sobota, 5 lutego 2011

Libańskie ciasteczka z makiem

Libańskie ciasteczka z makiem


Dziś prezentuję Wam pyszne ciasteczka z nutką limonki i cynamonu.  Kruche i delikatne, bardzo proste w wykonaniu (w końcu to ciasteczka;). Zachęcam do wypróbowania w domu. 
Przepis dołączam do Festiwalu kuchni arabskiej oraz akcji Ireny i Andrzeja- Z widelcem po Azji.

Ostatnio zadałam Wam filmową zagadkę. W ekspresowym tempie odpowiedzi udzieliła n_zak. Biorąc pod uwagę fakt, iż wygrała też pierwszą zabawę postanowiła dać szansę też innym. Tym samym po kilkunastu godzinach prawidłowej odpowiedzi udzieliła Eve (prześlij mi proszę na maila swoje dane do wysyłki). Do niej też powędruje nagroda, a n_zak dostanie ode mnie dodatkową niespodziankę.
Prawidłowe odpowiedzi to : 1) Historie miłosne 2) Niebezpieczne związki 3) Nic śmiesznego

CIASTECZKA Z MAKIEM (LIBAN)

Składniki (na około 48 sztuk):
[przepis pochodzi z książki Podróże kulinarne. Kuchnia arabska]
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki startej skórki z limonki
  • 75 g cukru pudru
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 1 łyżka maku
  • 260 g mąki
  • 35 g orzechów makadamia podzielonych na ćwiartki (dałam migdały podzielone na pół)
Masło, skórkę z limonki, cukier puder i cynamon mieszamy dokładni mikserem. Dodajemy sok z limonki, mak, a następnie mąkę w dwóch partiach. Ciasto dzielimy na pół. Z każdej części formujemy 18-centymetrowy wałek. Zawijamy go w folię aluminiową i wkładamy do lodówki (najlepiej do zamrażarki, ja wkładam też do lodówki nóż, którym mam zamiar później kroić). Kiedy ciasto stwardnieje kroimy je na 8-milimetrowe plasterki. Układamy na natłuszczonej blasze zachowując 2-centymetrowe odstępy. W środek każdego ciastka wciskamy kawałek orzecha. Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku przez około 15 minut. Najpierw studzimy na blasze, po 5 minutach na kratce.
Ja z racji tego, iż ciastka robione w ten sposób nigdy nie wchodzą mi zbyt estetycznie, formowałam je jak każde inne ciasteczka. Masę włożyłam do lodówki, kiedy stwardniała odrywałam kawałki ciasta, formowałam kulki wielkości małego orzecha włoskiego, spłaszczałam i układałam na blasze.


28 komentarzy :

  1. jakie śliczne...tylko jesc i popijac kawą z kardamonem..i Zapraszam do mnie na wycieczkę po Muzeum Ikon...

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie się prezentują :) u mnie tez dzisiaj ciasteczkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajowe, proste, pyszne i takie ładne!

    OdpowiedzUsuń
  4. ślicznie wyglądają :) choć nie przepadam za makiem, to na te bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszą fajnie smakować.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzis mialam ochote na takie proste ciasteczka...ale zrobilam paczki...rodzina byla gora!!dlatego skubnelam od Ciebie jedno ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam te ciasteczka w ramach akcji mundialowej:)

    OdpowiedzUsuń
  8. mniam mniam ale smaka narobiłaś ...

    OdpowiedzUsuń
  9. Śliczne ciasteczka :))
    A Natalka widzę w filmach obcykana ;))

    OdpowiedzUsuń
  10. Super wygladają! Takie pulchniutkie...:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasteczka z makiem - to jedno, że pyszne.
    Ale jeszcze migdał! Albo orzech makadamia! No coś wspaniałego nam tu serwujesz ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. jakie urocze, chetnie bym schrupala takie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. przepadam za ciasteczkami z dodatkiem maku :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne, muszę zrobić bo mąż uwielbia słokości...pozdrawiam Malwinko...

    OdpowiedzUsuń
  15. O, jakie ładne... Zwłaszcza z tym zolciutkim, wiosennym zonkilem. U ciebie juz wiosna :)))

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglądają tak pysznie !!!

    OdpowiedzUsuń
  17. Na takie ciasteczka to i ja mam ochotę. Już spisałam co i jak:)
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Sesja się powoli kończy więc i ja wezmę się za gotowanie po arabsku. A ciasteczka sama radość patrzenia!

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo ciekawy przepis i fajne migdałowe oczko. Zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo fajne ciasteczka i ciekawe połączenie limonki i cynamonu :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wyglądają bardzo ciekawie i apetycznie - robiłam ciasteczka do nich zbliżone, ale nigdy dokładnie "takich":)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wyszły Ci baaaardzo kuszące ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Piekny jest Twoj blog i piekne ciasteczka tutaj masz : ) Pozdrawiam serdecznie i zycze udanych rewolucji kuchennych ; )

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.