środa, 24 listopada 2010

Jamajski kurczak z ananasem

Jamajski kurczak z ananasem


Dziś coś dla wielbicieli mleczka kokosowego. Kurczak, ananas, papryka - wszystko z egzotycznym akcentem. Robi się błyskawicznie, przygotowanie zajmuje maksymalnie pół godziny.W. zapałał wielką miłością do mleczka kokosowego, tym bardziej, iż świetnie komponuje się z kurczakiem.
Przy okazji mam do Was zapytanie- z jakiej firmy mleczko czy też śmietankę kokosową polecacie?

KURCZAK Z ANANASEM, PAPRYKĄ I MLEKIEM KOKOSOWYM

Składniki (na 2 porcje):
  • jedna duża pierś z kurczaka lub dwie mniejsze
  • 1 mała cebula pokrojona w cienkie piórka
  • 1 czerwona papryka pokrojona w paseczki o długości 3 cm
  • 1 duży pomidor obrany ze skórki i pokrojony
  • 100 g mrożone kukurydzy (można zastąpić kukurydzą z puszki - ja dałam mrożoną)
  • 4-5 plastrów ananasa pokrojonego 
  • sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka w proszku
  • pół zielonej papryczki chilli bez pestek pokrojonej
  • 4 łyżki śmietanki kokosowej 18%


Pierś kroimy w paseczki, przyprawiamy solą, pieprzem, słodką i pikantną papryką. Obsmażamy na patelni. Dodajemy cebulę, smażymy 3 minuty aż zmięknie. Dodajemy paprykę chilli i czerwoną paprykę. Smażymy kolejne 5 minut. Dorzucamy pomidora, mrożoną kukurydzę. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. Do dania dodajemy ananasa i śmietankę kokosową, dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy jeszcze 5 minut. Podajemy z ryżem.

19 komentarzy :

  1. mniam! wygląda pysznie i do tego błyskawiczne w przygotowaniu :)))

    ja używam ChaoKoh, są dostępne dwie wersje - płynna i w proszku. Ta w proszku przydała się w kilku awaryjnych sytuacjach gdy goście niemal stali u progu, a nie było już czasu na zakupy :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo długo szukałam takiego przepisu :) Jutro wypróbuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Obiad jak się patrzy - feeria smaków i barw, a do tego można poczuć się trochę jak na wakacjach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ojj to są moje smaki...zapisuje do zrobienia;) Pięknie wyglada

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda wspaniale. Strasznie chciałabym spróbować tego dania. Ja do tej pory używałam mleczka kokosowego tak rzadko, że brałam takie jakie akurat trafiłam w sklepie.

    OdpowiedzUsuń
  6. trafiłaś bezbłędnie w moje gusta!

    OdpowiedzUsuń
  7. i powiało latem :) ja bardzo lubię mleczko kokosowe i też przyrządzam z kurczakiem , ale mój przepis troszkę się różni. używam mleczka z firmy "blue dragon" ale nie jestem pewna , czy jest dostepny w Polsce. pozdrawiam pa

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne, kolorowe danie. W środku brzydkiej jesieni trochę lata:)
    Jeszcze nie jadłam tak przyrządzonego kurczaka. Chętnie wypróbuję przepis.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Branzoletki jako element dekoracyjny są bardzo fajnym pomysłem:)
    Pozdrawiam, a kurczaka kocham.
    Wczoraj był u Mnie w postaci domowego kebaba, jutro się podzielę przepisem.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ to kolorowe ! Pysznie wygląda, a ja lubię dodatek mleczka kokosowego:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  11. mmm... mniam, moje smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo mnie zainteresowało to danie, apetycznie brzmi i wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Malwinno nie uwierzysz, ale wciąż nie miałam okazji użyć mleczka kokosowego. Może nadszedł na to czas.
    Aż zapuściłam sobie reagge w wykonaniu Indios Bravos po Twojej jamajskości.
    Pozdrawiam
    A.

    OdpowiedzUsuń
  14. pyszna ta egzotyka! i tak pozytywnie nastraja :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zrobiłam dzisiaj na obiad. Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  16. bardzo się cieszę, że smakowało;-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Zrobiłam dziś na kolację PrzedWalentynkową, bardzo nam smakowało :) Wchodzi na stałe do jadłospisu :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo, bardzo pyszny kurczak! Zrobiłam i polecam, jeśli jeszcze ktoś się waha ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.