sobota, 26 marca 2011

Filety drobiowe z sosem z porów i suszonych pomidorów (GP Australii)

Filety drobiowe z sosem z porów i suszonych pomidorów (GP Australii)


Dziś chciałabym Wam zaprezentować pyszne danie rodem z Australii, które przygotowałam na akcję Adrijah- F1 od kuchni. Jest to niezwykle pomysłowa i oryginalna zabawa, tym bardziej chciałam przygotować coś wyjątkowego. Z kuchnią australijską niewiele miałam do tej pory wspólnego, tym bardziej ciekawa byłam jakie smaki może nam zaoferować. Padło na przepis na piersi z kurczaka w fenomenalnym sosie  z porów i suszonych pomidorów. Całość podana z grillowaną polentą- uwierzcie mi- danie warte grzechu. Tym samym w końcu przygotowałam też danie do akcji Flowerka- Pora na pora. 


Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi z książki B. Jakimowicz-Klein- Dania z mięsa i drobiu]

  • 4 niewielkie filety z kurczaka
  • sól, pieprz
  • 10 dag białej części pora - pokrojonego w cienkie talarki
  • 2 łyżki masła
  • 300 ml śmietany 30%
  • 3-4 łyżki puree z suszonych pomidorów *
  • 4-5 suszonych pomidorów
  • natka pietruszki
  • 150 g kaszy kukurydzianej (nie błyskawicznej)
  • 600 ml wywaru z kurczaka lub wody

W garnku gotujemy wywar z kurczaka bądź wodę z dodatkiem soli. Na wrzącą wodę wsypujemy stopniowo kaszkę mieszając drewnianą łyżką. Zmniejszamy ogień i gotujemy 15-20 minut od czasu do czasu mieszając. Uważamy by nie przypalić. Pod koniec dodajemy łyżkę masła, mieszamy i zestawiamy z ognia. Masę przekładamy do naczynia o wymiarach 26 na 13 cm, wyrównujemy i odstawiamy na minimum godzinę- do momentu aż stężeje i z łatwością da kroić się nożem. Kroimy na pół, a następnie każdy kwadrat po skosie. Powstałe 4 trójkąty lekko smarujemy tłuszczem i pieczemy w piekarniku (temp. 200 stopni około 15 minut, po 10 minutach przewracamy na drugą stronę) lub grillujemy na patelni. 
W tym czasie przygotowujemy sos i kurczaka. Każdy filet kroimy na 2-3 kawałki i lekko rozbijamy tłuczkiem (nie rozbijałam). Oprószamy solą i pieprzem i smażymy z obu stron na złoto. 
Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła, smażymy przez kilka minut pora do momentu aż zmięknie. Dodajemy śmietanę i puree z suszonych pomidorów, gotujemy chwilkę aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. 
Na talerzach rozkładamy trójkąty grillowanej polenty, na nich układamy kawałki mięsa, polewamy sosem, ozdabiamy kawałkami suszonych pomidorów i posypujemy natką pietruszki. 

* kilka pomidorów miksujemy za pomocą blendera z odrobiną oliwy z zalewy 


29 komentarzy :

  1. Piersi z kurczaka to danie dla mnie...pozdrawiam Malwinko

    OdpowiedzUsuń
  2. całe popołudnie czytam twojego bloga :) dużo nowinek kulinarnych.
    Ten sos musi być pyszny, a i na polentę dawno się zamierzałam, Tobie wyszła rewelacyjnie, szkoda, że nie mogę spróbować :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada niesamowicie apetycznie!!pozdrawiam Malwinko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetycznie się prezentuje. A połączenie porów i suszonych pomidorów brzmi intrygująco! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakoś nigdy nie ciekawiła mnie kuchnia australijska, a może warto trochę poszperać. Jednego im baaardzo zazdroszczę- łatwego dostępu do pysznych, morskich ryb.
    Taki kurczak musi fajnie smakować, podoba mi się pomysł z tą grillowaną polentą.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda prześlicznie (jak zwykle:))

    OdpowiedzUsuń
  7. zapowiada się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacyjne zdjęcia! Kurczak wygląda na obłędnie pysznego!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ua, ua, ua!

    Muszę to rozbić, muszę, muszę!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajnie wygląda :) Bardzo lubię pory, więc sosik by mi na pewno smakował. A ta grillowana polenta to już cudo normalnie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Podoba mi się bardzo akcja Adrijah, sama do niej tez dołączyłam:)
    A jedzonko, które prezentujesz Malwinko wygląda bajecznie pysznie!
    Uściski ślę:*

    OdpowiedzUsuń
  12. Ty wiesz jak człowiekowi zrobić smaka na obiad, zaraz po śniadaniu ;P

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo smacznie wygląda i ta grilowana polenta - bardzo ładna:)

    OdpowiedzUsuń
  14. fantastycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  15. przepyszna propozycja! nawet po zbyt obfitym niedzielnym obiedzie skusiłabym się na porcyjkę :)

    OdpowiedzUsuń
  16. zwariowałam na punkcie TEGO kurczaka w TYCH kolorach! taki delikatny, gustowny jak z wybiegu lub katalogu :]

    OdpowiedzUsuń
  17. z przyjemnością bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pięknie podane! Zainteresowało mnie puree z suszonych pomidorów! To musi być pycha :).

    OdpowiedzUsuń
  19. Super pomysł! pyszniutkie:)

    OdpowiedzUsuń
  20. hmm... akcja mi jakoś umknęła, ostatnio strasznie zabiegana jestem (nawet czasu na durszlakowe pogaduszki nie mam :( )
    wracając jednak do tematu, kurczak wygląda przepysznie!
    super pomysł na polentę, wypróbuję z pewnością :)
    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  21. Zauroczyłaś nas swoim posiłkiem ;-)))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  22. Ooo, jaki fajowy pomysł :) Bardzo mi się podoba dodatek suszonych pomidorów. I w ogóle b. apetycznie brzmi całość :)

    OdpowiedzUsuń
  23. ciekawe połączenie pory i suszone pomidorki...przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  24. kolezanka juz kilka dni temu powiedziala mi o tym przepisie, ale jakos nie przemawialo to do mnie. Dzisiaj jednak sporzadzilam to danie. I wiecie co??? Jak to mawia moja mama: "miod w gebie"! Ten przepis to absolutna rewelacja! Smakuje tak wysmienicie, ze nie moglam oderwac sie od talerza. Polecam, polecam i jeszcze raz polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beato, miło mi to słyszeć. To ulubione danie mojej Mamy :)

      Usuń
  25. Ciekawy przepis, na pewno wypóbuję, ale nie napisałaś kiedy dodajmy pora? Miksujemy razem z pomidorkami? Będę wdzięczna za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko jest w opisie, musiało Ci umknąć: "Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła, smażymy przez kilka minut pora do momentu aż zmięknie. Dodajemy śmietanę i puree z suszonych pomidorów, gotujemy chwilkę aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. "

      Pozdrawiam ciepło :)
      Malwinna

      Usuń
  26. Uciekło mi :-) Dziękuję za wskazówkę. Na pewno wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Wypróbowałam i polecam, bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.