wtorek, 16 listopada 2010

Wieprzowina smażona po chińsku

Wieprzowina smażona po chińsku

Schab z makaronem

Kolejne danie z gatunku potraw stir-fry. Szybkie w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Możecie je wzbogacić o dodatek innych ulubionych warzyw, pamiętajcie jednak, by na patelnię na początku wrzucać twardsze warzywa, te bardziej miękkie i delikatne dodajemy na końcu. Warzywa powinny być chrupiące, w żadnym wypadku miękkie czy rozpadające się. 


Schab smażony z makaronem


SMAŻONA WIEPRZOWINA PO CHIŃSKU

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • 200 g schabu pokrojonego w paseczki o długości około 2 cm
  • pół  papryki pokrojonej w paseczki
  • 1 marchewka obrana i pokrojona w cienkie słupki o długości około 3 cm
  • kilka liści kapusty pekińskiej (około 1/4 małej główki)
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 2 szalotki, posiekane w kostkę
  • 2-3 łyżki orzeszków ziemnych lekko solonych
  • 100 g średniej wielkości pieczarek, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 1/4 szklanki kiełków fasoli mung
  • 1-2 łyżki sosu chilli *
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • makaron jajeczny do dań z woka (równie dobrze możemy użyć makaronu ryżowego bądź z fasoli mung)

Na patelni rozgrzewamy olej. Mięso smażymy przez około 3-5 minut, zdejmujemy z patelni na papierowy ręcznik. Na patelnię wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy 30 sekund. Dokładamy paprykę, marchew i pieczarki, smażymy mieszając przez około 3 minuty. Wrzucamy posiekane liście kapusty, smażymy 1 minutę. Dokładamy orzechy i mięso, makaron, sos chili i sos sojowy. Mieszamy i podgrzewamy przez około minutę. Rozkładamy pomiędzy dwa talerze i podajemy.

*jeśli nie masz domowego sosu chili, kup gotowy w sklepie



Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

13 komentarzy :

  1. Bardzo lubie takie dania :) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo mi się podobają te przygotowywane przez Ciebie obiady. są takie kolorowe i apetyczne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale nam przypasowały dzisiejsze wpisy :) Wieprzowina wspaniale wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  4. U ciebie obiadki nigdy nie są nudne ;)
    Przy okazji bardzo podoba mis ie twoj talerz ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. o tak, makaron to jest to!
    a z takim sosem to już po prostu bomba :)
    bo kiełki uwielbiam, a do tego orzeszki ziemne, mniam!

    skradłabym taką jedną porcję dla siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. I ja lubię dania, w których miesza mi się wiele smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z doświadczenia wiem, że podbudki o 5 nie należą do najłatwiejszych ;) a o 4 już nie wspomnę.
    Obiadek całkiem w moim guście ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis bardzo mi się podoba, jednak nie przepadam za wołowiną, dlatego zastąpię ją kurczakiem i zrobię na obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  9. o jak ja dawno chińszczyzny nie jadłam, czas woka odświeżyc, bo zardzewieje

    OdpowiedzUsuń
  10. Chyba już czas odświeżyć kuchnię azjatycką:) I te orzeszki.... rozpływam się na samą myśl o nich:)

    OdpowiedzUsuń
  11. wieprzowiny unikam, ale z kurczakiem zjadłabym i pewnie jeszcze poprosiła o dokładkę... :)

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo smakowicie to wygląda :) taki objadł zjadłabym bardzo chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wypróbowaliśmy z mężem ten przepis w sobotę. Bardzo smakowite danie. Zdecydowanie jeszcze nie raz u nas zagości. Dzięki serdeczne za inspirację :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.