych)
  • sos- 2 łyżki masła orzechowego (dałam niecałe 4), 3 łyżki jasnego sosu sojowego,2 łyżki  octu winnego (dałam ryżowy), łyżeczka oleju sezamowego, łyżeczka brązowego cukru, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (dałam pół łyżeczki), 1/4 szklanki wody
Przygotowujemy sos z orzeszków ziemnych- w miseczce dokładnie łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ocet, olej sezamowy, cukier i pieprz. 
Na suchej patelni prażymy orzeszki ziemne (uważamy by ich nie przypalić). Zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok. Rozgrzewamy olej, dodajemy kurczaka, imbir i czosnek. Smażymy około 5 minut lub dłużej aż mięso będzie gotowe. Odkładamy na bok. Rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy pół szklanki dymki oraz paprykę. Smażymy 2-5 minut. Zdejmujemy z patelni. 
Na patelnię wrzucamy sos orzechowy, podgrzewamy chwilkę i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy 1/4 szklanki wody i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu chwilkę aż sos osiągnie pożądaną konsystencję. 
Mięso mieszamy z papryką, dymką i orzechami ziemnymi, rozkładamy na talerze i polewamy sosem. Posypujemy pozostałą dymką. 
Ja ominęłam etap zdejmowania papryki z patelni, dodałam do niej mięso, orzechy, sos i wodę i chwilkę smażyłam. 
Danie podajemy z ryżem bądź z makaronem. 


39 komentarzy :

  1. smakowicie wygląda i na pewno też tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ...ale u Ciebie Malwinko wiele pomysłów a kurczaka to ja bardzo lubie i interesuje mnie każdy przepis...pozdrawiam i miłej niedzieli...

    OdpowiedzUsuń
  3. Malwinno! Jakaś telepatia czy co? Zgadnij co dzisiaj u mnie na blogu! Pięknie Twoja wersja podana :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aj, czyjegoś innego podpisu użyłam przez przypadek, u mnie na blogu znaczy: www.galangal.blox.pl
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis! Chyba już wiem co jutro będzie u mnie na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  6. szkoda, że mi takie składniki nie zalegają w lodówce

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo proste, ale zaraz niebanalne. Świetne danie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł ! Nie wpadłabym na pomysł zrobienia sosu z masła orzechowego. I jeszcze raz wszystkiego co Dobre i Piękne z okazji urodzin Twych!
    Buziole Bambole
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja się podpisuję za Zauberi;o)

    Mniamuśnie wygląda!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Pycha, fajny pomysł na kurczaka. A uczulenia nie zazdroszczę, bo od orzechów wszelkiej maści jestem uzależniona

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniałe danie z serii tych, którym nie potrafię się oprzeć. Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  12. rewelacja z masłem orzechowym mam ten sam problem... czuję, że mam misję do wykonania ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajny;-)
    Nam się kroją orzeszkowe dni, bo w planach i kurczak z nerkowcami i sos z orzechów ziemnych;-)
    Miłej niedzieli;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo fajny ten Twój kurczaczek:) u mnie orzeszki też znikają i nikt nie wie dlaczego, podobnie jest z nasionami słonecznika i dyni;) pozdrawiam i miłej niedzieli życzę;* buźka

    OdpowiedzUsuń
  15. Robiłam kilka razy kurczaka z sosem z masła orzechowego i bardzo go lubię. Mój przepis jest nieco inny, z kuchni afrykańskiej - sosu jest więcej, w składzie dania, które znam, są też warzywa. Zatęskniło mi się za takim kurczakiem, będę musiała go którego dnia przyrządzić.

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo smaczna klasyka. I chyba te same rzeczy zalegaja nam w szafkach i lodowce.

    OdpowiedzUsuń
  17. Pysznie i niebanalnie! Chetnie bym takiego zjadla. Musialabym tylko... hmm, zapomniec powiedziec Mezczyznie, ze w sosie sa orzeszki, bo on "takich dziwactw" nie lubi. Oczywiscie, dopoki nie sprobuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja się jeszcze z sosem sojowym nie porozumiałam, a widzę go już w którymś z kolei przepisie. :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Brzmi wspaniale! Muszę koniecznie wypróbować! Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń
  20. pyszne połączenie! bardzo je lubię :)
    a foty tylko drażnią moje kubki smakowe..
    ach muszę kupić orzechy ziemne :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ten sos musi być dobry, ja podobny robiłem do sałatki makaronowej kiedyś.

    OdpowiedzUsuń
  22. Za orzeszkami nie przepadam, ale propozycja jest bardzo ciekawa..a przepis sobie zachowam..kto wiem może kiedy sie skusze;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo ciekawy przpis. Nigdy nie jadłam jeszcze takiego zestawienia :)

    OdpowiedzUsuń
  24. ostatniego czasu zauważyłam, że gdy krążył kilka tygodni/miesięcy temu przepis na pyszne masło orzechowe po blogach, to wszyscy masowo je produkowali, a i ja sama płakałam, że nie mam blendera. teraz jestem jeszcze smutniejsza, bo co za tym idzie nie mam masła orzechowego, a u Ciebie znajduję właśnie kolejny przepis na świetne jego wykorzystanie :(

    OdpowiedzUsuń
  25. Fantastyczny ten kurczaczek, taki niebanalny :)
    Dziękuję też za komentarze które zostawiłaś u mnie, bo dzięki temu trafiłam do Ciebie. Z przyjemnością będę tu zaglądać :)
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  26. masło orzechowe - pycha!:)

    OdpowiedzUsuń
  27. fajny przepis, lubię potrawy z masłem orzechowym:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Podobny przepis na kurczaka z orzechami i masłem orzechowym gdzieś mam zachomikowany, nadal czeka na wypróbowanie. Twój kurczak wygląda pysznie, a jak sobie wyobrażam połączenie jego smaku z orzeszkami, to zjadłabym nawet teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  29. znam kogoś, kto byłby nim zachwycony :)

    OdpowiedzUsuń
  30. wygląda bardzo apetycznie... niestety w mojej kuchni nie ma orzeszków, też ze względu na uczulenie... nie mniej popieram Maggie, pomysł niebanalny :-)

    OdpowiedzUsuń
  31. Malwino jesteś niesamowitą kopalnią przepisów na kurczaki.

    OdpowiedzUsuń
  32. Pasta z orzeszków ziemnych to doskonały dodatek do potraw, sama stosuję go ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  33. Dziękuję pięknie za komentarz i zachęcam do odwiedzania mojego bloga częściej! :)
    Danie boskie - kurczak i orzeszki to jedne z moich ulubionych smaków :) Podejrzewam, że wypróbuję coś takiego ;)

    OdpowiedzUsuń
  34. Super potrawa, zdjęcia obłędne!:)

    OdpowiedzUsuń
  35. Wygląda świetnie! Musze się na takiego skusić. Może nawet dzisiaj?

    OdpowiedzUsuń
  36. wyobrażam sobie już smak kurczaka z orzeszkami ziemnymi i w mojej wyobraźni jest rewelacyjny

    OdpowiedzUsuń
  37. Bardzo fajny ten sosik, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Dziękuję wszystkim za komentarze i zachęcam do wypróbowania tego dania- do naszego domowego menu przepis ten wpisał się już na stałe;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.