piątek, 7 stycznia 2011

Kurczak Tandoori

Kurczak Tandoori


Ostatnio coś mnie tchnęło i postanowiłam do kurczaka tandoori dodać czerwony barwnik spożywczy, tak jak zalecano w pierwotnym przepisie. Połówek kiedy zobaczył marynatę pokiwał głową i spytał, czy bawię się w Bridget Jones. Bridget zrobiła niebieską zupę szparagową a ja miałam kurczaka w jasnoróżowej marynacie. Kiedy kurczak wylądował w piekarniku miałam nadzieję, że róż zamieni się w ładną czerwień. Na szczęście finalny kolor był mocno zbliżony do czerwieni. Wiem jednak jedno, pierwszy i zapewne ostatni raz dodałam barwnik spożywczy do tej marynaty. 


KURCZAK TANDOORI (INDIE)

Składniki (na 4  porcje):
[przepis z moimi zmianami pochodzi ze strony indianfoodforever]
  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 3/4-1 łyżeczki soli
  • łyżka wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-centymetrowy kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1  chilli
  • 2 łyżki Ghee (zastąpiłam olejem)
  • ew. czerwony barwnik spożywczy 
Mięso czyścimy, nacinamy w 3-4 miejscach do kości.  Zalewamy sokiem z cytryny i odstawiamy do lodówki na 30 minut.  Za pomocą blendera rozdrabniamy czosnek, chilli, imbir wraz z wodą na pastę. Mieszamy ją z jogurtem, ghee (lub olejem), papryką słodką, solą, kuminem, garam masala (ew. dodajemy barwnik). Tak powstałą marynatą smarujemy kurczaka. Odstawiamy go na 5 godzin do lodówki lub na całą noc. Pieczemy na ruszcie około 45 minut w temp. 180 stopni, od czasu do czasu polewając marynatą. Podajemy z ryżem.

* jeśli dbacie o figurę, zdejmijcie skórę z kurczaka



18 komentarzy :

  1. imbir i czosnek... to musi być fajne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ladnie sie prezentuje,chetnie go wyprobuje,choc nie mam wszystkich skladnikow,ale bede musiala improwizowac,ale w kuchni to chyba nic strasznego:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja nie mogę się jakoś zmobilizowac do tej akcji. A tak na nią czekałam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hinduskie dania należą do moich ulubionych. Muszę wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale bym zjadała taką nóżkę :) Super się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny pomysł! A ja nie znam kompletnie kuchni indyjskiej. Może zaznajomię się z nią dzięki Tobie i akcji Grumków?:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny...i z ryżem...lubie....a Ty Mawinko śpij spokojnie....i nie przejmuj się zakwasem...miłego dnia Ci życzę....

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie się prezentuje - choć jako tako za hinduskimi smakami nie przepadam :) być może mam ich już tutaj przesyt :) Wyjątkiem jest curry.

    OdpowiedzUsuń
  9. Malwinko, dzięki Tobie nareszcie podjęłam decyzje o zamówieniu przypraw do kuchni indyjskiej :) Zabierałam się do tego już od dłuższego czasu i wreszcie się udało. Bardzo się cieszę, że założyłaś taką akcję.

    OdpowiedzUsuń
  10. wciąż mnie zadziwiają Twoje kurczakowe pomysły :-)))

    OdpowiedzUsuń
  11. Kolejny dowód na to, że kurczaka można przygotować na 1001 sposobów:) Kolejny super przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kochana, a kiedy Ty śpisz?;) Ale robisz mi na mięsko smaka...kusisz i nęcisz...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.