sobota, 13 listopada 2010

Gorący kociołek z kurczakiem z Tobago

Gorący kociołek z kurczakiem z Tobago

Kurczak w sosie z mleka kokosowego

Mleko kokosowe to podstawa wielu potraw kuchni karaibskiej. Wykorzystuje się je zarówno do potraw słodkich, jak i wytrawnych. Tym razem mam dla Was przepis na mięso w sosie na bazie wspomnianego mleka. Najczęściej do przygotowania tego dania wykorzystuje się elementy z kurczaka, ja jednak postawiłam na delikatne mięso z piersi. Dzięki temu czas przygotowania potrawy znacznie się skrócił. Danie jest lekko pikantne za sprawą dodatku papryczki chili. Świetnie komponuje się z ugotowanym ryżem. 


Sos z szafranem

GORĄCY KOCIOŁEK Z KURCZAKIEM Z TOBAGO

Składniki (na 2 porcje):
[przepis z moimi zmianami pochodzi z książki Podróże kulinarne. Kuchnia karaibska}
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
  • 1 świeża papryczka chilli, pozbawiona pestek i  drobno posiekana
  • kilka nitek szafranu
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • 200 ml mleka kokosowego (pół puszki)
  • pół szklanki wody lub bulionu
  • do podania: ugotowany ryż
Na patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy mięso z obu stron. Zdejmujemy kurczaka na talerz. Wrzucamy czosnek i cebulę, smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy curry, szafran i chilli i smażymy około minutę ciągle mieszając. Wkładamy z powrotem kurczaka, dodajemy mleko kokosowe i wodę/builon. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dusimy pod przykryciem przez około 15-20 minut na wolnym ogniu. Następnie odkrywamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli sos jest zbyt rzadki, gotujemy go krótko bez przykrycia. Kurczaka w sosie podajemy z ugotowanym ryżem.

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

15 komentarzy :

  1. Smakowicie wygląda ten kurczak :) Ja lubię je pod każdą postacią, ale z mleczkiem kokosowym jeszcze nie próbowałam :(

    Zachęcam do zrobienia paprykarza z kurczakiem, jak dla mnie to najlepsze danie z tym składnikiem :)

    Tutaj znajdziesz przepis: http://aromatyczneinspiracje.blogspot.com/2010/11/paprykarz-z-kurczaka.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bajecznie :) i smakuje pewnie podobnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Malwinko ależ ten Twój kurczaczek jest słoneczny, a smak napewno wspaniały.

    Buziaki Siostra :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurczaczka bardzo lubię, więc chętnie podejrzę sobie Twoje pomysły :)
    Mięsko kurczaka najczęściej się u mnie pojawia, a Twój obiadek bardzo mi się podoba:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo smacznie wygląda zjadłabym sobie...;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny kurczak. Na Durszlaku jest akcja kurczakowa, zajrzyj a u mnie na blogu pełno wariacji na temat kotletów z kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja dziś miałam na obiad ruskie pierogi. Jeszcze mi trochę zostało - wymienimy się? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. No proszę jakie piękne danie;-)
    Jeśli chodzi o inspiracje w temacie drobiu, to u nas pewnie coś ciekawego również znajdziesz;-))

    OdpowiedzUsuń
  9. kurczak w takim wydaniu? biorę to!

    OdpowiedzUsuń
  10. taki kurczak zdecydowanie działa na zwiększenie mojego apetytu :) co do inspiracji, to być może u mnie coś znajdziesz :)

    OdpowiedzUsuń
  11. sliczny kolor. Juz samym wygladem robi wrazenie

    OdpowiedzUsuń
  12. ależ słoneczny!
    zachwycający.

    OdpowiedzUsuń
  13. O, do kurczaka z Tobago się przymierzałam chyba dwa razy le przegrał z indyjskim palakiem;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Przygotowałam dziś tego kurczaka na obiad :) Bardzo nam smakował i pewnie będzie pojawiał się u nas częściej. Dziękuję za inspirację i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.