poniedziałek, 17 stycznia 2011

Broccoli dal curry

Broccoli dal curry


Od dłuższego czasu miałam ochotę na danie z dodatkiem brokułów. Kiedy trafiłam na ten przepis- od razu wiedziałam, że muszę go zrobić. W najbliższych planach mam też dal z kalafiorem (i tu coś dziwnego się chyba ze mną dzieje, bo ja kalafiora nie lubię i nie jadam,a mimo to mam na niego smaka). 
Kilka dni temu okazało się, że jakimś cudem wykorzystałam limit zdjęć na bloggerze. Póki co zmuszona byłam usunąć kilka starszych postów, aby zrobić miejsce nowym. Dopóki nie wykupię nowego limitu moja aktywność blogowa nie będzie zbyt oszałamiająca. Co dziwne mój blog nie ma nawet roku- tym bardziej zdolna jestem że wykorzystałam całość;-)
Zapraszam na pyszne indyjskie danie- a sama wracam do lektury Marksa.

BROCCOLI DAL CURRY

Składniki (na 2 porcje):
[przepis z moimi zmianami pochodzi ze strony recipeswuzzle]
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 1 średnia cebula drobno posiekana
  • pół łyżeczki chilli w proszku
  • pół łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • łyżeczka mielonego kuminu
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • łyżeczka kurkumy
  • sok z połowy małej cytryny
  • pół małego brokuła podzielonego na różyczki
  • około szklanki wywaru warzywnego (ja zastąpiłam wodą)
  • pół łyżeczki mąki do zagęszczenia (pominęłam)
  • sól do smaku


Na odrobinie tłuszczu smażymy posiekaną cebulę do miękkości. Dodajemy chilli, pieprz, kumin, kolendrę i kurkumę. Smażymy minutę stale mieszając (uważając by nie przypalić przypraw). Dodajemy soczewicę sok z cytryny i bulion (u mnie woda- dodaję ją bez odmierzania, musi po prostu przykryć ziarna. W razie potrzeby w trakcie gotowania dodaję odrobinę więcej wody). Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy dalej przez 25 minut. W tym czasie gotujemy na parze brokuły około 7 minut. Przelewamy je zimną wodą. Na tym etapie w przepisie radzono odjąć troszkę płynu z soczewicy i wymieszać z mąką po czym dodać to z powrotem do gotujących się ziaren. Uznałam to za zbędne ponieważ całość była wystarczająco gęsta. Brokuły dokładamy do soczewicy, mieszamy dokładnie i gotujemy 5 minut. Podajemy z ryżem.

Przepis wędruje do akcji Grumków -Z widelcem po Azji.

22 komentarze :

  1. Uwielbiam brokuły, więc na pewno wykorzystam przepis i to niebawem. A z kalafiorem robię curry z dodatkiem ziemniaków - też dobre.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zielone z żółtym wygląda tu przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja to w ogóle w szoku jestem, że limit jakiś jest! Naprawdę...
    Brokuły mi się takie bardzo bardzo podobają - uwielbiam je :-) Na kalafiora czekam niecierpliwie, bo lubię go tak samo mocno!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi się to danie podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Brokuły z soczewicą, ciekawe połączenie...
    Musi być zdrowe!
    Pozdrawiam,
    SWS

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam,musi świetnie smakować takie połączenie:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ooo!! Ale pyszności! Kocham brokuły, więc troszkę tego dania poproszę na lunch ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszności! soczewica, mniam! kumin, kolendra, już czuję ten zapach roznoszący się po kuchni!
    pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Arven- niestety limit jest 1 giga, będę musiała z czasem wykupić dodatkowy. Póki co dobrze, że mam kilka postów w zapasie;-)

    LidKa- niedługo będę też robiła dal z brokuła cieciorki i pomidorów (jest fenomenalny w smaku). A z kalafiorem i ziemniakami na pewno tez musi być smaczny- będę próbować;)

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo smakowicie wyglada:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię brokuły, a to połączenie ich z soczwicą może być ciekawe w smaku!
    http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  12. mam wszystkie składniki w domu wiec jutro robię....;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawe zestawienie smaków:) Może być naprawdę smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo kolorowo i wiosennie,i pod moj gust :)

    OdpowiedzUsuń
  15. śliczne kolory. brokuły uwielbiam i wszystko na ich bazie
    ps. też jestem zaskoczona jakimkolwiek limitem na bloggerze...

    OdpowiedzUsuń
  16. Super pomysł!

    Co do limitów na bloggerze - moze są, ale jak umieszczasz zdjecia gdzieś indziej, to on nie obowiazuje. Mozesz umieszczać je na Picasie, ale z kolei to wymaga zabawy w html'u.

    OdpowiedzUsuń
  17. zrobiłam bardzooo smaczne...;) dzieki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  18. bardzo się cieszę, że smakowało;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Właśnie robię tą potrawę i tylko jedno mnie zastanawia. Dodać curry (jak w tytule) czy kurkumę (jak w przepisie)? Kurkuma jest składnikiem curry, ale curry mimo wszystko jest czymś innym. Dodałam kurkumy wg przepisu, mam nadzieję, że dobrze.. Asia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu, curry to nazwa dania. Prawidłowo dodałaś kurkumę. Daj znać, czy danie wyszło i jak smakowało

      pozdrawiam ciepło

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.