wtorek, 4 stycznia 2011

Kurczak z pieczarkami w czerwonym winie

Kurczak z pieczarkami w czerwonym winie


Kurczak z pieczarkami i czerwonym winie
Kurczak z pieczarkami w czerwonym  winie
Kurczak w sosie z pieczarkami  to nieskomplikowane i jednocześnie bardzo smaczne danie. Swój specyficzny smak zawdzięcza dodatkowi czerwonego wytrawnego wina, dzięki któremu sos nabiera także ładnej głębokiej barwy. Tak przygotowane mięso najlepiej podawać z dodatkiem kaszy. Dobrze sprawdzi się tu kasza jęczmienna lub gryczana. 

Przepis pochodzi ze strony BBC Good Food. 

Piersi z kurczaka z pieczarkami i winem

KURCZAK Z GRZYBAMI W CZERWONYM WINIE

Składniki (na 2 porcje):
[przepis pochodzi stąd]
  • 2 filety z piersi z kurczaka
  • 1 cebula, posiekana w kostkę
  • sól i pieprz do smaku
  • 250 ml wywaru z kurczaka
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 250 g mniejszych pieczarek, obranych i pokrojonych w plasterki
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżka mąki  

Przygotowanie:

Każdą pierś kroimy na 2-3 kawałki. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej lub klarowane masło, obsmażamy mięso z obu stron i odkładamy na talerz. Na patelnię wrzucamy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy pieczarki, krótko obsmażamy. Wlewamy wywar, wino, dokładamy kurczaka i tymianek. Zagotowujemy a następnie dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut. 

Mąkę mieszamy dokładnie z niewielką ilością wody (tak, by nie było grudek) i dodajemy do sosu. Gotujemy kilka minut, aż całość zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kurczaka podajemy z dodatkiem kaszy (gryczanej lub jęczmiennej) lub pieczywa. 
      Kurczak w sosie z pieczarkami
      Kurczak z pieczarkami w czerwonym  winie

      Czas przygotowania: 30 minut.

      20 komentarzy :

      1. podoba mi się taka "szara rzeczywistość" :)

        OdpowiedzUsuń
      2. Mniam. Kurczak musiał być pyszny!!! a co do zakwasu to jakby coś służę radą :) cierpliwość na ogół zostaje nagrodzona :)

        OdpowiedzUsuń
      3. Całkowicie mi odpowiada Twój powrót do kurczaka, bo zawsze szukam na niego nowych przepis. Ten w 100% zaspokoił moje poszukiwania :)

        OdpowiedzUsuń
      4. Dopiero niedawno odkryłam, jak cudownie wino komponuje się ze smakiem mięs i owoców morza. Na razie jedyne, co robiłam, to schab ze śliwką duszony w białym winie półsłodkim, to było dla mnie odkrycie. Może to się wydać śmieszne, wiem, ale zważywszy na to, że mam dopiero 16 lat, wielu rzeczy jeszcze nie próbowałam :). Pozdrawiam i zapraszam na kulinarneigraszki-kk.blogspot.com

        OdpowiedzUsuń
      5. wygląda bardzo smakowicie :) kurczaka bardzo lubię, więc to danie dla mnie :) pozdrawiam

        OdpowiedzUsuń
      6. Wygląda naprawdę bardzo apetycznie
        Chyba zacznę częściej podpatrywać Twoje propozycje;)

        OdpowiedzUsuń
      7. Jaki smakowity kurczaczek! Mniam:)) Podobają mi się Twoje pomysły:)
        Pozdrowienia.

        OdpowiedzUsuń
      8. Wygląda przepysznie i musi byc bardzo aromatyczne. Super porpozycja :)

        OdpowiedzUsuń
      9. wygląda pysznie, a ja bardzo lubię dodatek wina do przygotowania potrawy

        OdpowiedzUsuń
      10. Takiego kurczaka to i ja bym z chęcią spałaszowała. :) Malwiś po prosze o kawałek.
        Ania

        OdpowiedzUsuń
      11. ale smakowicie wygląda. pozrawiam:)

        OdpowiedzUsuń
      12. O coś dla mnie zaserwowałaś :) Wygląda smakowicie :)

        OdpowiedzUsuń
      13. Jak skromnie Malwino, szara rzeczywistość a tu taka uczta. Za zakwas trzymam kciuki, nie zniechęcaj się a rezultat będzie wspaniały.

        OdpowiedzUsuń
      14. Do takiej szarej rzeczywistosci to mozna wrocic:)

        OdpowiedzUsuń
      15. Nie ma mnie tydzień na necie, a tu takie pyszności, koło noska przelatują! Kolejne danie, które pobudza moje ślinianki;)

        OdpowiedzUsuń
      16. No to jest pychotka ;) właśnie zjedliśmy porcyjkę. Niestety przesoliłam sos, możesz mi powiedzieć jak robisz bulion z kurczaka? Zrobiłam z połowy kurczakowej kostki i wyszedł za słony :(( Ale poza tym bede próbować jeszcze raz :)

        OdpowiedzUsuń
      17. @Monigue- chyba jakaś telepatia, bo ja dziś robiłam tego kurczaka na obiad;) Bulionu nigdy nie robię z kostki, gotuję rosół na bazie kurczaka i włoszczyzny (z reguły w większej porcji i wykorzystuję przez cały tydzień). Można także zrobić bardzo esencjonalny rosół i wlać go do woreczków na lód i potem wykorzystywać. Jeśli korzystasz z kostki to rozpuść pół kostki w szklance wody (250 ml) i dodaj pół do dania i dodatkowo odrobinę wody. Kostki z reguły są bardzo przesolone, wszystko zależy od firmy.

        OdpowiedzUsuń
      18. przepraszam za literówkę- @Monique

        OdpowiedzUsuń
      19. Dziękuję za odpowiedz :) Poszłam trochę na łatwiznę z tą kostką, ale następnym razem zrobię z wywaru: )

        OdpowiedzUsuń
      20. wtglda mega przepysznie!!!

        OdpowiedzUsuń

      Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

      .