niedziela, 3 października 2010

Suche curry z kurczaka

Suche curry z kurczaka

Curry indyjskie przepis

Przepis na to curry znalazłam w jakiejś starej książeczce dotyczącej kuchni indyjskiej. Do tej pory nie wiedziałam, że curry może występować w dwóch odmianach: mokrej, czyli z dodatkiem różnej maści sosów i suchej, gdzie płyn jest praktycznie całkowicie zredukowany. Pomimo niewielkiej ilości składników, to curry jest niezwykle aromatyczne. Mięso cudownie pachnie przyprawami, jest intensywne w smaku, lekko pikantne, fajnie komponuje się z ryżem. Takie curry możecie także podać z dodatkiem chlebków naan.


Kurczak w indyjskich przyprawach przepis

SUCHE CURRY Z KURCZAKA
(INDIE)

Składniki (na 2 porcje):
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki masła ghee (ghi)
  • 1 średniej wielkości cebula, pokrojona w drobną kosteczkę
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony, drobno posiekany
  • pół łyżeczki świeżego imbiru, posiekanego 
  • 1/4 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kumin)
  • 1/2 łyżeczki mieszanki garam masala
  • 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1/4 łyżeczki chilli w proszku
  • 100 ml wody
Rozgrzewamy ghee w dużym rondlu. Smażymy cebulę, imbir i czosnek przez około 2-3 minuty. Dodajemy przyprawy i smażymy ciągle mieszając, aż zaczną wydzielać aromat. Dodajemy lekko posolonego kurczaka (można go pokroić w poprzek na 2-3 kawałki), całość dokładnie mieszamy, by obtoczyć mięso w mieszance przypraw. Wlewamy wodę i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, aż kurczak będzie miękki (przez około 15 minut). Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy pokrywkę i podgrzewamy, aż sos się zredukuje. Curry z kurczaka podajemy z dodatkiem ryżu lub pieczywa naan. Po posiłku warto orzeźwić się szklanką mango lassi. 

Czas przygotowania: 30 minut

14 komentarzy :

  1. Uwielbiam kuchnię indyjską, te zapachy, kolory i smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie brzmi ten przepis i wygląda wykonanie. Lubię poznawać różne smaki, więc chętnie przysiadłabym się do takiego obiadku.

    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Malwinko ależ apetycznie się zapowiada to danie, ja lubię kuchnię indyjską - ta mnogość przypraw, te aromaty i smaki.

    Oj i ja się nie mogę doczekać aż zacznę normlanie jeść:(

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapowiada się nieźle - zwłaszcza ta kurkuma :) Czekam na kolejne wspaniałe potrawy z serii indyjskiej.

    OdpowiedzUsuń
  5. Prawda, że książka jest bardzo fajna? A W. się nie dziwię, że polubił po takiej potrawie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię smaki indyjskie :) czekam na dalsze przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. No i skasował mi się komentarz :D W każdym bądź razie curry to przyprawa która bardzo często gości w moich potrawach, nie tylko indyjskich. Do samej kuchni indyjskiej nie jestem przekonana, poza kilkoma wyjątkami.
    Ale danie wyszło Ci rewelacja.
    www.kuchcikowo.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  8. kuchnia indyjska należy do moich ulubionych
    ten aromat przypraw unoszący się w domu, gdy gotuję coś indyjskiego :)

    OdpowiedzUsuń
  9. spróbuję odtworzyć przepis na tego kurczaka, z przyprawami jakie akurat posiadam

    ja kiedyś chodziłam na 7.30 w poniedziałki... na wf :/

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajny ten kurak;-)
    Lubię w ten sposób doprawione dania.
    Miłego studiowania;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. smakowicie wyglada ten kurczaczek, wiec porywam caly talerz tych pysznosci:)

    OdpowiedzUsuń
  12. jak zwykle w tej kuchni sporo składników, ale danie zapowiada się świetne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.