poniedziałek, 15 listopada 2010

Ciecierzyca z pikantnymi warzywami po arabsku

Ciecierzyca z pikantnymi warzywami po arabsku





CIECIERZYCA Z PIKANTNYMI WARZYWAMI PO ARABSKU

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • pół puszki ciecierzycy (100 g)
  • garść mrożonej fasolki szparagowej (w sezonie świeżej, obranej z włókien, pokrojonej w mniejsze kawałki)
  • 1 mała cukinia,  pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • pół małego pora (biała część), posiekanego w plasterki
  • 1/3 pęczka szpinaku drobno posiekanego
  • 1/4 łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki chili w proszku, szczypta kardamonu, pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • pół szklanki bulionu warzywnego
  • pół puszki pomidorów (200 g)
  • sól i pieprz

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pora, czosnek i przyprawy, smażymy stale mieszając przez około 1-2 minuty. Dokładamy nieodsączone, rozgniecione pomidory, ciecierzycę, fasolkę i cukinię. Wlewamy bulion. Dusimy na wolnym ogniu, aż cukinia i fasolka będą miękkie. Dokładamy szpinak, przyprawiamy solą i pieprzem, podgrzewamy 2 minuty, aż szpinak zwiotczeje.


Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

16 komentarzy :

  1. a ja to się do ciecierzycy przekonać jakoś nie mogę.. może zbyt słabo próbuję? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Często spotykam się z daniami w składzie z ciecierzycą, ale sama nie mam odwagi jeszcze jej spróbować ;) Twoje danie wygląda bardzo zachęcająco :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wstyd się przyznać, ale nigdy ciecierzycy nie jadłam :( Może skusze się za Twoją namową? :) Ma taki ładny kolor na Twoich zdjęciach:)

    OdpowiedzUsuń
  4. kurkuma, kardamon, kmin rzymski, chilli... to musi być wybuchowa mieszanka :))) o przyprawowy zawrót głowy przyprawia ten przepis ;)
    wygląda niezwykle smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Paula próbuj. Ciecierzyca jest pyszna, a to wygląda nad wyraz smakowicie.
    A kmin rzymski polecam podprażyć na suchej patelni najpierw i zmielić, a potem dodać do dania. Zmienia się jego smak na bardziej delikatny i orzechowy.

    OdpowiedzUsuń
  6. witam serdecznie panno malwinno :)
    jestem u ciebie 1 raz ale jest tu strasznie przytulnie i cieplutko. bede wpadać częściej :) a co do ciecierzycy.... ja też jeszcze jej nie jadlam .... ups chyba nikomu się nie naraziłam? :) ale nadrobię zaległości. twoje zdjecia wyglądają pieknie

    OdpowiedzUsuń
  7. przepiekne zdjecia . jak tu u ciebie milutko i przytulnie :) bede wpadac czesciej .

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo mi się podoba. kolorystycznie schyłek lata i jesień, ładnie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Alez pychota, wszystko co lubię:))
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawe smaki i piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Się częstuję, bo to dokładnie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Chyba mi nie przeszedł poprzendi komentarz.Pyszne połączenie warzy, a z tymi przyprawami mniam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Hmmm...ja ciecierzyce jadlam tylko raz i jakos nie za bardzo mi smakowala. Moze w innym polaczeniu smakow, np. takim jak u Ciebie, zawladnelaby moimi kubkami smakowymi :) Nie przekonam sie dopoki nie sprobuje :))

    OdpowiedzUsuń
  14. wyglada apetycznie:) i juz czuje te wszystkie aromaty:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Właśnie wcinam te pyszności.
    A ostatnimi czasy zasmakowałam się w ciecierzycy i szukam co rusz to nowych pomysłów.
    Ten jak najbardziej odpowiada moim kubkom smakowym ;)
    polecam!
    (tylko, że u mnie szpinak- mrożony, a fasolka świeża)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.