wtorek, 15 lutego 2011

Shawarma

Shawarma

Shawarma jak zrobić

Shawarma to danie cieszące się dużą popularnością w naszym kraju. Można je przygotować na bazie wołowiny, jagnięciny lub drobiu. Ja proponuję wersję z wykorzystaniem piersi z kurczaka. Mięso przed smażeniem zamarynowałam w mieszance jogurtu greckiego i przypraw, charakterystycznych dla kuchni arabskiej, dzięki czemu nabrało przyjemnego aromatu.

Showarmę można zapakować do chlebków pita wraz z warzywami i sosem lub podać na talerzu z ulubionymi dodatkami. Ja postawiłam na odchudzone frytki (z beztłuszczowej frytkownicy) i prostą sałatkę z kapusty pekińskiej.

Przepis na shawarmę pochodzi z blogu Arabic Food.

Shawarma jak zrobić

SHAWARMA Z KURCZAKA

Składniki (na 3-4 porcje):
  • 750 g piersi z kurczaka
  • 3 łyżki drobno posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w płatkach
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 7 łyżek jogurtu greckiego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane

Do podania: chlebki pita, frytki, ulubiona sałatka i sos

    Wersja odchudzona: użyj zwykłego jogurtu naturalnego (gęstego!) o obniżonej zawartości tłuszczu




    Przygotowanie:

    Przygotowujemy marynatę do shawarmy: w pojemniku na żywność umieszczamy jogurt. Dodajemy natkę pietruszki, czosnek, sok z cytryny i sypkie przyprawy. Mieszamy. Mięso kroimy w kawałki wielkości kęsa i wkładamy do marynaty. Dokładnie mieszamy. Pojemnik przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin do zamarynowania. 

    Pojemnik z mięsem wyjmujemy z lodówki na około 20 minut przed rozpoczęciem smażenia. Na patelni rozgrzewamy olej. Mięso wyjmujemy z marynaty. Smażymy przez kilka minut na patelni, aż kawałki kurczaka będą dobrze wysmażone. 

    Shawarmę z kurczaka podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja nie miałam czasu na pieczenie chlebków pita, dlatego do shawarmy podałam domowe frytki (smażone w frytkownicy beztłuszczowej) oraz surówkę z kapusty pekińskiej. 


    Wypróbuj inne przepisy na shawarme/shoarme:

     Shawarma drobiowa
    Shawarma drobiowa
    Przyprawa do shawarmy przepis
    Przyprawa do shawarmy
     Shawarma z bakłażanem
    Shawarma z bakłażanem

    Shawarma jak zrobić
    Shawarma

    Czas przygotowania: 30 minut.

    34 komentarze :

    1. Malwinko, piękna! Wygląda niezwykle soczyście :))) Jak ja uwielbiam jej smak :)
      jest cudownie pikantna, ale w towarzystwie sałatki ta ostrość jakby ucieka... a do tego ten sos, pyszności!
      Żywioł chilli dziękuje za wspólne kucharzenie :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Bardzo apetycznie to u ciebie wyglada, taki soczysty ten kurczak. Moj mial calkiem inny kolor. Zreszta... "mial", to slowo kluczowe, bo dieciaki zjadly wszystko w 10 minut, z chlebkami pita i w plackach tortilla (przy okazji wiem, ze tortillasy moga przetrwac w lodowce ponad 2 tygodnie ;)).
      Dzieki za fantastyczny przepis i kolejna sesje wspolnego gotowania :*

      OdpowiedzUsuń
    3. Mniam,mniam! Wygląda wspaniale! Musze zrobić tę pitę i takie pyszne danie, będzie cudny obiad :)
      Śliczne zdjęcia Malwinko:)

      OdpowiedzUsuń
    4. Eve- również dziękuję za kucharzenie, cieszę się że przepis przypadł do gustu;)

      Gosiu- moja shawarma ma na zdjęciach straszny pobłysk bo miałam okropne światło przy robieniu zdjęć. A skoro dzieciom smakowało- to tym bardziej mi miło;)

      OdpowiedzUsuń
    5. Widzę Malwinno kochana, ze wspólne gotowanie wchodzi Wam w krew :) i to jeszcze takie pyszności :) może i mnie kiedyś przygarniecie??? Buziaki.

      OdpowiedzUsuń
    6. ale Ty masz sposobów na tego kurczaka! :)

      OdpowiedzUsuń
    7. Wstyd się przyznać- w życiu nie jadłam :( U mnie w mieście nie ma za bardzo takich lokali, w których można by jej spróbować, samej też mi jakoś nie przyszło do głowy... Spiszę sobie ten przepis, będzie czekał w kolejce do wypróbowania.

      OdpowiedzUsuń
    8. Na pewno jest przepyszna! Sto razy lepsza niż ta w restauracji...taką się kiedys zatrułam... Kolendra, pieprz cayenn, kumin...to zdecydowanie moje smaki :) Pozdrawiam!

      OdpowiedzUsuń
    9. ...ten przepis Malwinko też świetny....mniammm ale jestem głodna....pozdrawiam...

      OdpowiedzUsuń
    10. Dzięki za wspaniałe przepisy dzięki nim odkrywam na nowo siebie w kuchni. Pyszne :))))

      OdpowiedzUsuń
    11. Musze sprobowac! Zbieram sie z dolaczeniem do Twojej akcji, ale cos wolno mi idzie! Obiecuje ze sie poprawie;) Pozdrawiam!

      OdpowiedzUsuń
    12. Piękne zdjęcia, zapraszamy na nasz nowy portal kulinarno - fotograficzny http://wykrywacz-smaku.pl/! :)

      OdpowiedzUsuń
    13. Przepiekna shawarma, fantastyczne zdjecia. Potwierdzam: restauracyjna wersja tej potrawy, ktora serwuje sie w wiekszosci lokali, moze sie schowac :)
      Dziekuje za kolejna wspolna kulinarna podroz!

      OdpowiedzUsuń
    14. Takie pyszne dania gotujesz, że chętnie bym wpadła do Ciebie na obiadek hehe nie żebym się wpraszała :P

      OdpowiedzUsuń
    15. Wow faktycznie proste do zrobienia:) I smakowicie wyglada:)

      OdpowiedzUsuń
    16. nie jadam raczej libańskich specjałów, ale...
      to danie by mi odpowiadało. godne zapamiętania ;]

      OdpowiedzUsuń
    17. Nigdy nie robiłam sama shoarmy:)
      A co do Libanu, mam nadzieję, że kiedyś się wybiorę nie tylko kulinarnie!:)
      Pozdrawiam:)

      OdpowiedzUsuń
    18. odkrywanie kuchennych tajemnic.. pyszne jest.

      OdpowiedzUsuń
    19. Pyszności! zczególnie cieszy mnie fakt, że - wbrew moim obawom - wszystkie potrzebne składniki są w miarę łatwo dostępne:)

      OdpowiedzUsuń
    20. Prawie się zgraliśmy;-)
      W piątek zaczynamy tygodniowy pobyt w Libanie i również będziemy robić shawarmę tyle, że z wołowiny, która będzie trochę inaczej marynowana;-) Podamy ją z cukinią z czosnkiem.
      Nie zmienia to faktu, że taką drobiową shawarmę też bym chętnie spróbował;-)

      OdpowiedzUsuń
    21. Grumko- ja w Libanie jakoś na długo przycupnęłam i chyba troszkę tu czasu jeszcze spędzę- tyle pysznych inspiracji;) Czekam w takim razie waszej shawarmy wołowej- jestem bardzo ciekawa;)

      OdpowiedzUsuń
    22. zapisuję, bo danie mnie kusi już od jakiegoś czasu i w końcu wypadałoby zrobić :) pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
    23. kolejna zjawiskowa potrawa - pysznie wygląda!

      OdpowiedzUsuń
    24. Chciałabym ją dzisiaj mieć na obiad :( A tu tylko moje marne spaghetti z tuńczykiem się kroi...
      Buu, wspaniale wygląda !

      OdpowiedzUsuń
    25. Patrząc na Twoje zdjęcia, chętnie ugryzłabym monitor! Mięsko wygląda bardzo kusząco!

      OdpowiedzUsuń
    26. Przygotowałam tego kurczaka. Bardzo mi smakował:) Dziękuję za inspirację:) pozdrawiam!

      OdpowiedzUsuń
    27. czy komponuje się ona dobrze tylko w duecie z tą sałatką, czy można dać do tego jakieś węglowodany, które nie zepsują smaku?
      kaszy kuskus nie mam, mówię z góry ;-)
      za to do dyspozycji u mnie są: ziemniaki, ryż, kasza jęczmienna/gryczana/jaglana i oczywiście pieczywo. Czy mogę do tego kurczaka coś z tego zaserwować? Dla mnie obiad bez węgli jest niekompletny :)
      Pozdrawiam!

      OdpowiedzUsuń
    28. @Emmo- szczerze powiedziawszy z sałatką tą robiłam chyba z 2 razy. Możesz dać do tego, co tylko sobie życzysz i stwierdzisz, że będzie Ci odpowiadać. Od razu mówię, że mięsko jest bardzo soczyste (jeśli ktoś takie oczywiście lubi, ale można je dłużej podsmażyć, by było bardziej chrupiące). Kasza mi nie pasuje w ogóle do tego, prędzej ryż, a nawet jakieś pieczywo i dowolna sałata z sosem.

      OdpowiedzUsuń
    29. 'Mistrzostwo świata' - tak moja mama określiła nasz dzisiejszy obiad, z tym, że dodałam grzanki z grilla maźnięte wcześniej masłem.
      Pycha!

      OdpowiedzUsuń
    30. @Emmo- cieszę się, że Wam smakowało. Ja robiłam ją w ubiegły weekend;)

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    .