wtorek, 11 stycznia 2011

Warzywny dhal

Warzywny dhal





Dziś chcę Wam zaprezentować rewelacyjny dhal warzywny z dodatkiem soczewicy. Na pewno posmakuje nie tylko amatorom kuchni indyjskiej. Danie jest niezwykle sycące, pełne witamin i co najważniejsze rozgrzewające, co w okresie zimowym jest wielkim plusem. Na dodatek kusi też pięknymi słonecznymi barwami.







WARZYWNY DHAL (INDIE)

Składniki (na 4 porcje):
  • 400 g pomidorów z puszki- bez skóry i pokrojonych
  • 10 niewielkich pieczarek pokrojonych w grubsze plastry
  • 1 mała czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • pół czerwonej papryki pokrojonej w grubszą kostkę
  • pół żółtej papryki pokrojonej jw 
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • 2 łyżki czarnych oliwek pokrojonych w plasterki 
  • 1 spora łodyga selera naciowego posiekanego w centymetrowe kawałki
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • pół łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/4 łyżeczki garam masala
  • szczypta mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki chilli w proszku
  • pieprz, sól

Na odrobinie oliwy smażymy cebulę i czosnek. Dodajemy chilli, kardamon, garam masala, imbir i kumin. Smażymy ciągle mieszając, aż warzywa oblepią się przyprawami. Dodajemy seler, paprykę, pieczarki. Wrzucamy rozgniecione pomidory z puszki wraz z sokiem (jeśli są bardzo gęste dodajemy wody). Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Kolejno dodajemy soczewicę, dokładnie całość mieszamy i gotujemy kolejne 10 minut aż soczewica będzie miękka (jeśli używamy soczewicy zielonej wrzucamy ją wraz z pomidorami i gotujemy dłużej). Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pokrojone oliwki i natkę pietruszki. Świetnie smakuje z kaszą kuskus, makaronem czy kromką chleba.


16 komentarzy :

  1. Robi wrazenie, wygląda niezwykle apetycznie. Nie znalam wczesniej kuchni indyjskiej, moze czas to zmienic...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie wygląda :D
    chwyciłabym taką miseczkę i uciekła hen daleko i spałaszowałam w tempie ekspresowym!
    pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie warzywa to z pewnością coś dla mnie. Pysznie i zdrowe w jednym.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności ! Zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, jakże pysznie i kolorowo! Podoba mi sie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzisiaj to już chyba plaga cudownych, aromatycznych dań, na które wielką miałabym ochotę - tyle tylko, że nikt inny w domu nie chciałby ich jeść (sic!).

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ile składników ;) musi byc pyszne tym bardziej ze z soczewicą ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ma w sobie wszystko to co lubię :-).

    OdpowiedzUsuń
  9. Gorąca miseczka pysznych warzyw :) I jeszcze jak ładnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  10. Malwinko znowu nas rozpieszczasz pysznościami i cieszysz oczy wspaniałymi kolorami :)

    OdpowiedzUsuń
  11. o! to musi być coś pycha!

    OdpowiedzUsuń
  12. No właśnie, ja podobnie ciagle nowych połączeń poszukuję na strączkowe z warzywami, a przyprawy i nieco inna kombinacja warzyw jest nie do przecenienia. Wersja do wypróbowania. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Brzmi rewelacyjnie i na plus ma to, że jest warzywne. Staram się w końcu częściej jadać warzywa. To wciąż moja pięta achilessowa

    OdpowiedzUsuń
  14. Smaczne bylo :) Dziekuje i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  15. Obłędnie wygląda :) Już robię listę zakupów.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.