niedziela, 27 lutego 2011

Pilaw z kurczaka i moreli

Pilaw z kurczaka i moreli

Pilaw z kurczakiem i morelami
Pilaw z kurczaka i moreli
Pilaw z kurczaka i moreli to szybkie i nieskomplikowane w przygotowaniu danie, w sam raz na obiad w zabiegany dzień. Wystarczy posiekać kilka składników, szybko obsmażyć i przykryć patelnię. Po około 20 minutach na naszym stole wyląduje gotowe danie. Przepis na pilaw z kurczakiem znalazłam w książeczce "Kuchnia arabska" z serii Rzeczypospolitej. 

Kurczak z ryżem na patelni

PILAW  Z KURCZAKA Z MORELAMI


Składniki (na 3-4 porcje):
  • pół kg filetów z piersi kurczaka
  • cebula, obrana i posiekana w piórka
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 szklanki suszonych moreli, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 1 szklanka ryżu długoziarnistego 
  • 2 szklanki wywaru z kurczaka lub wywaru warzywnego 
  • 1/4 szklanki mrożonego groszku
  • 1/4 szklanki uprażonych i posiekanych migdałów lub orzeszków piniowych
  • do posypania: posiekana nać kolendry lub pietruszki 

Przygotowanie:

Mięso myjemy, czyścimy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy kurczaka ze wszystkich stron i zdejmujemy na papierowy ręcznik. Na patelnię wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy ryż i przyprawy, przesmażamy przez minutę. Wlewamy wywar, dokładamy mięso. Patelnię przykrywamy. Pilaw gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut, aż ryż całkowicie wchłonie płyn. W trakcie gotowania nie mieszamy ryżu.  

Gdy płyn na patelni zostanie wchłonięty, dodajemy mrożony groszek i morele. Patelnię ponownie przykrywamy, wyłączamy pod nią gaz i pozostawiamy na około 5 minut. Kolejno zdejmujemy przykrywkę, dokładamy migdały lub orzechy piniowe, mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku niewielką ilością soli i pieprzem. Pilaw z morelami i kurczakiem nakładamy na talerze, posypujemy posiekaną natką i podajemy.  

Kurczak smażony z ryżem i groszkiem
Pilaw z kurczaka i moreli

Czas przygotowania: 30 minut.

31 komentarzy :

  1. Mniamniuśnie u Ciebie :) co do reanimacji zakwasu ja odbieram z niego łyżkę lub dwie i dokarmiam np. po 60 g maki żytniej pełnoziarnistej i tyleż samo wody. Zawsze mi się udawało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Malwino Ty mnie zamęczysz. Co przepis to kumin i tak powiększa się moja lista "do zrobienia" a tu czasu nie ma i w najbliższym czasie nie będzie :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię tak aromatycznie przyrządzone ryże, fajny przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada przepysznie :)

    Malwinko, co do zakwasu, to polecam sposób, którym zreanimowałam swój leniwy zakwas. Trzeba prawie cały zakwas wyrzucic, zostawic tylko ze 2 łyzki i tę mała ilosc porzadnie dokarmic. Nie wiem, jaki byl twoj zakwas (hydracja), ale zgodnie z proporcjami, np. 100g maki + 100g wody
    Nastepnego dnia mozesz dokarmic juz mniejsza iloscia ale w tych samych proporcjach np. 50/50. I zobaczysz, jak sie zachowa. Jesli porzadnie zabąbelkuje, to 2 dni wystarcza, jesli nie bedziesz zadowolona, to daj mu jeszcze jeden dzien. Alemojemu wystarczyły dwa.
    Ruszy napewno :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jednogarnkowo - uwielbiam. Kurczak dobrze przyprawiony - ubóstwiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię taki żółciutki ryż :)
    A zakwas bym po prostu postawiła przy kaloryferze i dokarmiała co 12 lub 24h, aż ruszy - bo jeśli nie jest spleśniały to ruszyć musi. I zawsze staram się dokarmiać zakwas większą ilością mąki, niż mam zakwasu, żeby się dobrze najadł.
    Pozdrawiam i trzymam kciuki za ozdrowienie Stefana.

    OdpowiedzUsuń
  7. piękne! Samo patrzenie rozgrzewa w ten zimny wieczór :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne, pełne słońca i z pewnością pyszne danie...

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo mi się podoba ten przepis - lubię takie troszkę smażenia, troszkę duszenia. no i ten kurczak, morele i orzeszki... Pychotka.:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepyszne danie. Kuchnia arabska ma w sobie mnóstwo przyprawionego czaru. ;)

    A w kwestii zakwasu, to ja niestety pomóc Ci nie mogę. Sama swój zabiłam... :(

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. jakie Ty pyszne dania robisz! no i te apetyczne zdjęcia. będę do Ciebie zaglądać tylko po obiedzie, bo na pusty żołądek...jest ciężko :)
    co do zakwasu, mój czasem w ogóle nie bąbelkuje w lodówce, ale mimo to chlebki rosną na nim bardzo ładnie. karmię go co tydzień i to różnymi mąkami (wiem, nie powinnam), ale mimo to "twardy" z niego gość. chyba się już zahartował :) ale generalnie polecam metodę Małgosi - zachować część zakwasu i stopniowo go dokarmiać

    OdpowiedzUsuń
  12. Pycha, fajne przyprawy i do tego te morele... Obłęd.
    A co do zakwasu, to chyba też niedługo jakiś wyhoduję, chciałabym upiec tradycyjnego razowca. Będzie z tym trochę zabawy. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Znowu wspaniała odsłona kurczaka. Super!

    OdpowiedzUsuń
  14. kurczak i morele?
    koniecznie muszę spróbowac!

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudowne danie. Zapisuję przepis i już się nie mogę doczekać smaku.

    OdpowiedzUsuń
  16. kurczak z owocami? zawsze!

    OdpowiedzUsuń
  17. Malwinko jakie to pyyyyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  18. fajnie wyglada, zapisuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Moja mama robiła kurczaka morelami. Oczywiście innym sposobem i nie było tak kolorowo jak u ciebie, ale morele z mięsem pamiętam z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  20. kurczak z owocami.. jestem bardzo na tak!

    OdpowiedzUsuń
  21. ależ apetycznie wygląda...;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda bardzo smacznie, choć za połączeniem mięsa i owoców jakoś nie przepadam. Choć jak sobie tak pomyślę, że ja bym je dodała właściwie już do gotowej potrawy, bez gotowania....
    Nabieram apetytu.

    OdpowiedzUsuń
  23. pięknie wygląda :) zjadłabym takiego, akurat pora obiadowa...:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Intrygujące są te suszone morele.
    Wczoraj z myślą o Wielkanocy wynotowałem min. pieczeń z suszonymi morelami, więc może upieczemy coś w tym klimacie;-)
    Pozdrawiam;-)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ciekawy pomysł na te morele z kurą. Musze kiedyś wypróbować.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  26. wygląda niezwykle apetycznie :)z ochotą zjadłabym taki cudny obiad

    OdpowiedzUsuń
  27. Trafiłam do kulinarnego nieba;)

    OdpowiedzUsuń
  28. ależ pyszne jedzonko!:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Cudowne danie. Zapraszam na moją, trochę zmienioną wersję: http://coutellerie.blogspot.com/2012/02/dzis-myslac-nad-obiadem-cakowicie.html

    OdpowiedzUsuń
  30. Magda FA: Od kiedy raz weszłam na tego bloga, po prostu nie mogę się od niego odczepić :-) Dzisiaj na obiad zrobiłam pilaw z kurczaka z morelami - pyszny! PS. Pozdrawiam i będę tutaj nadal zaglądać :-)

    OdpowiedzUsuń
  31. Madziu , aż mam rumieńce na twarzy. Bardzo mi miło. Odwiedzaj i korzystaj z przepisów ,kiedy tylko chcesz;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.