piątek, 4 marca 2011

Fantazyjna sałatka fasolowo-groszkowa z prażonymi migdałami

Fantazyjna sałatka fasolowo-groszkowa z prażonymi migdałami

 Fakt, iż Pela wróciła do naszej kulinarnej blogosfery niezmiernie mnie ucieszył. Tym bardziej ucieszyłam się, kiedy zobaczyłam, że Barek Sałatkowy jest znów otwarty. Sałatka, którą zaproponowała w ramach 9go zaproszenia bardzo mnie zaintrygowała. W szczególności sos, w którego składnie jest konfitura morelowa. Niestety mimo długich poszukiwań konfitury nie dostałam. Zastąpiłam ją dżemem brzoskwiniowym. Sos jest na prawdę pyszny- idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami sałatki. Do tego chrupiące płatki migdałów. Propozycja warta grzechu. 

Przepis dodaję do akcji Ekspresowo w kuchni prowadzonej przez Karto_flaną i oczywiście do Barku Sałatkowego Peli.

SAŁATKA FASOLOWO-GROSZKOWA Z PRAŻONYMI MIGDAŁAMI

Składniki (na 3-4 porcje):
  • puszka białej fasoli (ja namoczyłam przez noc drobną fasolkę a później ją ugotowałam)
  • puszka zielonego groszku (jeśli nie lubimy dobrze sprawdzi się też groszek mrożony)
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki płatków migdałów
  • sos- 2 łyżki majonezu, 2 łyżki pikantnego ketchupu, łyżka dżemu brzoskwiniowego, sól, pieprz, 1/4 łyżeczki chilli w proszku
Składniki sosu dokładnie mieszamy (jeśli nie lubimy zbyt pikantnych smaków możemy zamienić ketchup na łagodny i zmniejszyć ilość chilli). Będący na diecie mogą zastąpić majonez gęstym jogurtem naturalnym.
Płatki migdałów prażymy na suchej patelni (uważamy by nie przypalić). Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. W miseczce łączymy fasolkę, groszek, całość polewamy delikatnie sosem, posypujemy natką i prażonymi płatkami migdałów.

20 komentarzy :

  1. NIby nic takiego te składniki, ale dodatek do sosu dżemu??? Kurcze pierwszy raz się spotykam.

    No i chyba przez Ciebie znowu zgrzeszę ;o)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajna!
    I wszystko lubię, a nade - groszek i migdały.
    Na sto procent spróbuję.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie bombka - sprobuje wkrotce! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super! Zdecydowanie do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  5. robiłam, zjadłam i żałuję, że już jej nie ma :)
    dżem to ten tajemniczy składnik, który sprawia że sos jest tak niezwykły w smaku!
    a z uprażonymi płatkami migdałów musiał smakować przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, super! Podoba mi się to połączenie składników.

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo kuszący jest ten sos.

    OdpowiedzUsuń
  8. lubię takie proste i szybkie sałatki, wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  9. prosta, szybka i bardzo apetyczna, nic tylko trzeba wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie wygląda ta sałatka! Masz fajne pomysły Malwinko:)

    OdpowiedzUsuń
  11. O tak, dżem w takim sosie jest niesamowicie trafnym dodatkiem :) Ja uskuteczniam go w połączeniu z sosem czosnkowym i podaję z surową "posłupkowaną" marchewką. Pyyyyycha - już niejednego znajomego zaraziłam połączeniem :)
    Taki sosik jest też genialny do drobiu - idealnie wydobywa słodycz mięsa - jestem przekonana, że Twojemu W. zasmakowałoby to połączenie :P

    OdpowiedzUsuń
  12. Zaskakujące połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  13. z migdałami i groszkiem zapowiada się super pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawa sałatka. Nigdy bym na coś takiego nie wpadła... ale brzmi dobrze, a sos naprawdę mnie zainteresował!

    OdpowiedzUsuń
  15. Panno Malwinnko, bardzo lubię zaglądać na Twoją stronę! Tak tu jest wszystko "poukładane", pięknie zilustrowane i jakie profesjonalne logo! "Idę" dalej pooglądać i sprawdzić, czy aby na pewno nie przeoczyłam jakiegoś przepisu ;) Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń
  16. Sałatka koniecznie do wypróbowania. Uwielbiam fasolkę i groszek a sos chętnie wypróbuję.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  17. A widzisz, gdybym wiedział, że potrzebujesz tej konfitury to bym Ci ją wysłał :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Fantazja ta sałatka u Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Właśnie zrobiłam, zjadłam i się zakochałam. Jednak z podanych proporcji sosu wyszło mi go za duzo, muszę zmniejszyć ilośći. W smaku sosik przepyszny :) Jutro bede robić tą z pomarańczem i oliwkami. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  20. Monigue- cieszę się , że smakowała;) mi sosiku też wyszło troszkę za dużo ale sprawdził się świetnie jako dodatek do grillowanego mięska;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.