niedziela, 9 stycznia 2011

Chana masala

Chana masala

Dziś propozycja na danie wegańskie rodem z Indii. Szczerze powiedziawszy zakochałam  się w tej kuchni, jest dla mnie idealna- wyrazista, pełna pięknych aromatów. A z racji mojej miłości do ciecierzycy, tym bardziej daniem byłam zachwycona. Polecam pasjonatom indyjskich smaków, jak i tym, którzy dopiero co zaczynają je odkrywać.

CHANA MASALA

Składniki (na 2 porcje):
  • 1 mała cebula drobno posiekana
  • 120 g ciecierzycy ugotowanej lub z puszki
  • ząbek czosnku posiekany
  • pół łyżeczki świeżego imbiru startego
  • pół łyżeczki garam masala
  • pół łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki chilli w proszku
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • sól do smaku
  • 200 g pomidorów 
  • pół pęczka posiekanej kolendry lub natki pietruszki



Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy cebulę. Po 3 minutach dodajemy kumin, garam masala, imbir, kurkumę, kolendrę i czosnek. Smażymy ciągle mieszając, aż przyprawy zaczną wydzielać aromat. Dodajemy ciecierzycę, rozgniecione pomidory i sól. Gotujemy około 5 minut. Podajemy obficie posypane natką pietruszki lub kolendrą.
Przepis wędruje do akcji Grumków- Z widelcem po Azji.

33 komentarze :

  1. Wygląda bardzo smaczniutko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności i piękne kolory!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię indyjskie smaki. Niestety ciężko jest mi do nich przekonać resztę Rodziny...

    OdpowiedzUsuń
  4. Widzę, że razem z Gosią częstujecie ciecierzycą. Muszę w końcu jej wypróbować:)
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak zwykle w takich daniach długa lista przypraw, a efekt dzięki temu oszałamiający :) cudne

    OdpowiedzUsuń
  6. cieciorka, cieciorka i jeszcze raz cieciorka :)
    to jest zdecydowanie mój smak! a kuchnia indyjska to juz w szczególności :)
    pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię dania indyjskie zarówno te wege jak i mięsne. Konkretne smaki i zapachy a także bogaty koloryt. Muszę zrobić w taki sposób ciecierzycę bo do tej pory tylko w sałatkach ja jadałam.

    OdpowiedzUsuń
  8. ciecierzyca nigdy jej nie próbowałam, ale widząc ze tak zachwalacie pewnie bede musiała

    OdpowiedzUsuń
  9. O, pyszności! też lubię aromatyczne indyjskie smaki. a takie danie to i o tej porze bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  10. O tak, ciecierzyca i przyprawy, to sukces gwarantowany;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszności, uwielbiam ciecierzycę, a po indyjsku- smakuje rewelacyjnie. Robiłam sobie coś podobnego z tandoori masala, było boskie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie smaki. Jak dla mnie rewelacja :)
    Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jedno z moich ulubionych dan indyjskich. :) Zawsze gdy przygotowuje indyjska uczte z kilku dan, to ta ciecierzyca (albo ciecierzyca slodko - kwasna) laduje na stole srod innych dan. :) Jesli zafascynowala Cie indyjska kuchnia, to zapraszam do lektury:
    http://www.libertas.pl/pociag_do_indii_kuchni_indyjsku_gotuje.html?PHPSESSID=ef2a2ba3fcbb1fc4f20cfb809d9610ed
    :))) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Karolino- dziękuję, już biorę się do lektury;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Malwinna, ale Ty tu szalejesz z pysznościami!

    OdpowiedzUsuń
  16. Danie wyglada super apetycznie i mimo, ze nie jest najwieksza fanka tej kuchni, chetnie bym zjadla :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda jak moje marzenie obiadowe.

    OdpowiedzUsuń
  18. wyglada smakowicie:) chetnie bym poprobowala takich smakow:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszności!
    Rozgrzewająco, aromatycznie, antyprzeziębieniowo.
    To mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam kuchnię indyjską, niesamowite jest jej bogactwo przypraw:) Z radością czekam na kolejne propozycje pysznych dań:D

    OdpowiedzUsuń
  21. Mniam, to musi być pyszne!
    Zapisuję do kupienia garam masala. W końcu muszę spróbować tej indyjskiej kuchni chyba:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ty zachwalasz, Karolina zachwala, chyba zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  23. Dzisiaj po raz drugi wykonam to danie na obiad. Jest pyszne!!

    OdpowiedzUsuń
  24. Anonimowy- bardzo się cieszę, że Ci smakuje. ja niezwykle często wracam do tego dania- jest szybkie w wykonaniu i do tego obłędnie smaczne;-)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  25. Dziękuję za przepis, zrobiłam to danie i jest bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  26. etrala- miło mi że smakowało ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Przed chwilą skończyłam robić to danie. Polecam - zmysł smaku i węchu nasycone. Bardzo pyszne. Pozdrawiam blogerke

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-) cieszę się , że danie smakowało. Również pozdrawiam;)

      Usuń
  28. ostatnio jadlam to danie w restauracji i mam zamiar zrobic w domu. Gotował je ktos z was z ciecierzyca ale nie z puszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie możesz użyć ugotowanej ciecierzycy. Ja obecnie, z racji tego, iż jem stanowczo zbyt duże jej ilości, wolę kupować suche ziarno i je ugotować. Wychodzi o wiele taniej;-)

      Usuń
  29. Zamiast Garam Masali, do tej potrwy stosuje się Chana Masalę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czyli miesznakę Garam Masala z reszta przypraw :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.