poniedziałek, 10 stycznia 2011

Kurczak BBQ

Kurczak BBQ


Dziś w ramach kolejnej nieprzespanej nocy przeglądałam zagraniczne strony w poszukiwaniu kulinarnych inspiracji. Pośród wielu przepisów znalazły się także dania z kuchni polskiej. 
I tak też na jednej stronie wyczytałam, że w Polsce jada się: marchewkę duszoną z ziemniakami( mi potrawa nieznana), jajka marynowane w occie (moja Teściowa takie robi, ale czy to wizytówka kuchni polskiej?), zupę z kaszy perłowej i grzybów ( zapewne chodzi o nasz polski krupnik), ravioli (z ziemniaków, sera i chilli ) polane kwaśną śmietaną, tradycyjną zimową zupę ze szparagów.
Większość stron zgodnie podaje, że w Polsce jada się: bigos, pierogi, zrazy, serniki, makowce, mazurki, barszcz, babkę, kiełbasę na tysiąc sposobów, buraki, kompot i kapustę.
Spodobały mi się próby translacji pewnych nazw- pojawiły się babaci's pierogi (zapewne pierogi Babci), bitkas, borsht, easy kielbasa, golumpkis (rzecz o gołąbkach), kugela, halushki, kolachi, flaczky, halupky (kolejna nazwa gołąbków), kluskies, schnitzla, paluski, bialys (chodzi o jakiś chleb z cebulą), lecho,  poertzelki, mielona, boush,  goulash, poz noz (tu już moja zdolność rozpoznawania potraw zawiodła, było to coś a la jajka zapiekane z serem i szpinakiem). 
Swoją drogą ciekawy, ile my popełniamy błędów starając się podać nazwy potraw w innych językach. 
Pojawia się wiele dań zupełnie mi nie kojarzących się z kuchnią polską, bynajmniej tą tradycyjną, mianowicie- zupa z kiełbasą i mlekiem, barszcz czerwony z krewetkami, sałatka z pomidorów i parówek, spaghetti w sosie z dodatkiem wódki (choć podane proporcje wskazywały, iż to makaron jest dodatkiem do alkoholu), zupa z kurczaka i maślanki oraz totalny hit- pizza ze szpinakiem i ...pierogami.
Ogólnie odniosłam wrażenie, że obcokrajowcy kojarzą polską kuchnię głównie z kapustą i kiełbasą. Spotkałam nawet przepisy na lasagne z tymi dodatkami, znalazł się też śledź marynowany na kapuście z kiełbasą. 

Dziś jednak nie będzie u mnie ani kapusty, ani kiełbasy czy też pierogów. Zapraszam na kurczaka barbecue.

KURCZAK BBQ

Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi stąd]
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu chilli
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka octu z białego wina
  • łyżkeczka przyprawy Cajun 
  • 8 podudzi z kurczaka 
Kurczaka czyścimy (wedle preferencji możemy zostawić skórkę lub ją zdjąć). Nacinamy w 2-3 miejscach do kości. Składniki sosu dokładnie ze sobą mieszamy. Smarujemy mięso sosem i odstawiamy do lodówki na godzinę lub najlepiej całą noc.Mięso wyjmujemy z marynaty, pieczemy  w temp. 180-200 stopni około 30-40 minut. W trakcie pieczenia smarujemy mięso marynatą. Jeśli chcecie, by mięso było bardziej przypieczone, pieczcie je na kratce, jeśli bardziej soczyste, w naczyniu żaroodpornym lub na blasze (w trakcie pieczenia należy odwrócić mięso na drugą stronę). 

    20 komentarzy :

    1. kurczakowa pychota! ...chociaż mnie po przeczytaniu wstępu wzięła ochota na golumpkisy :-)))

      OdpowiedzUsuń
    2. mmm jak ten kurczaczek wygląda zachęcająco

      OdpowiedzUsuń
    3. Ciekawe te nazwy ;P Pewnie inni też się śmieją z tego jak my mylimy ich potrawy ;P A kurczak super, szczególnie ta przyprawa Cajun :)

      OdpowiedzUsuń
    4. pysznie wygląda, tak soczyście
      easy kielbasa brzmi kozacko :)

      OdpowiedzUsuń
    5. Fajne te Twoje refleksje. Ja oglądałam w kuchni tv program o kuchni emigrantów w Londynie, jak pokazywali polską , to nawet dość wiernie oddali charakterystyczne dania.
      Kurczak pyszny, zrobię sobie takiego niedługo :)

      OdpowiedzUsuń
    6. alez apetyczny ten kurczak! te nacięcia i kolor-czuje glod...

      OdpowiedzUsuń
    7. Ale mi ślina cieknie!!!! O matko wygląda super:)

      OdpowiedzUsuń
    8. Mmmm... pysznie wygląda ten kurczaczek!:)

      OdpowiedzUsuń
    9. Kurczak mega apetyczny a marchewkę duszoną z ziemniakami bardzo lubię. Robiła ja moja babcia jako lżejszą wersje marchewki z groszkiem. Mniam. Ślinka mi pociekła.
      PS> a jak tam zakwas???

      OdpowiedzUsuń
    10. ja tu wieczorami nie powinnam przychodzić... :)

      OdpowiedzUsuń
    11. Przepis na kurczaka super. A za marynowane jajka to ja dziękuję :) Jakos się nie mogę przekonac :)

      OdpowiedzUsuń
    12. O i to jest druga rzecz, ktora zrobie na urlopie na grillu juz niedlugo. Pierwszy znalazlam wczoraj u Grumkow.
      Pizza ze szpinakiem i pierogami rzadzi!

      OdpowiedzUsuń
    13. malwinko ale sie usmialam hi hi hi polowy z nazw nie potrafie powiedziec poprawnie nie mowiac juz co to jest. a kurczaczek wyglada przepysznie. pozdrawiam serdecznie. alina

      OdpowiedzUsuń
    14. Jak ten kurczak pięknie wygląda :))) Swoją drogą, spodobała mi się nazwa halupky :D

      OdpowiedzUsuń
    15. Mnie już nic nie zdziwi, bo skoro jeden z polskich portali kulinarnych lansował tezę, że sajgonki można zaliczyć do dań kuchni polskiej, to pizza przy nich brzmi już jak prawdziwie staropolska potrawa;-)
      Kurczak bardzo apetycznie wygląda!

      OdpowiedzUsuń
    16. Wiewiórko- a to widzisz tej marchewki z ziemniakami nie znałam. a zakwas szybko rośnie (nie zapeszając), tyle że nie bombelkuje

      OdpowiedzUsuń
    17. Oj, świetnie wygląda... :)

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    .