poniedziałek, 14 lutego 2011

Walentynkowe bułeczki z egipskim dżemem kokosowym

Walentynkowe bułeczki z egipskim dżemem kokosowym


Dziś Walentynki- święto, którego praktycznie z W. nie obchodzimy, ale w tym całym różowym zgiełku lubimy odnaleźć siebie i spędzić wyjątkowo ten wieczór. Choć jakby nie patrzeć staramy się aby każdy dzień spędzony razem był niezapomniany. Bo miłość to nie tylko jeden dzień w roku, kiedy mamy okazywać swoje uczucia. Miłość to całe życie spędzone razem- z uśmiechem i sercem na dłoni. A z racji walentynek- pyszne słodkie bułeczki na deser, o których już Wam pisałam. Rzecz jasna na nutkę arabską, bo nadziane pysznym dżemikiem rodem z Egiptu. Dżem ten ma niewiele wspólnego z konsystencją dżemów które znamy. Przepis delikatnie zmodyfikowałam dodając do niego odrobinę więcej wody. Jest na prawdę smaczny i rozkosznie słodki. 
Przepis dodaję do akcji Walentynki 14.02.2011- Czym TO się je


BUŁECZKI Z DŻEMEM KOKOSOWYM (EGIPT)

Składniki na dżem kokosowy:
[przepis oryginalny TUTAJ]
  • 220 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy
  • 10 łyżek zimnej wody (dałam więcej- około 13)
  • 2 łyżki soku z cytryny (dałam 3)
  • szklanka cukru (o objętości 200 ml)
  • 1/4 szklanki mielonych migdałów
Wiórki zalewamy 4 łyżkami zimnej wody i 2 łyżkami wody z kwiatów pomarańczy (nie miałam w rezultacie wiórki zalałam 6 łyżkami zimnej wody). Ugniatamy za pomocą dłoni i odstawiamy na całą noc. 
W garnuszku z grubym dnem podgrzewamy cukier wymieszamy z sokiem z cytryny i 9 łyżkami wody. Gotujemy kilka minut do uzyskania syropu (uważamy by nie przypalić). Ja dodałam 2-3 krople aromatu pomarańczowego. Zdejmujemy z ognia, dodajemy wiórki i dokładnie mieszamy. Ponownie stawiamy garnek na palniku i gotujemy chwilkę. Masę studzimy i mieszamy ją dokładnie ze zmielonymi migdałami. Przechowujemy w lodówce przez kilka tygodni.


Składniki na 8 dużych bułeczek:
[ wykorzystałam przepis na drożdżowe choinki od Dorotus]
  • 300 g mąki pszennej chlebowej (u mnie bułeczkowa typ 650)
  • 150 ml mleka
  • 40 g roztopionego masła
  • 1 białko
  • 8 g cukru wanilinowego (pół opakowania)
  • 2 łyżki cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • do posmarowania- żółtko wymieszane z 2 łyżkami mleka
  • ewentualnie czekolada do ozdobienia
Drożdże kruszymy, zasypujemy łyżką cukru i dokładnie mieszamy z 5 łyżkami ciepłego mleka (ciepłego - nie gorącego). Odstawiamy na 15 minut. Drożdże wlewamy do mąki, dodajemy pozostałą łyżkę cukru i cukier wanilinowy, roztopione i przestudzone masło, resztą mleka i białko. Wyrabiamy gładkie i lśniące ciasto (bardzo łatwo się wyrabia, w razie potrzeby możemy delikatnie podsypać ciasto mąką). Przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na 8 części. Z każdej formujemy kulę, wałkujemy ją na placek (niezbyt gruby , ciasto mocno rośnie), na środku układamy sporą ilość kokosowego dżemu i sklejamu (ja sklejam jak pierogi i układam złączeniem na dół). Ostawiamy do napuszenia na około 20 minut. Bułki smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem, pieczemy 15 minut w temp. 175 stopni (ja piekłam około 17 minut- wszystko zależy od piekarnika). Bułeczki studzimy na kratce, po ostudzeniu ozdabiamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.


32 komentarze :

  1. Ale wspaniałości, koniecznie muszę wypróbować dżem kokosowy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm... Wyglądają baaardzo zachęcająco. I jeszcze dżem kokosowy - intrygująca nowość. A te czekoladowe esy floresy...

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłbym takie bułki, bo kokos w postaci dżemu w Polsce to rzadkość. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczne bułeczki :-). Jeszcze przed wejściem na stronę obstawiałam że dżem zrobisz z innego przepisu tzw kaya z tego co pamiętam tajski był, ale i ten ciekawy przez te migały :-).

    OdpowiedzUsuń
  5. przepis na dżem kokosowy zapisuję!
    musi być boski! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś pięknego! Nie dość, że kokos, to jeszcze te paseczki z czekolady! Już nie mówię o tym, że ciasto jest drożdżowe - moje ostatnie hiciory! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kolejny niesamowity przepis, zwłaszcza składniki dżemu kokosowego. Bułeczki przepięknie wypieczone. Chylę czoła i chętnie bym schrupała taką jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  8. śliczne te bułeczki Malwinko,a dżemik kokosowy to marzenie! :) Super:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kokos w dżemie to i dla mnie nowość. Chętnie bym spróbowała - zwłaszcza w takiej pysznej bułeczce.

    OdpowiedzUsuń
  10. ciekawy ten dżemik... a bułeczki urocze:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja jeszcze nie jadłam dżemu kokosowego....a buleczki pysznie wyglądają....miłego wieczoru Malwinko...

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajnie, że nie różowo:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dżem kokosowy to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dżem kokosowy? A to ci dopiero! Ale... zapowiadają się naprawdę świetnie, więc przestaję się dziwić i zaczynam marzyć o ich smaku. ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dżem cudo, bułeczki z resztą też

    OdpowiedzUsuń
  16. Nigdy nie wpadlabym na to, ze z wiorkow kokosowych mozna zrobic dzem - swietny pomysl! A buleczki przesliczne. Na walentynki i na kazdy inny dzien tez.

    OdpowiedzUsuń
  17. Dżem kokosowy sobie zapisuję, i te bułeczki też na pewno kiedyś upiekę. Ostatnio polubiłam kokos w każdym wydaniu :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. ciekawe to nadzienie, a buleczki wygladaja znakomicie i bardzo pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  19. a czy ja mogę dostać od Ciebie taką bułeczkę Kocham kokos !!!

    OdpowiedzUsuń
  20. nie no, ten dżem kokosowy to po prostu poezja!
    notuję ;]

    OdpowiedzUsuń
  21. Cudny widok, gdyby jeszcze można się było pozbyć tych wiórków. Smak kokosa sam w sobie uwielbiam, mleczko kokosowe stosuję namiętnie, tylko wiórków nie znoszę...

    OdpowiedzUsuń
  22. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  23. Stuk, puk, drugie podejście ;)

    Wspaniałe bułeczki Malwinko ;)
    Gdzie mogę dostać wodę z kwiatów pomarańczy ? Bo dżem również brzmi świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Uwielbiam kokos to i takie bułeczki bym pokochała nie ma co :) buziaki.

    OdpowiedzUsuń
  25. Ooooo, czekalam na ten wpis! :) Slicznosci! Musze zapamietac na weekend! :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  26. Wyglądają imponująco i smakowicie. Będę musiała kiedyś spróbować :)Ślicznie je ozdobiłaś, ja nie mam cierpliwości do takich działań.

    OdpowiedzUsuń
  27. bułeczki wyszły perfekcyjnie. w na myśl o dżemie kokosowym aż się rozpływam :)

    OdpowiedzUsuń
  28. to nadzienie wydaje się byc świetne!

    OdpowiedzUsuń
  29. ten dzem kokosowy musi byc smaczny,juz sobie zapisalam przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  30. Uwielbiam wszystko, co kokosowe, więc koniecznie muszę zrobić te bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Choć z małymi modyfikacjami zrobiłam dżem i jest obłędny!!! dzięki za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  32. @Wiewióro- bardzo się cieszę , że Ci smakował;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.