sobota, 20 listopada 2010

Kurczak pieczony z winogronami

Kurczak pieczony z winogronami

Kurczak z winogronami

Potrawy duszone lub pieczone z dodatkiem wina nabierają zupełnie innego aromatu. Tym razem wypróbowałam przepis na kurczaka w winie z winogronami. To całkiem ciekawe danie, które elegancko prezentuje się na talerzu. Jako dodatek do tak upieczonego kurczaka dobrze sprawdzi się delikatne puree ziemniaczane.

Kurczak pieczony w winie

KURCZAK Z WINOGRONAMI I OLIWKAMI
(BUŁGARIA)

Składniki (na 2 porcje):
[przepis z moimi zmianami pochodzi z książki Podróże kulinarne. Kuchnia bułgarska]
  • 2 nogi z kurczaka, podzielone (około 650 g)
  • duży ząbek czosnku pokrojony na plasterki
  • 1 liść laurowy
  • kilka listków świeżej szałwii
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki
  • 150 g czerwonych winogron 
  • pół papryczki chili, bez pestek, posiekanej
  • łyżka octu balsamicznego
  • garść oliwek bez pestek (opcjonalnie)
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku
Kurczaka nacieramy solą i pieprzem. Pod skórkę wkładamy 1-2 listki szałwii. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso z obu stron, aż skóra ładnie się zrumieni (po około 5 minut z każdej strony). Przekładamy do naczynia do zapiekania.  Zalewamy winem, dodajemy czosnek, listek laurowy, chili, marchewkę. Pieczemy w temp. 180 stopni około 45-50 minut. Następnie dodajemy łyżkę octu, oliwki (pominęłam tym razem ich dodatek), winogrona, mieszamy. Podgrzewamy w piekarniku kolejne 10 minut. Kurczaka rozkładamy pomiędzy dwa talerze. Podajemy z pieczonymi ziemniakami, ziemniakami z wody lub puree. Jako dodatek do kurczaka dobrze sprawdzi się także świeże pieczywo.

Czas przygotowania: 1 godzina.

17 komentarzy :

  1. właśnie mam ochotę na kurczaka, a ten Twój z dodatkami wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, pychotka. Ja właśnie kuchnię turecką kupiłam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. O a ja właśnie robię kurczaka na słodko. Muszę kiedyś spróbować Twojej wersji.

    OdpowiedzUsuń
  4. Muffiny to ja omijam szerokim łukiem, ale kurczak - palce lizać! Kurczak duszony to jedna z moich ulubionych potraw. W różnych wersjach.

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj, ale smaka nabralam. Wyglada super, tak egzotycznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Super. Lubie polaczenia warzyw z owocami i owocow z miesem.

    OdpowiedzUsuń
  7. Superaśnie wygląda ten kurczaczek! Fajny pomysł:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. ciekawe połączenie, oliwki ze słodkimi winogronami... nie wpadłabym, że może z tego wyjść coś tak niezwykle smakowitego, jak to widzę u Ciebie na talerzu :)
    a kurczak się nie nudzi? bo to już kolejna odsłona.
    pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. a nasza panna malwinka jak zwykle cuda tworzy. wygląda wspaniale.a co do zawartości... kurczak nigdy się nie nudzi. jest tyle wersji ile kucharzy. i tyle smaków ile obiadów. malwinko ta wersja zdecydowanie trafi na mój talerz. z dokładką :)

    OdpowiedzUsuń
  11. nie wiem już sama, czy bardziej nie mogę się doczekać kolejnego kurczaka, czy muffinek ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. ciekawe połączenie, ale ja czekam już na najlepsze na świecie muffinki:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja dzisiaj będę trenować tego kurczaka :) co do treningów to mój brat też je mięso drobiowe kilka razy dziennie... nie ma jak dieta :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam. Zapach cudny, zarówno pałki jak i piersi tak upieczone prze pyszne :) dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wiewióro- niezmiernie się cieszę , że smakowało i bardzo mi miło, że skorzystałaś z przepisu;)

    OdpowiedzUsuń
  16. palce lizac! proste, szybkie i naprawde udane. zamiast marchewki dalam kukurydze.

    OdpowiedzUsuń
  17. @Łakomczuchu- miło mi , że Ci smakowało;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.