wtorek, 26 października 2010

Shoarma domowa

Shoarma domowa



Jest to pierwsza mieszanka przypraw do shoarmy, jaką przygotowałam. Niezwykle aromatyczna i lekko pikantna. Możecie ją wykorzystywać do przyprawiania drobiu lub wieprzowiny. Wystarczy tylko wymieszać kilka przypraw i mamy gotową domową mieszankę bez zbędnych polepszaczy smaku. 

DOMOWA PRZYPRAWA DO SHOARMY

Składniki na przyprawę do shoarmy (podaję za Ewelinką):
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3/4 łyżeczki soli  
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka zmielonego  imbiru 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 
  • 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka selera suszonego w płatkach 
Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Przesypujemy do słoiczka.  Jeśli jakieś przyprawy mamy w postaci nasion (np. kumin) ucieramy je wcześniej w moździerzu. Ja wszystkie przyprawy miałam w postaci sypkiej.
Przyprawy używamy w proporcji 2 łyżki przyprawy : 1 łyżka oliwy.
Dwie  piersi z kurczaka czyścimy i myjemy, kroimy na kawałki. Obtaczamy je w marynacie z przyprawą i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smażymy na patelni (pamiętajcie o tym, by po wyjęciu z lodówki mięso ocieplić zostawiając je na około pół godziny w temperaturze pokojowej). Shoarmę podałam z frytkami i sałatką z kapusty pekińskiej (poszatkowana kapusta pekińska, starta marchewka, sól, pieprz, majonez wymieszany z jogurtem naturalnym, octem winnym i oliwą).

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

26 komentarzy :

  1. Mmm... Jak aromatycznie. Przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jejku, aż tutaj czuję jak pachnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. super pomysł z tą mieszanką własnej roboty - na pewno zrobię wkrótce!!! Ale to musi być aromat...

    OdpowiedzUsuń
  4. Też zawsze robiłam taką shoarmę:) Jest pyszna i bardzo aromatyczne. Dobrze, że mi o niej przypomniałaś bo dawno nie było jej w mojej kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Swietny pomysl, na pewno wyprobuje!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię takie zestawy. Tylko jak dla mnie koniecznie musi być z doprawionym ryżem zamiast frytek.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne! Wygląda tak smacznie,że chciałabym sięgnąć.Ale bez frytek...

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam,jak smacznie wygląda! Ja też bez frytek poproszę:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak zobaczyłam na facebooku że dodałaś shoarmę to od razu wpadłam :) świetna bez dwóch zdań!

    OdpowiedzUsuń
  10. ale cudowne aromaty:) taki kurczak to musi smakowac super:)

    OdpowiedzUsuń
  11. zapisuję i wypróbuję z pewnością :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam shoarme. Pamietam jak zajadalam sie nia w jednym z lokali w moim rodzinnym miescie. Chetnie przygotuje sobie takie pysznosci w domu :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Mam ochotę ugryźć monitor:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale fajne tło! Też mam ochotę ugryźc monitor!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale pysznosci mialas na obiad, az zglodnialam ;)))

    OdpowiedzUsuń
  16. Super, że podajesz taki domowy przepis. Ja nie lubię curry, więc spokojnie będę mogła je pominąć i cieszyć się daniem! Dzięki. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  17. mmm już prawie czuję ten aromat!

    OdpowiedzUsuń
  18. Malwinko xcieszy mnie fakt iż przyprawa tak przypadło do gusty Tobie i Wojtkowi:)

    Ja też ją uwielbiam :)

    Danie wygląda rewelacyjnie- wiem iż też tak smakuje:)

    serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja szoarmy nigdy nie próbowałam zrobić w domu ale, o rany, przecież to nie może być trudne do zrobienia:) Podoba mi się doprawienie.. pozdraiam!

    OdpowiedzUsuń
  20. robię bardzo podobną:) Mojemu Połówkowi również b. smakuje:) w Sphinxie najczęściej zamawiamy właśnie to mięsko:] pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  21. Nigdy nie jadłąm shoarmy, ale zachęciłaś mnie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Właśnie wymieszałam kolejną porcję. To jeden z pierwszych przepisów, które wypróbowałam po odkryciu Twojego bloga:D Uwielbiamy! Zmniejszam tylko ilość chilli bo wolimy łagodniejsze smaki. Gotową mieszankę często wręczam w prezencie znajomym.
    Czekam na Twoja mieszankę przypraw do gyrosa:)
    Pozdrawiam gorąco:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie postaram się wkrótce skomponować także mieszankę do domowego gyrosa :)

      Usuń
  23. Po wypróbowaniu ,, na raz,, będę mieszać ,,na zaś,, ; )) . Baaardzo nam smakuje, polecam wszystkim amatorom domowych mieszanek!
    Bożena

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

.