poniedziałek, 7 marca 2011

Wiosenne miseczki

Wiosenne miseczki


Pela potrafi mnie zadziwić swoimi sałatkowymi propozycjami. Ostatnio tym bardziej zadziwiła mnie fenomenalnym sosem musztardowym- takie SIMPLY THE BEST spośród sałatkowych dressingów. I zaczęłam główkować, kombinować- w rezultacie w ciągu tygodnia czasu zrobiłam łącznie 4 sałatki z tym sosem. Dwie uwiecznione na zdjęciach- obie równie smaczne i lekkie. Mała zapowiedź nadchodzącej wiosny pełna kolorów i aromatów. W sosie zaproponowanym przez Pelę dokonałam małej zmiany - zamiast dodawać do niego posiekaną czerwoną cebulę, włączyłam ją do składników sałatki.
Przepis wędruje do Barku sałatkowego Peli (Zaproszenie # 10) i akcji Karto_flanej Ekspresowo w kuchni. 


WIOSENNA SAŁATKA W MISECZKACH Z CHLEBA TOSTOWEGO

Składniki (na 4 porcje):
  • 4 liście sałaty lollo bianco
  • 1 czerwona cebula pokrojona w talarki
  • pół papryki czerwonej pokrojona w podłużne paseczki
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • pół zielonego ogórka- pokrojonego w podłużne paseczki
  • 4 kromki pieczywa tostowego
  • sos- 4 łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, 1 ząbek czosnku drobno posiekany, łyżeczka ostrej musztardy, sól i pieprz do smaku
Z pieczywa odkrawamy skórki, za pomocą wałka rozwałkowujemy je. Wkładamy je do foremek do tarteletek, obciążamy np. kokilką i pieczemy 5-7 minut w temp. 200 stopni.
Ocet, olej i musztardę wlewamy do miseczki i ucieramy łyżeczką do uzyskania gładkiego i gęstego sosu. Dodajemy czosnek, doprawiamy solą i pieprzem.
W tostowych miseczkach układamy wedle własnego pomysłu wszystkie warzywa- delikatnie polewamy sosem.
Możemy pominąć przygotowanie tostowych miseczek i zamiast tego zrobić podłużne grzanki- wówczas wszystkie składniki wrzucamy do miski i tuż przed podaniem polewamy sosem.

A tu moja druga sałatkowa propozycja do Barku Peli- sałata lollo bianco, pomidorki koktajlowe, ogórek konserwowy w zalewie chilli, żółta i czerwona papryka, czerwona cebula. W sałatce miały się również znaleźć czarne oliwki- jednak niejaka A. która ją konsumowała jest na nie uczulona niestety. Sałatka totalnie  minimalistyczna- a mimo wszystko zjedzona z wielkim smakiem;-)



19 komentarzy :

  1. Jak widać gotowanie to też pewna odmiana sztuki i u Ciebie ją widać :-))

    Pozdrowionka (www.przysmakiewy.pl) - Biedr_ona.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię taki sos musztardowy i używam go do wielu różnych sałatek, np z botwinką i kozim serem. Bardzo kolorowe te Twoje miseczki

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł, czy ja Ci już pisałam, że masz fantazję?

    OdpowiedzUsuń
  4. ach, jak sie zrobilo kolorowo, az jesc sie chce:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie wiosenne propozycje. Swoją drogą...fajna ta akcja u Peli ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, mniam, takie pyszne, kolorowe i wiosenne!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też bardzo lubię taki sos. Twoje sałatki wyglądają świetnie - jak w restauracji! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ to apetycznie wygląda :)
    Będę musiała podpatrywać ten barek u Peli i się włączyć :)

    OdpowiedzUsuń
  9. zapachniało wiosną:) śliczne te Twoje miseczki Malwinko:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zachęcająco-kolorowe te miseczki zdrowia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne i zdrowe, i takie... no właśnie takie wiosenne:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kolorowo jak na wiosnę przystało...mniammm...

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniale salatki na przedwiosenny czas. Juz poczulam powiew wiosny :))

    OdpowiedzUsuń
  14. wiosna, wiosna! wiosno, ach to ty!
    cudowne smaki.

    OdpowiedzUsuń
  15. mniam wygląda niezwykle smakowicie :) zjadłabym z uśmiechem na ustach

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny pomysł - jak zwykle u Ciebie, a zdjęcia mnie powaliły - szczególnie to trzecie. Suuuper!

    OdpowiedzUsuń
  17. Mmmm, cudowne. Utęskniona wiosna jest dzięki Tobie coraz bliżej :)

    OdpowiedzUsuń
  18. fajny pomysl z tymi miseczkami :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.