wtorek, 30 listopada 2010

Kurczak z limonką i estragonem w arabskim sosie z owoców granatu

Kurczak z limonką i estragonem w arabskim sosie z owoców granatu


Dziś powrót do propozycji dań z użyciem kurczaka- estragon, limonka i owoce granatu. Nad sosem z owoców granatu długo się głowiłam, aż w końcu trafiłam na dosyć interesujący przepis w książce Podróże kulinarne. Kuchnia arabska. W oryginale sos został podany do pieczonej kaczki. 
Jak widać kurczak się nie nudzi i mam coraz więcej pomysłów na jego wykorzystanie. Po tygodniu diety (choć dla mnie ciężko nazwać to dietą - W. non stop je) i treningu W. ma mniej o 4 kg na wadze. Efekty są bardzo szybkie- i nikt mi nie wmówi, że potrzeba specjalistycznych i rygorystycznych diet aby zrzucić wagę. Wystarczy zdrowo i regularnie się odżywiać i przede wszystkim ruszać.

KURCZAK Z LIMONKĄ I ESTRAGONEM

Składniki (na 2 spore porcje):

  • 2 piersi z kurczaka
  • marynata: łyżeczka otartej skórki z limonki, sok z połowy limonki, 2 ząbki czosnku, świeżo mielony kolorowy pieprz, sól morska, estragon
  • sos z owoców granatu: 1 średni granat, 1 czerwona cebula, ząbek czosnku, pół łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki kuminu, 1/4 łyżeczki mielonej kolendry, 100 ml bulionu z kurczaka, łyżeczka soku z cytryny, łyżeczka brązowego cukru, łyżka mielonych migdałów


Filety czyścimy, przekrajamy wzdłuż na pół (jeśli są małe możemy pozostawić je w całości). Nacieramy solą i pieprzem. Wkładamy do miseczki, dodajemy drobno posiekany czosnek, sok i skórkę z limonki oraz estragon. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Ja odstawiłam na całą noc. Filety pieczemy na ruszcie w piekarniku około 25 minut w temp. 180 stopni. Jeśli pieczemy na blasze- trakcie pieczenia odwracamy mięso. 
Przygotowujemy sos- owoc granatu pozbawiamy pestek. Odkładamy 1/4, z pozostałych wyciskamy sok (ja zrobiłam to za pomocą widelca). W rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę posiekaną w cienkie piórka, zmiażdżony ząbek czosnku i przyprawy. Smażymy mieszając, aż cebula będzie miękka. Wlewamy sok z granatu, bulion, sok z cytryny, dodajemy cukier, odłożone pestki granatu i migdały. Gotujemy mieszając około 5 minut, aż sos lekko zgęstnieje (sos jest rzadki, intensywny w smaku). 
Mięso podałam z makaronem ryżowym lekko skropionym sosem. Następnym razem odłożone pestki wrzucę od razu na talerz przed podaniem aby nie straciły swojej barwy.

20 komentarzy :

  1. Fajne danie, zwłaszcza sos gra tutaj istotną rolę, bo mi niestety kurczak się nudzi...
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, to by mi smakowało ! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. gratuluję wytrwałości i spadku kg:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda bardo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak dla mnie!!!!!!wyglada pieknie,mam ochote na takiego kurczaczka teraz!!!No i gratuluje spadku wagi.

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię Twoje kurczakowe propozycje :) Zresztą nie tylko te, masz fajne pomysły :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo mi się podoba Twój przepis na sos z grantów. Muszę koniecznie go sobie zapisać i wypróbować:)Pzdr Aniado
    Ps. Podpisuję się pod każdym Twoim słowem! Zdrowe i regularne odżywianie oraz ruch to recepta na dobre samopoczucie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zgadzam się z Tobą w 100% jeśli chodzi o dietę :) odkąd mój brat dba o to co je to i humor lepszy i zdrowszy no i nad mięśniami pracuje bo u niego o to chodzi by przybrać na masie mięśniowej właśnie :) zrzucać nie ma co :) kurczak pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Widzę, że kulinarne podróżowanie po świecie bardzo Ci spodobało;-)
    I fajnie bo to bardzo miły i smaczny sposób spędzania wolnego czasu;-)
    Pozdrawiam;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Malwinko ależ apetycznie wygląda ten kurczaczek - miam a W. pogratuluj :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie sądziłam,że z granatów może wyjść taki apetyczny sos;)Dla mnie bomba, bo uwielbiam te owoce;)Co do diety i ruszania się masz całkowitą rację!

    OdpowiedzUsuń
  12. za granatem nie przepadam, ale cała reszta jest jak najbardziej na tak :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ale apetycznie wyglada:) az nabralam ochoty na takie jedzonko:)

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo interesująca propozycji, szczególnie mnie zainteresował ten sos z dodatkiem owoców granatu

    OdpowiedzUsuń
  15. Łał! Jakie piękne zdjęcia ! Cieplutkie, kojące i takie apetyczne :) Wspaniała propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Swietny pomysl na kurczaczka :) Ten sos z granatow szczegolnie mnie kusi bo ostatnio ma faze na granaty :))

    OdpowiedzUsuń
  17. Malwinno jest mistrzynią obiadów!

    OdpowiedzUsuń
  18. o tak, zgadzam się, że wystarczy zdrowo i regularnie się odżywiać plus uprawiać sport!

    a ta propozycja jest super smaczna ... i kto by pomyślał że to jest jednocześnie zdrowe :)))

    OdpowiedzUsuń
  19. To wyglada fantastycznie! Zapisuje sobie na liste "do zrobienia" :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.