poniedziałek, 29 listopada 2010

Arabska zupa z ciecierzycy, soczewicy i czerwonej fasoli

Arabska zupa z ciecierzycy, soczewicy i czerwonej fasoli


Żeby nie było- nie samym kurczakiem człowiek żyje- a i ja czasem coś jem;) Wprawdzie za ciepłymi posiłkami nie przepadam- jednak w taki ziąb miseczka gorącej zupki jak najbardziej wskazana. Przepis na tę zupkę pochodzi z kuchni arabskiej - jest pożywna, bogata w witaminki i do tego sycąca. Może i ktoś z Was skusi się na miseczkę.

ZUPA  Z CIECIERZYCY, SOCZEWICY I CZERWONEJ FASOLI 

Składniki (na 2 porcje):
[przepis z moimi zmianami pochodzi z książki Podróże kulinarne. Kuchnia arabska]
  • pół małej czerwonej cebuli posiekanej w kostkę
  • ząbek czosnku zmiażdżony
  • kmin rzymski, kurkuma, mielona słodka papryka
  • pół puszki ciecierzycy
  • 3 łyżki czerwonej fasoli z puszki- odsączonej i opłukanej
  • 50 g soczewicy- u mnie zielona
  • 500 ml bulionu warzywnego- użyłam wegańskiego bulionu w proszku
  • 20 ml soku z cytryny- pominęłam
  • łyżka posiekanej świeżej mięty- nie miałam
  • 150 g świeżego drobno posiekanego szpinaku

Na odrobinie oliwy smażymy czosnek, cebulę i przyprawy stale mieszając do momentu aż cebula będzie miękka. Dodajemy ciecierzycę, soczewicę, fasolę, miętę, sok z cytryny i bulion. Gotujemy na wolnym ogniu, aż soczewica będzie miękka (trwa to około 20 minut. Jeśli użyjemy soczewicy czerwonej czas gotowania będzie krótszy). Dokładamy szpinak, podgrzewamy 5 minut, aż szpinak zwiotczeje.

20 komentarzy :

  1. bardzo chętnie skusiłabym się na miseczkę takiej cudnej zupki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Wygląda na bardzo pożywną

    OdpowiedzUsuń
  3. malwinko ja poproszę miseczkę. wygląda wspaniale. a w taki ziąb dobrze rozgrzeje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zapisane do zrobienia :-)tylko kiedy ja to wszystko zdążę zrobić !?!
    pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. mam ochotę na taką zupkę :)
    dodałabym do niej tylko chilli wtedy będzie taka rozgrzewająca :))
    pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja tam ostatnio to przede wszystkim ciepłe dania wcinam. Rozgrzewam się od środka. Zima, oj, zima!

    A taką zupkę, to ja bardzo chętnie. Uwielbiam wszelkie strączkowe.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale kolory! Świetne na tę porę. Ja jeszcze w tym roku nie jadłam zupy z soczewicy,ale nadchodzi pora zup fakes :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jako miłośniczka czerwonej fasoli nie odpuściłabym takiej zupie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie przepadasz za ciepłymi posiłkami? Jejku ja to muszę codziennie coś ciepłego, koniecznie. A taka zupka to z miłą chęcią.

    OdpowiedzUsuń
  10. Apetyczna, kolorowa i na pewno sycąca.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda pięknie i tak kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  12. taka kolorowa i apetyczna:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo kolorowa, wygląda super.

    OdpowiedzUsuń
  14. czyli jednak coś jesz.. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak zwykle kolorowo i pożywnie:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  16. świetnie wygląda.... zapisuję.;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Prezentuje się bardzo oryginalnie :)
    Będę musiała wypróbować :) Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  18. Przepyszna to mało powiedziane! Wspaniała, brak mi słów żeby opisać jak bardzo mi smakuje. Następne w kolejce do wypróbowania placuszki z kukurydzą i papryką :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło to słyszeć;) Mam nadzieję, że i placuszki posmakują

      pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.