poniedziałek, 20 grudnia 2010

Potrawka kalifornijska

Potrawka kalifornijska

Potrawka z rybą i pomidorami

Połówek niestety nie przepada za rybami, dlatego tak rzadko goszczą na stole w naszym domu. Jednak ta potrawka rybna niezwykle mu smakowała. Sos jest bardzo aromatyczny za sprawą dodatku białego wina i dużej ilości świeżych ziół. Serdecznie Wam polecam.
Ryba w sosie pomidorowym

POTRAWKA KALIFORNIJSKA (USA)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi z książki Podróże kulinarne. Kuchnia amerykańska] 
  • 1 cebula, posiekana w kostkę
  • 2 cebule dymki, posiekane
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 puszka pomidorów bez skórki (400 g)
  • 1 lampka białego wytrawnego wina
  • 1 pęczek natki pietruszki, posiekanej
  • 2-3 gałązki bazylii, posiekane
  • 2 gałązki oregano, posiekane
  • 1 zielona papryka (dałam po pół czerwonej i żółtej), pokrojona w koskę
  • 2 łyżki posiekanej bazylii do posypania
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 400-600 g filetów z białej ryby ( u mnie dorsz)

Ryba z pomidorami i ziołami

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dymkę. Smażymy na patelni ciągle mieszając. Dodajemy czosnek, smażymy przez 30 sekund. Wlewamy wino, lekko odparowujemy je. Wrzucamy posiekane pomidory wraz zalewą. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając około 10-15 minut minut. Rybę kroimy w mniejsze kawałki. Wkładamy do warzywnego sosu wraz z posiekanymi ziołami i gotujemy pod przykryciem do momentu aż ryba będzie miękka a sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy posiekaną bazylią. Podajemy z dodatkiem ryżu. 

Czas przygotowania: 30 minut.

11 komentarzy :

  1. Wygląda i brzmi pysznie, uwielbiam morskie ryby i zioła, chętnie kiedyś wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja także za rybkami nie przepadam, ale jak widzę takie zdjęcia to za każdym razem sobie obiecuję, że jednak ją zjem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja ryby uwielbiam i to pod każdą postacią. A pod taką jak ta to szczególnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A u mnie rybka może być w każdym wydaniu. Bardzo lubimy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wstrzeliłaś się idealnie. dzisiaj jest dzień ryby :)
    nazwa potrawy ciekawa, a sama potrawa wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda i śliczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ryby i owoce morza to ja zawsze i wszędzie :-). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Nas też urzekły zioła, a to pewnie przez ten śnieg i zimno za oknem;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. pyszności! taką rybkę to bym pochłonęła :)
    Czyżby W nie skusił się na to cudo?

    pozdrawiam przedświątecznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bajecznie kolorowe danie;) Ależ musiała być smaczna!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglada bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.