wtorek, 28 grudnia 2010

Sierotka Marysia i 7 kurczaków

Sierotka Marysia i 7 kurczaków


Dziś mam dla Was siedem przepisów z wykorzystaniem drobiu. Myślę, że każdy, kto tylko choć trochę lubi kurczaka znajdzie coś dla siebie. 


Spaghetti z kurczakiem i pesto z rukoli i migdałów

Składniki (na 2 porcje):
  • 150 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
  • 1 spora pierś z kurczaka- 250 g
  • sok z połowy cytryny, sól, świeżo mielony kolorowy pieprz, tymianek
  • pesto z rukoli i migdałów: pół szklanki rukoli, pół szklanki świeżych liści bazylii, 1 duży ząbek czosnku, 1/4 szklanki oliwy z oliwek, 2 łyżki płatków migdałów, sól, świeżo mielony pieprz

Filet czyścimy, kroimy wzdłuż na pół. Nacieramy solą, pieprzem, tymiankiem, kropimy sokiem z cytryny. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Pieczemy na ruszcie w piekarniku w temp. 180 stopni przez 25 minut. Jeśli chcecie, by mięso po upieczeniu było bardziej soczyste, obsmażcie je krótko na patelni z obu stron a następnie upieczcie. 
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Kiedy makaron się gotuje, przygotowujemy pesto: rukolę,  migdały, czosnek i bazylię miksujemy w rozdrabniaczu, stopniowo dolewając oliwę z oliwek. Doprawiamy solą.
Makaron mieszamy z kilkoma łyżkami pesto i pokrojonym w kostkę kurczakiem. Potrawę możemy posypać płatkami migdałów (warto je wcześniej podprażyć na suchej patelni).



 Kurczak barbecue

Składniki na sos barbecue:
[przepis znalazłam na blogu Passionfruit]
  • puszka pomidorów bez skórki (400 g)
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • szczypta soli
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
 Cebulę i czosnek rumienimy na patelni. Dodajemy pomidory wraz z zalewą, cukier, paprykę, sos Worcestershire i 2 łyżki sosu sojowego. Gotujemy na wolnym ogniu aż płyn odparuje i uzyskamy gęsty sos.
Sos blendujemy na gładką masę. Dodajemy pozostałe 2 łyżki sosu sojowego i mieszamy.

Składniki na kurczaka barbecue (na 2 porcje):
  • 4 pałeczki z kurczaka
  • sos barbecue
Pałeczki myjemy osuszamy (jeśli dbacie o linię, zdejmijcie skórę z mięsa). Nacinamy każdą trzy razy w poprzek aż do kości.  Smarujemy obficie sosem i odstawiamy do lodówki na godzinę. Pieczemy na ruszcie w piekarniku w temp. 200 stopni  przez około 40-45 minut. W trakcie pieczenia smarujemy mięso pozostałym sosem. 



Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami

Składniki (na 2 porcje):
  • duży filet z piersi z kurczaka (250 g)
  • 5 średniej wielkości pieczarek, obranych i pokrojonych w plasterki
  • pół czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 cebula pokrojona w cienkie piórka
  • 200 g brokułów, podzielonych na różyczki
  • sól, świeżo zmielony pieprz, tymianek, chilli w proszku, słodka papryka w proszku
  • 200 g makaronu ryżowego świderki
Kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką (ja dodatkowo przyprawiałam go pieprzem cayenne). Na rozgrzanej oliwie przesmażamy kurczaka, dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy 3 minuty mieszając aż cebula zmięknie. Dodajemy brokuła podzielonego na różyczki (możemy go wcześniej zblanszować), pieczarki, paprykę i tymianek. Podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając ( przez około 10-15 minut aż brokuły będą miękkie). Pod koniec doprawiamy pieprzem i solą, w razie potrzeby odparowujemy nadmiar płynu. 
W czasie przygotowania potrawy gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy go i dodajemy do warzyw na patelni. Dokładnie mieszamy.


Kurczak w aromatycznej domowej przyprawie

Przyprawa do kurczaka:
[przepis podaję za Ewelinką]
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1,5 łyżeczki curry
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej
  • łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • łyżeczka czosnku granulowanego
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, przesypujemy do słoiczka.
Piersi z kurczaka czyścimy. Nacieramy przyprawą. Ja mięso skropiłam oliwą i odstawiłam do lodówki na całą noc. Następnie upiekłam na ruszcie w piekarniku (175 stopni przez około 25 minut). Jeszcze lepiej przyprawa sprawdzi się jako dodatek do skrzydełek bądź podudzi z kurczaka.



Kurczak marynowany w chilli i musztardzie z surówką z marchwi i pomarańczy
 
Składniki (na 2 porcje):
  • 2 piersi z kurczaka
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 3 łyżeczki gruboziarnistej musztardy francuskiej
  • 3 łyżeczki pikantnego sosu chilli
  • łyżeczka oliwy
Piersi czyścimy, nacieramy solą i pieprzem. Musztardę dokładnie łączymy z oliwą i sosem chilli. Do powstałej marynaty wkładamy mięso, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 3 godziny do lodówki lub na całą noc. Pieczemy na ruszcie w piekarniku około 25 minut w temp. 180 stopni. W trakcie pieczenia polewamy kurczaka marynatą.

Surówka z marchwi i pomarańczy 

Składniki:
  • 3 średnie marchewki
  • 1 pomarańcza
  • 3 łyżki rodzynek
  • sól, cukier
Marchew obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wyciskamy sok z połowy pomarańczy. Pozostałą połowę obieramy, pozbawiamy błonek i rozdrabniamy na mniejsze części. Dodajemy do marchewki, kropimy sokiem z pomarańczy, doprawiamy solą i cukrem.  Dokładamy rodzynki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 15 minut.



Pikantny kurczak w aromatycznym sosie z pieczonych warzyw


Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • 1 duży pomidor
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku w łupinkach
  • 3-4 łyżki opłukanej i odsączonej czerwonej fasoli z puszki
  • sól, świeżo mielony kolorowy pieprz, ostra papryka w proszku
  • 2 piersi z kurczaka
  • sól, świeżo mielony kolorowy pieprz, słodka papryka w proszku, pieprz cayenne
  • oliwa  
Piersi czyścimy, przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką w proszku i pieprzem cayenne (przyprawami nacieramy mięso). Kropimy delikatnie oliwą i odkładamy na 3 godziny lub całą noc do lodówki.
Na blasze układamy pomidora przekrojonego na pół (wnętrzem do góry), cebulę (obraną i pokrojoną na ćwiartki), oczyszczoną i pokrojoną na pół paprykę (skórką do góry), oraz czosnek w łupinie. Pieczemy w temp. 200 stopni około pół godziny lub dłużej (aż skórka papryki mocno się pomarszczy i zacznie ciemnieć). Z papryki i pomidora zdejmujemy skórkę.  W rozdrabniaczu umieszczamy pomidora, paprykę, wyciśnięty z łupin czosnek oraz cebulę, miksujemy. Pod koniec dodajemy odsączoną i opłukaną fasolę i dalej blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
Mięso pieczemy na ruszcie w temp. 180 stopni około 20-25 minut. W trakcie pieczenia możemy je obrócić na druga stronę. Sos podgrzewamy. Mięso podajemy z ryżem polane sosem.



Kurczak w cytrynie i tymianku z pieczonymi warzywami 

Składniki (na 2 porcje):
  • 2 piersi z kurczaka
  • sól, pieprz, suszony tymianek
  • sok z połowy cytryny
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • marchewka pokrojona w talarki
  • papryka czerwona
  • cebula
  • ryż brązowy
  • oliwa z oliwek
Piersi czyścimy, wkładamy je do miseczki, przyprawiamy solą, świeżo mielonym kolorowym pieprzem, tymiankiem, dodajemy drobno pokrojony czosnek i sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 3 godziny lub na całą noc. 
Mięso pieczemy na ruszcie w piekarniku około 25 minut w temp. 180 stopni .
Mięso podajemy z ugotowanym na parze brązowym ryżem i pieczonymi warzywami (marchew obieramy kroimy na talarki, cebulę na ćwiartki, paprykę w paseczki, kropimy delikatnie oliwą i pieczemy razem z kurczakiem w piekarniku, od czasu do czasu mieszając je).

28 komentarzy :

  1. Wooow! Malwinko,ale wybór! Cudne wszystko. Ja lubię mięsko kurczaka, chętnie skorzystam z Twoich propozycji. Muszę druknąć i pomyślę:)
    Pozdrawiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O Kochana, ale zaszalałas :) Sama nie wiem, którą wersję pana Kuraka bym wybrała :) Wszystkie wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. O Kochana zaszalałaś !!! i na co ja mam się teraz zdecydować??? ten barbecue mnie zachwycił swoją skorupką przypieczoną... podziwiam kurczakową wytrwałość :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O rany, ale super pomysły! Jestem pod wrażeniem i śliczne zdjęcia! A myślałam, że jeśli chodzi o sposoby na przyrządzenie kurczaka, to materiał już jest kompletnie wyczerpany. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kurczakowe guru jesteś ;) No to jest z czego wybierać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdecydowanie poproszę o porcję kurczaka barbecue - mój faworyt!

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja sie upieram, ze powinno byc 'Sierotka Malwinna' w tytule! :):):)
    A kurczaki swietne!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten wpis to taka mini książeczka o daniach z kurczaka;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Malwino ponieważ jestem kurczakożercą skorzystam na pewno. Super wpis.

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubie kurczaka...ale wybieram spaghetti...pozdrawiam Malwinko...

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie ma to jak dac komus wybor! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ale wybor:) same pysznosci, wiec najchetniej to bym poprobowala wszystkiego po troszku:)

    OdpowiedzUsuń
  13. U mnie kurczak też dość często gości na stole, ale po Twoich propozycjach chyba będzie pojawiał się jeszcze częściej.
    Wspaniałe potrawy i piękna ich prezentacja:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. No to niezle zaszalalas. Biore barbecue i ten ostatni cytrynowo-tymiankowy. Wiem skadinad, ze to swietne polaczenie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Kurczakowe szaleństwo! A tytuł mnie rozbawił - wyobraziłam sobie tę disneyowską Sierotkę Marysię, a za nią drepczące 7 kurczaków.

    Osobiście stawiam na pierwszego ;)

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  16. powiem tak: gdybym miała wybrac któreś to bym nie wybrała, podkradnę ci przepisy i będe je wypróbowywac :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Szczęśliwego Nowego 2011 Roku....pozdrawiam...baw się wspaniale...

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniałego Sylwestra, a przede wszystkim szczęśliwego Nowego Roku. Aby spełniły się Twoje marzenia i każdy dzień był lepszy od poprzedniego:)

    OdpowiedzUsuń
  19. To ja biore cala siodemke!!!pychota!!
    Panno Malwino zycze Ci wszystkiego dobrego w Nowym 2011 Roku!!!

    OdpowiedzUsuń
  20. Szczesliwego Nowego Roku Kurczakowa Krolowo.

    OdpowiedzUsuń
  21. Wszystkie wersje wyglądają naprawdę kusząco. Czuje, że kiedyś któryś pomysł zapożycze ;)
    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  22. Ale pyszności - kurczak to najczęstsza potrawa jaka pojawia się u mnie - w różnych wersjach :)

    p.s
    cudowny kajecik :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Napiszę tylko tyle: jesteś genialna!;) Wszystkiego dobrego i udanych eksperymentów kulinarnych w Nowym Roku!!

    OdpowiedzUsuń
  24. kurczaka uwielbiam i widzę tutaj wiele smakowitości :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ależ doskonałe pomysły, nawet nie wiem na co się zdecydować. Dziękuję za inspirację.

    OdpowiedzUsuń
  26. Z chęcią spróbowałam Twoich kurczaków w każdej wersji. Prezentują się przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  27. Pikantny kurczak w sosie z pieczonych warzyw - rewelacja! Wypróbowałam i na pewno na stałe zagości w moim menu. Polecam i dzięki za przepis :) Sylwia

    OdpowiedzUsuń
  28. Sylwio- niezmiernie mi miło, że Ci smakował. Totalnie zapomniałam już o tym przepisie a był moim wielkim eksperymentem. pozdrawiam ciepło;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.