niedziela, 28 listopada 2010

Taco z mięsem mielonym i salsa cruda

Taco z mięsem mielonym i salsa cruda

Zrobiło się zimno i świat przystroił się w delikatny odcień bieli. Wiem, że większość z Was zimy nie toleruje. Ja za to uwielbiam. To ta pora roku, kiedy czuję się najlepiej. Lubię chłód, skrzypiący pod butami śnieg, zapach cynamonowych świec przy wieczornym seansie w zaciszu domowym. Łyk ciepłej herbaty z dodatkiem kardamonu. Ciepły koc, pod którym mogę się schronić. Po prostu lubię. 
Przy okazji kolejna odsłona fascynacji kuchnią meksykańską. Taco , czyli duże kukurydziane muszle, napełnione mięsnym farszem i aromatyczną salsą. Doskonałe jako przekąska w gronie znajomych.

TACO Z MIĘSEM MIELONYM I SALSA CRUDA

Składniki (na około 8 sztuk):
[przepis z moimi zmianami pochodzi z książki Podróże kulinarne. Kuchnia meksykańska]
  • 250 g mielonego mięsa (u mnie wołowe)
  • 2 pomidory pozbawione skórki (możemy użyć pomidorów w puszce)
  • pół puszki odsączonej czerwonej fasoli
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 70 g koncentratu pomidorowego
  • mielony kminek, chilli w proszku, sól, pieprz
  • 1/4 główki sałaty lodowej grubo poszatkowanej
  • kukurydziane muszle taco- około 8 sztuk
  • salsa cruda - 1 pomidor czerwony, pół małej czerwonej cebulki, pół długiego zielonego ogórka, 2 łyżeczki łagodnego sosu chilli

Na patelni smażymy czosnek uważając by się nie przypalił. Dodajmy mięso, doprawiamy solą. Smażymy często mieszając około 10 minut. Dodajemy pokrojone pomidory i dusimy pod przykryciem kolejne 10 minut. Dorzucamy fasolkę, doprawiamy pieprzem, chilli i kminkiem. Smażymy 5 minut, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Farsz ma mieć gęsta konsystencję. 
Przygotowujemy salsę- pomidor i ogórek pozbawiamy pestek. Miąższ kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy drobno pokrojoną czerwoną cebulkę i mieszamy z sosem chilli. 
Muszle do taco wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni bądź do mikrofalówki i podgrzewamy około 3 minuty. 
Do muszli wkładamy do połowy mięsny farsz, na nim układamy kawałki lodowej sałaty i kopczyk z salsy.

25 komentarzy :

  1. Z takimi kolorami to zima nie groźna ;))
    Pięknie Malwinko u Ciebie i bardzo smakowicie.
    Ja wolę ciepło i gorąco, zimę tylko toleruję, ze względu na święta i radość dziecka z padającego śniegu hyhy;)
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki stojaczek na taco przydałby mi się bardzo! Pysznie wygląda, bardzo lubię taco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Alez cudnie wygladaja...takie kolorowe...a tak na marginesie...syn do mnie mowi ,,mamo zrobisz takie cos??,,

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie dania, a co do zimy to lubię tylko wtedy kiedy nie wieje. No i oczywiście lubię wycieczki na sanki z dziećmi.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe :) I powiedz mi, nie było żadnych problemów z jedzeniem ich? Nie rozpadały się? Bo ja mam takie tacos i chcę je przyrządzić, ale obawiam się tego jak to się będzie jadło.

    OdpowiedzUsuń
  6. shinju- są kruche - jak to taco. więc obowiązkowo jemy nad talerzykiem. ale znajomym jakoś to nie przeszkadzało i w trakcie musiałam dorobić porcję z kolejnego opakowania. może jakby to zapiec z serem byłoby inaczej. będę próbować;)

    OdpowiedzUsuń
  7. oj tam zaraz nie tolerują zimy... no dobra, nienawidzą :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ to działa na zmysły! rozgrzewa samo patrzenie na te kolorowe pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale wygladaja apetycznie:) takie kolorowe i napewno smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniale się prezentują! Rozgrzewające danie na ten wstrętny czas.I kolory optymistyczne.Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  11. wspaniałe, ostre, po prostu pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. cudownie, taki obiad to uczta dla zmysłów :)

    OdpowiedzUsuń
  13. malwinko ja uwielbiam zimę kiedy jest biały snieg za oknem.uwielbiam też leżenie pod kocykiem z herbatą w ręku :) a co do jedzonka wygląda wspaniale i jak to zawsze u ciebie- bardzo kolorowo. tak trzymac:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam muszle taco, mogłabym je zjadać nawet puste:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ach..schrupałabym je z miejsca. Bardzo lubię kuchnię meksykańską, a jakoś rzadko gości u mnie na blogu. Chyba to zmienię.
    Smakowicie.
    Buziole
    A.

    OdpowiedzUsuń
  16. A ja lubię zimę mroźną, śnieżną ale bez dokuczliwego, mroźnego wiatru wiatru. A takie jedzonko to ja bardzo lubię, tylko nie ma mi kto przygotować:)
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  17. podziwiam Cię za tę lubość w stosunku do zimy :) i za przyrządzenie tego obłędnie wyglądającego taco!

    OdpowiedzUsuń
  18. Pieknie wyglada...ja chociaz mialam wiele okazji na sprobowanie oryginalnego taco to jakos nigdy nie mialam odwagi ...a szkoda :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo fajny przepis...pozdrawiam Malwinko....nie lubie zimy...

    OdpowiedzUsuń
  20. bardzo apetyczne, kolorowe jedzonko!:)) a za zimą nie przepadam, bo autobusy się opóźniają, jazda samochodem też nie jest najlepszym rozwiązaniem, marzną łapki i nosek itd.:( jednak lubię śnieg, gdy jestem w ciepłym domku, patrzę jak spadają białe płatki:) gorące pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  21. pyszne! Ale masz fajny stojaczek do tacos :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Zamiast kminku polecam kmin rzymski(kumin). Jest to zupełnie inny smak niż kminek, a to właśnie on nadaje ten charakterystyczny smak meksykańskim daniom. Z tego co pamiętam, w książce jest własnie kumin. Jedyny problem jest taki, że dość ciężko go dostać ;)
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  23. Soul and Pepper- na szybko spojrzałam do książki i w przepisie jest kminek. Z resztą kuminu zawsze u mnie wiele (uwielbiam go wręcz)- kumin dodaję głównie do tureckich kebabów, koft arabskich i dań z kuchni indyjskiej. Choć przyznaję, że dodaje na prawdę fajnego smaku mięsu mielonemu. W weekend będę zamieszczać między innymi jedno z dań z mięsa mielonego z dodatkiem kuminu;) pozdrawiam i dziękuję za sugestie

    OdpowiedzUsuń
  24. mój błąd. Przepis pamiętałem z Przewodnika Kulinarnego, a nie z Podróży ;) pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.