piątek, 18 lutego 2011

Afkhad Dajaj Meshwiyeh- grillowany kurczak w pysznej marynacie

Afkhad Dajaj Meshwiyeh- grillowany kurczak w pysznej marynacie

Afkhad Dajaj Meshwiyeh to nic innego jak grillowane części kurczaka. Ja do przygotowania dania użyłam filetów z piersi, ale jestem przekonana, że o wiele lepszy efekt uzyskamy używając podudzi z kurczaka- i to obowiązkowo ze skórką. Przepis na pewno będę wykorzystywać w okresie letnim, kiedy rozpocznie się sezon na grillowanie. Dla W. marynata i tak była mało pikantna (to chyba efekt sporej ilości ostatnimi czasy dań z dodatkiem ostrych przypraw). Ważne jest aby mięso marynować długo, najlepiej całą noc w lodówce lub jeszcze dłużej. 



AFKHAD DAJAJ MESHWIYEH

Składniki (na marynatę na kilogram części z kurczaka):
[oryginalny przepis na stronie www.orangeblossomwater.net]
  • 1/4 szklanki przecieru pomidorowego
  • łyżka musztardy Dijon
  • 4 łyżeczki przyprawy syryjskiej (przepis poniżej)
  • łyżeczka mielonego czosnku
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 i pół łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • do podania- chleb pita, sałatka fattoush
Wszystkie składniki marynaty dokładnie łączymy- wedle preferencji dodajemy soli. Mięso wkładamy do marynaty i odkładamy do lodówki na 12 godzin (nie krócej). Kolejnego dnia mięso grillujemy lub pieczemy w piekarniku (u mnie temp. 175 stopni). Czas pieczenia będzie zależał od wielkości elementów- piersi pieką się około 20 minut, większe części tj. udka będą wymagały więcej czasu- około pół godziny lub dłużej.

Składniki na mieszankę syryjską:
[przepis oryginalny TUTAJ]
  • 2 łyżeczki  węgierskiej papryki w proszku
  • łyżeczka ostrej węgierskiej papryki w proszku (możemy zastąpić inną ostrą papryką, np. suszoną papryczką peperoncini, lub użyć chilli w proszku lub pieprzu cayenne- wtedy warto zwiększyć ilość użytej przyprawy)
  • łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/4 łyżeczki soli
 Wszystkie składniki mieszamy, przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Podane proporcje wystarczą na przygotowanie 2 łyżek przyprawy.


33 komentarze :

  1. ten kurczak wygląda rewelacyjnie! tyle przypraw-musi byc pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Katujesz moje kubki smakowe i oczęta tymi pysznościami.... i te pomidorki:) pozdrawiam kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zakochalam sie normalnie. Na zaboj i na amen. Nie spoczne, dopoki nie zrobie tego kurczaka. Tak jak wspomnialas, uzyje marynaty na piersiach ze skorka, zobaczymy, co z tego wyniknie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepysznie wygląda. Lubię tak przyrządzane mięska, tzn. marynowane i opiekane.
    A z taką nazwą to jeszcze lepiej smakuje.:)

    OdpowiedzUsuń
  5. marynata pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ten kurczaczek musi być pyszny. Podoba mi się ta marynata. Chyba kiedyś się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow ale super!:) Wyglada naparwde bardzo smacznie - az chyba pokusze sie o zrobienie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo smakowicie się prezentuje :) jak tam paluszki??? widzę, że z niegotowania nic nie wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  9. straszliwie apetycznie to wygląda, aż mi ślinka cieknie :)
    A jak tam zdjęcie szwów?

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudownie wygląda i te przyprawy, ale musiał być aromatyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zestaw ziół w tej przyprawie powala! Jaka musi być aromatyczna, a kurczak w takiej przyprawie na pewno pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  12. Zabieram się do roboty. Marynata, kurczaczek i jutro pyszny obiadek gotowy. Dziękuję Panno Malwinno za świetny przepis!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Trochę ciężko wymówić:), ale kurczak piękny:)

    OdpowiedzUsuń
  14. kurczaczek wyglada wysmienicie, musi byc naprawde pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Malwinno, oj bym nie pogardziła taką pysznością. Jutro zrobię indyka w powidłach morelowych.
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny przepis. W okresie letnim jem grillowanego kurczaka co łikend. Na pewno wypróbuje bliżej wiosny.

    OdpowiedzUsuń
  17. Rewelacja! Bardzo mi się podoba!:))

    OdpowiedzUsuń
  18. zdecydowanie moje smaki!!! mniam!

    OdpowiedzUsuń
  19. skąd Ty bierzesz te pomysły na dania z kuraka? świetne!

    OdpowiedzUsuń
  20. Piekny! Chyba sie glodna robie, musze przestac ogladac przepisy :) O tej porze, to niebezpieczne - nie chciala bym wyladowac z nosem w lodówce =:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda super. Ależ Ty z tą kuchnią szalejesz, a jakie pyszności serwujesz, ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  22. Maggie- o wiele lepiej niż przy oskórzonych piersiach sprawdzi się przy pałeczkach czy skrzydełkach.

    Wiewiórko, Tu-tusiu- co do palca próbuję się doprosić o zdjęcie szwów z mizernym skutkiem- może dziś się uda;)

    aga-aa- temat kurczaka to temat rzeka- myślę, że jeszcze długo go nie wyczerpię;)i nie raz Was jeszcze zaskoczę jakimś przepisem

    OdpowiedzUsuń
  23. Tak się zastanawiam czy go nie zrobić jak dotrzemy z Widelcem do Syrii;-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Grumko- róbcie róbcie- świetnie skomponuje się z Waszą przyprawą baharat;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Nazwa brzmi jak przypadkowy zestaw liter który wstukał się, gdy kot przeszedł po klawiaturze :D pysznie wygląda ten kurczak :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Robie Malwinko....świetny przepis...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  27. Bardzo apetycznie brzmi i wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Musze sobie jak najszybciej kupić patelnię grillową, bo ostatnio "prześladują" mnie takie dania ;) Świetnie wygląda ten kurczak.

    OdpowiedzUsuń
  29. Mmm.. wygląda pysznie ! :) Bardzo lubię kurczaka i przepis wykorzystam w niedługim czasie na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Panno Malwinno, oświadczam,że kurczaczka zrobiłam i muszę przyznać, ze był zabójczo pyszny!! Na stałe wejdzie do mojego jadłospisu. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Gratuluję pomysłu na akcję! Szczególnie jako arabistka - ta akcja jest szczególnie bliska memu sercu. Tyle wspaniałych przepisów!

    OdpowiedzUsuń
  32. bardzo mi miło;) cieszę się że smakowało!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.