wtorek, 15 marca 2011

Kurczak Generała Tso

Kurczak Generała Tso


Od jakiegoś czasu razem z Martą (Tu-tusią) z bloga Półka z przyprawami, zbierałyśmy się, by wspólnie pokucharzyć wirtualnie. Miało być azjatycko i mięsnie. Marta zaproponowała przepis na Kurczaka Generała Tso, który od razu mi się spodobał. A z racji, że kurczakowych pomysłów nigdy dosyć- postanowiłyśmy wspólnie tę potrawę przyrządzić. Zdecydowanie jest to potrawa dla tych, którzy lubią wyraziste smaki*. Całość robi się niezwykle szybko, danie idealnie sprawdzi się w zabiegany dzień. 
Ślicznie dziękuję Kochany Rudzielcu za wspólne pichcenie i do następnego mam nadzieje kuchennego spotkania;) I życzę przy okazji powrotu do zdrówka. 

Przepis dodaję do akcji Grumków - Z widelcem po Azji, oraz akcji Ekspresowo w kuchni. 


*danie jest bardzo pikantne i intensywnie słone 

Składniki (na 3-4 porcje):
[przepis pochodzi ze strony www.monikucha.wordpress.com]

  • pół kilograma piersi z kurczaka oczyszczonych i pokrojonych w kostkę
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 jajko lekko ubite
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • biały i czarny pieprz do smaku
  • sos: 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, 1 łyżka octu ryżowego, 2 łyżki wina ryżowego lub wytrawnej sherry (dałam łyżkę wódki), 1 łyżka cukru ( u mnie brązowy), 3 łyżki wywaru z kurczaka lub wody, 1 łyżka startego imbiru, 2 łyżeczki zmiażdżonego czosnku, 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 3 szczypiory od dymki
  • 5-10 małych suszonych papryczek chilli
  • sezam do posypania
  • olej do smażenia
W misce łączymy łyżkę sojowego, olej sezamowy, jajko i skrobię. Wkładamy kurczaka i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki oprócz skrobi. W woku rozgrzewamy olej i smażymy po 4-5 kawałków kurczaka. Odkładamy na papierowy ręcznik. Rozgrzewamy dwie łyżki oleju w woku, wrzucamy dymki i papryczki chilli, smażymy 30-45 sekund. Dodajemy kurczaka, zalewamy sosem, wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy skrobię. Smażymy chwilkę aż sos zgęstnieje. Ja podałam kurczaka ze smażonym ryżem z marchewką, dymką i czosnkiem. 



37 komentarzy :

  1. Nazwa dania budzi respekt, ale i wygląd do subtelnych i delikatnych nie należy - generalski!
    Bardzo lubię zapach oleju sezamowego i dań sporządzonych z jego dodatkiem.
    Serdeczności.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe, bogate danie, kurczak, ryż, różne smaki i aromaty.

    Generała? A nie królewski? Albo chociaż dworski...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe danie:)Tak jak napisała Lekka - budzi respekt:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Obiema rękami podpisuję się o słów Lekkiej

    OdpowiedzUsuń
  5. Pieknie wyglada - az trudno uwierzyc, ze to ciemne mieso to kurza piers. Mysle, ze skusze sie na tego generalskiego kurczaka pewnego pieknego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Alez to pysznie wygląda !:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda apetycznie ;-) Bardzo podoba mi się w jaki sposób podałaś swój przysmak ;-)

    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Rzeczywiście nazwa jest bardzo dobra! I taka dostojna. U Ciebie zresztą potrawa ta wygląda jak na generała przystało! :) Ciekawe, czy też tak smakuje, hehe ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo dostojnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję za wspólne pichcenie i czekam do następnego :) Teraz Ty wybierasz ;P
    I za życzenia zdrowia też dziękuję - przyda się :)

    OdpowiedzUsuń
  11. I jest mięsnie, i aromatycznie co w sumie daje pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Aż chce się zjeść, apetyczne i kuszące:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Najbardziej w tym przepisie podoba mi się ilość ostrych papryczek :) Dodają charakteru!!

    OdpowiedzUsuń
  14. I nazwa fajna i kurczak tez super wyglada:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Widać, że i generałowie wiedzą co dobre;-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny przepis, nazwa ciekawa...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  17. Generałowie mnie mało obchodzą, ale takie pyszności jak najbardziej. Muszę sobie coś podobnego zmajstrować :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniałe danie.. Już dawno nie robiłam nic z kurczaka, więc pewnie skuszę się i wypróbuję ten przepis, bo wygląda bardzo apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wogole nie wyglada, jak kurczak, myslalam, ze to wieprzowina :)
    Naprawde dodalas tyle papryczek??? Moi zaczynaja piszczec, kiedy dodam zaledwie poł :D
    Buzka :*

    OdpowiedzUsuń
  20. Fajny przepis - muszę spróbować, bo mnie ostatnio w domu ciągle chęcią na kurczaka katują :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Gosiu- to ten sos sprawia że mięso wygląda na ciemne. A danie świetnie sprawdzi się na pewno także z wieprzowinką;) a papryczek dałam 5- peperoncini-każdy kęs musiał być popijany płynem;) ale smakowało bardzo

    OdpowiedzUsuń
  22. Fajna propozycja na danie kuchni chińskiej. Przede wszystkim dość prosta do przygotowania http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  23. Jak słone to może nieco zredukować sos sojowy? Cała reszta brzmi cudnie

    OdpowiedzUsuń
  24. kabamaigo- mojemu połówkowi smakowało i to bardzo. ale jeśli ktoś nie lubi tak wyrazistych smaków warto część sosu zastąpić choćby wodą. A najlepiej nie dodawać bulionu. Ale danie na prawdę warte grzechu;)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  25. A ja chciałam zapytać, kim był generał Tso?:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Atrio- był chińskim politykiem i wojskowym. Stłumił m.in. powstanie tajpingów, Nian, muzułmanów w Shaanxi i Gansu. Po więcej informacji odsyłam do wiki;)

    OdpowiedzUsuń
  27. piękny!
    ...o ile można tak powiedzieć o kurczaku ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Z takim sosikiem to musi być wyraziste w smaku. Ale ja takie lubię, więc jak najbardziej dla mnie zjadliwe :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Anonimowy03 maja, 2011

    Do tego dania o niebo lepiej pasuje ciemne mięso z kurczaka, np z ćwiartek.
    Ale bez względu na to zawsze pięknie wygląda i świetnie smakuje.
    pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  30. Zdecydowanie moje smaki. Na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  31. Ten kurczaczek kusi bardzo :) A możesz powiedzieć co to za sałatka jest w tle? Sama przygotowywałaś ją może?

    OdpowiedzUsuń
  32. @Atino- w tle jest ryż smażony z marchewką, chilli i dymką, doprawiony sosem sojowym;)

    OdpowiedzUsuń
  33. A ja miałam nadzieję, że to surówka z białej kapusty;) Szukam przepisu, bo mi z takiej knajpki chińskiej bardzo smakuje i chciałabym taka w domku zrobić, ale póki co przepisu nie znalazłam;)

    A ten ryz to też fajnie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  34. Kurczaczka przygotowałam, bardzo mi smakował:) choć podałam troszkę inaczej;)

    OdpowiedzUsuń
  35. Przepis ten wyglda naprawdę zupełnie inaczej...jest o wiele bogatszy i czasochłonny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Większość przepisów zawiera składniki, które pojawiają się w przepisie przytoczonym przeze mnie (często pojawiają się także brokuły). Czasochłonność nie kojarzy mi się z tego typu daniami pochodzenia chińskiego. Jeśli jednak będziesz tak miły/miła i podzielisz się innym przepisem, będę wdzięczna.

      pozdrawiam;)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.