wtorek, 7 grudnia 2010

Kurczak z ciecierzycą i ryżem

Kurczak z ciecierzycą i ryżem

Kurczak z ryżem i mlekiem kokosowym

Tę potrawę powtarzam dość często z myślą o bento. Jest nieskomplikowana w przygotowaniu i tak naprawdę robi się praktycznie sama. Przesmażam kilka składników na patelni, podlewam lekkim bulionem, przykrywam i za dosłownie 20 minut mam gotowy posiłek złożony z węglowodanów i białka. Fajnym akcentem jest tu dodatek mleka i wiórków kokosowych. Potrawa nabiera dzięki nim lekko "egzotycznego" smaku. 

Ryż z mlekiem kokosowym

KURCZAK Z CIECIERZYCĄ I RYŻEM 
(KARAIBY)

Składniki (na 2 porcje):
[przepis z moimi zmianami pochodzi z książki Podróże kulinarne. Kuchnia karaibska]
  • 2 piersi z kurczaka (w oryginale były podudzia z kurczaka)
  • 1 szklanka bulionu drobiowego 
  • pół szklanki długoziarnistego ryżu
  • tymianek, sól, pieprz kolorowy świeżo mielony, szafran
  • 200 g ciecierzycy z puszki lub ugotowanej
  • 1 duża czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 150 ml mleczka kokosowego 
  • pół papryczki chilli pozbawionej ziaren i drobno posiekanej
  • łyżka wiórków kokosowych 
Piersi kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Dodajemy czosnek, cebulę, chilli i paprykę. Smażymy 3 minuty. Wsypujemy ryż, smażymy 2 minuty stale mieszając. Dodajemy tymianek, wiórki kokosowe, bulion, szafran i mleczko. Dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 20-25 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Czas przygotowania: 30 minut.

18 komentarzy :

  1. Patrząc na to wspaniałe danie, aż się nie chce wierzyć, że za oknem zimno i ciemno. Od samego patrzenia robi się cieplej:)
    Niezwykle apetyczne jedzonko, mniam:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda! właśnie szukam jakichś rozgrzewających przepisów na spotkanie z przyjaciółkami, a taki kurczak do każdej kobiety przemówi :)))

    pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj zjadłoby się, piękne kolorki na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. niesamowicie apetyczne i takie kolorowe jedzonko, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaka ja jestem głodna Malwinko:)) A tu taki kolorowy, pyszny kurczaczek przede mną;)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolorowo i pysznie!
    Pozdrawiam;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię, jak jest kolorowo. A u ciebie jest zawsze żywo i optymistycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kolorowo...smakowicie...mniammm...a ja na diecie...

    OdpowiedzUsuń
  9. jak zawsze u ciebie optymistycznie i kolorowo :) wchodząc na twojego bloga jestem przygotowana na porządną dawke energii :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ u Ciebie pyszności aż ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak zwykle u Ciebie super przepis na kurczaka :) W końcu muszę je wszystkie wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  12. ja to bym się przekręciła po zjedzeniu tylu kurczaków ;P ale każdy zapowiada się pysznie

    OdpowiedzUsuń
  13. Na taki widok, moje serce się raduje i podskakuje w pewnym rytmie :) Pyszności !

    OdpowiedzUsuń
  14. Malwinko, nie napisałaś w opisie, kiedy dorzucić cieciorkę ;). Dodałam w ostatnim momencie, podgrzałam chwilę i stwierdziłam, że danie zasługuje na medal! pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  15. wszystko ładnie pięknie, ale co z tą cieciorką?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sławku, ciecierzyca jest w przepisie. Dodajemy ją razem z mleczkiem

      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. dzięki, tutaj jest, ale w przepisie na który trafiłem na stronie
      http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/karaibski-kurczak-z-cieciorka-i-ryzem/
      nie ma o tum ani słowa
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.