środa, 17 listopada 2010

Haitańska potrawka z kurczaka

Haitańska potrawka z kurczaka

Kurczak z paprykąi pomidorami

Najczęściej elementy z kurczaka wykorzystuję piekąc je w piekarniku. Tym razem przygotowałam potrawkę w stylu haitańskim z dodatkiem papryki, tymianku i cebuli. Całość wyszła niezwykle aromatyczna. Kurczaka podałam razem z ryżem, ale równie dobrze możecie go serwować z pieczonymi ziemniakami.


POTRAWKA Z KURCZAKA (HAITI)

Składniki (na 2 porcje):
[ przepis z moimi zmianami pochodzi z książki Podróże kulinarne. Kuchnia karaibska]
  • 4 podudzia z kurczaka
  • pół czerwonej papryki
  • pół żółtej papryki
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 spora cebula posiekana w cienkie piórka
  • 1 duży pomidor (250 g),  obrany ze skórki i posiekany
  • 300 ml rosołu
  • 1 papryczka chili, posiekana 
  • 1 liść laurowy
  • pieprz, sól, tymianek suszony do smaku
  • łyżeczka mąki

Mięso myjemy i osuszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy na patelni ze wszystkich stron przez około 5 minut z każdej strony. Zdejmujemy na talerz. Na tym samym tłuszczu smażymy czosnek, cebulę i paprykę (pokrojoną w paseczki). Po 3 minutach dodajemy mąkę i smażymy kolejne 2 minuty ciągle mieszając. Dolewamy bulion. Gotujemy około 5 minut aż sos lekko zgęstnieje. Dodajemy liść laurowy,  chilli, tymianek, pieprz i pokrojonego pomidora. Wkładamy kurczaka. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 40 minut. W trakcie gotowania przewracamy kurczaka na drugą stronę. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyjmujemy liść laurowy. Potrawkę z kurczaka podajemy z ryżem.

Całkowity czas przygotowania: 50 minut.

17 komentarzy :

  1. aż się głodna zrobiłam :-) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. kurczak w wersji z warzywami.. zawsze się pysznie udaje. jakiekolwiek by one były.
    płyty jestem ciekawa.

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny ten kurczak, a skoro jest czosnek to musi mi smakować :D

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pieknie i kolorowo. moze wpadniesz do mnie i zrobisz cos takiego? :)
    podoba mi sie to , ze zrobilas jedzonko z podudzia. bo zazwyczaj rzucamy sie na cycki z kurczaka. bardzo smacznie tu u ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, pysznie wygląda! Od takich dań od razu się człowiekowi robi cieplej na sercu w taki mglisty listopad ;)
    Ja np. robię tak - szklankę białego ryżu, przepłukaną zimną wodą, dorzucam do naczynia żaroodpornego, zalewam 1,5 szklanki zimnej wody, do tego pokrojony w kostkę seler naciowy, szczypta szafranu i kilka wiórek z masła. (kilka! niecale 10g na całe naczynie). I na kurczaka się znajdzie miejsce - tego dobrze jest wcześniej podpiec w przyprawach w folii i potem wymieszać z upieczonym ryżem. Polecam polecam! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Malwinno, wyglada cudnie! tak kolorowo, calkowite zaprzeczenie tego co mam akurat za oknem! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie i kolorowo. Zdecydowanie potrzebuję czegoś kolorowego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czyli właściwie dla mnie ;) bo zresztą sama widziałaś, że i u mnie kurczak lubi się pojawiać w towarzystwie papryki.
    Dodaję od razu do ulubionych :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam muńka, kocham jego muzykę bezinteresownie zupełnie. Muszę sobie kupić tę plytę - ale mnie napaliłas na nią :)

    OdpowiedzUsuń
  10. U Ciebie jak zwykle pysznosci :) Ta potrawka wyglada naprawde apetycznie. Ja na pewno zlamalabym diete dla takiego dania :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Tak popatrzyłam na siwego już Muńka... ile to już czasu minęło od jego pierwszych piosenek... a on ciągle daje radę :)

    A taki obiadek to z wielką chęcią bym zjadła dzisiaj :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pychota :) zapraszam do mnie, u mnie parę wersji kurczaka się znajdzie.
    Twoja jest kolorowa i apetyczna, też pewnie skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ale kolorowo i jak smakowicie:) kurczaczek i warzywa... pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Oj oj chętnie bym zjadła takiego kurczaczka!!!!!!! Przepis zapisuję obowiązkowo!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Malwinko, ja z kolei wchodzę na Twojego bloga za każdym razem kiedy szukam inspiracji obiadowej-u Ciebie sporo się dzieje-sypiesz pomysłami na szybkie i efektowne kurczakowe potrawy jak z rękawa:) dzisiaj na kolację serwuję właśnie tę potrawkę:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.