piątek, 15 kwietnia 2011

Kurczak w sosie chilli (GP Chin)

Kurczak w sosie chilli (GP Chin)


Dziś przenosimy się na chwilkę do Chin. Zapewniam Was, że będzie bardzo ostro. Danie idealne dla wielbicieli chilli i czosnku- a wiem, że takich nie brakuje. Przepis pochodzi z książki, którą określam mianem Potraw dla Chińczyków o małych brzuszkach. Podana porcja powinna wystarczyć, by nasycić 4 osoby. Według mnie będzie w sam raz dla dwóch osób. Jeśli zdecydujecie się na tego kurczaka- nie zapomnijcie o szklance czegoś zimnego do popicia. 

Przepis dodaję do akcji Adrijah- F1 od kuchni oraz akcji Ireny i Andrzeja - Z widelcem po Azji. 





KURCZAK W SOSIE CHILLI (CHINY)

Składniki (na 2 porcje):
[przepis pochodzi z książki Chinese Cooking]
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 6 małych zielonych papryczek chilli- dałam dwa duże czerwone chilli
  • łyżka posiekanego świeżego czosnku
  • pół cebuli posiekanej w kostkę
  • pół czerwonej papryki pokrojonej w grubszą kostkę (w oryginale zielona)
  • pół łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka pasty chilli
  • 3 łyżeczki jasnego sosu sojowego
  • 1,5 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej wymieszanej na gładką pastę z 1/4 szklanki wody
  • marynata- 1 jajko, łyżka posiekanego czosnku, 2 łyżki mąki kukurydzianej
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. W miseczce roztrzepujemy jajko, dodajemy sól, czosnek, mąkę i dokładnie mieszamy. Do marynaty wkładamy mięso i odkładamy na pół godziny. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy kawałki mięsa wyjęte z marynaty i smażymy z obu stron na złoto. Odkładamy na ręcznik papierowy. 
Chilli kroimy w paseczki (możemy usunąć lub pozostawić nasiona w zależności od stopni ostrości jaki chcemy osiągnąć). Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy chilli, smażymy przez minutę. Dodajemy czosnek i cebulę, smażymy dalej 2 minuty. Wrzucamy czerwoną paprykę i smażymy kolejne 3 minuty. W miseczce mieszamy ketchup, sos sojowy, ocet ryżowy, pieprz, pastę chilli i cukier. Mieszankę wlewamy na patelnie i dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę kukurydzianą, gotujemy chwilkę aż sos zgęstnieje. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy odrobinę wody, jeśli zbyt rzadki- zagęszczamy go kolejny raz dodając mąkę kukurydzianą wymieszaną z odrobiną wody. Podajemy z ryżem lub makaronem. Całość możemy posypać posiekaną dymką. 



26 komentarzy :

  1. Ja tam lubię takie pikantne dania. Przepis do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne. No i ja jestem wielką zwolenniczką chilli i czosnku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uch, nawet kolory zapowiadają ostre danie, a opis tylko potwierdził przypuszczenia.:) Super!
    Jako wielbicielka chili i czosnku jestem zdecydowanie za.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny ten kurczak :) wspaniale kolorowe! i ten szczypiorek, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ma to jak sobie dobrze podjeść;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wielkie "tak" dla tego przepisu :) Uwielbiam wszystkie potrawy gdzie znajdę uwielbiane przeze mnie chilli ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepyszne! Ze lubie czosnek i chilli, wiadomo nie od dzis. Tak wiec zapisuje i na pewno wyprobuje!

    OdpowiedzUsuń
  8. smakowicie:) zjadlabym sobie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak ostre to ja już jestem wielką fanką tego kurczaczka

    OdpowiedzUsuń
  10. Aż łyżka czosnku? Pewnie dodałabym troszkę mniej, ale chilli lubię, więc pewnie kiedyś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajne to danie! CHoć ja średnio lubię mocno ostre, to bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Co prawda nie przepadam za ostrymi potrawami, ale to danie prezentuje się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Widzę, że absolutnie weszłaś w klimaty wschodnie i pięknie! :)Takiego chińskiego to bym zjadła, zwłaszcza, że smaki jakie połączyłaś bardzo mi odpowiadają :)

    OdpowiedzUsuń
  14. lubie takie ostre klimaty i uwielbiam kurczaka, to cos dla mnie...

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetnie wygląda, chętnie spróbowałabym:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wprost idealne dla mnie ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja również lubię ostre i z czosnkiem:)A, że lubię kurczaka to nic innego nie pozostało, jak zakasać rękawy i do dzieła:)
    POzdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam ostrą chińszczyznę,
    na pewno wypróbuję ten przepis :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Brzmi konkretnie, ostrość w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo lubię takie smaki, idealny obiad!

    OdpowiedzUsuń
  21. Chętnie się na taką kulinarną wyprawę do Chin piszę;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Auuu... Ostre... Ale bardzo dobre, poelcam.

    OdpowiedzUsuń
  23. @Anonimowy- oj rzeczywiście danie jest dla amatorów bardziej wyrazistych smaków;) Jeśli lubisz kurczaka w takim wydaniu, polecam Ci przepis z sosem hot garlic.

    OdpowiedzUsuń
  24. na pewno też wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.