wtorek, 26 października 2010

Shoarma domowa

Shoarma domowa



Jest to pierwsza mieszanka przypraw do shoarmy, jaką przygotowałam. Niezwykle aromatyczna i lekko pikantna. Możecie ją wykorzystywać do przyprawiania drobiu lub wieprzowiny. Wystarczy tylko wymieszać kilka przypraw i mamy gotową domową mieszankę bez zbędnych polepszaczy smaku. 

DOMOWA PRZYPRAWA DO SHOARMY

Składniki na przyprawę do shoarmy (podaję za Ewelinką):
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3/4 łyżeczki soli  
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka zmielonego  imbiru 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 
  • 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka selera suszonego w płatkach 
Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Przesypujemy do słoiczka.  Jeśli jakieś przyprawy mamy w postaci nasion (np. kumin) ucieramy je wcześniej w moździerzu. Ja wszystkie przyprawy miałam w postaci sypkiej.
Przyprawy używamy w proporcji 2 łyżki przyprawy : 1 łyżka oliwy.
Dwie  piersi z kurczaka czyścimy i myjemy, kroimy na kawałki. Obtaczamy je w marynacie z przyprawą i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smażymy na patelni (pamiętajcie o tym, by po wyjęciu z lodówki mięso ocieplić zostawiając je na około pół godziny w temperaturze pokojowej). Shoarmę podałam z frytkami i sałatką z kapusty pekińskiej (poszatkowana kapusta pekińska, starta marchewka, sól, pieprz, majonez wymieszany z jogurtem naturalnym, octem winnym i oliwą).

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

26 komentarzy :

  1. Mmm... Jak aromatycznie. Przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jejku, aż tutaj czuję jak pachnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. super pomysł z tą mieszanką własnej roboty - na pewno zrobię wkrótce!!! Ale to musi być aromat...

    OdpowiedzUsuń
  4. Też zawsze robiłam taką shoarmę:) Jest pyszna i bardzo aromatyczne. Dobrze, że mi o niej przypomniałaś bo dawno nie było jej w mojej kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Swietny pomysl, na pewno wyprobuje!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię takie zestawy. Tylko jak dla mnie koniecznie musi być z doprawionym ryżem zamiast frytek.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne! Wygląda tak smacznie,że chciałabym sięgnąć.Ale bez frytek...

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam,jak smacznie wygląda! Ja też bez frytek poproszę:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak zobaczyłam na facebooku że dodałaś shoarmę to od razu wpadłam :) świetna bez dwóch zdań!

    OdpowiedzUsuń
  10. ale cudowne aromaty:) taki kurczak to musi smakowac super:)

    OdpowiedzUsuń
  11. zapisuję i wypróbuję z pewnością :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam shoarme. Pamietam jak zajadalam sie nia w jednym z lokali w moim rodzinnym miescie. Chetnie przygotuje sobie takie pysznosci w domu :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Mam ochotę ugryźć monitor:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale fajne tło! Też mam ochotę ugryźc monitor!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale pysznosci mialas na obiad, az zglodnialam ;)))

    OdpowiedzUsuń
  16. Super, że podajesz taki domowy przepis. Ja nie lubię curry, więc spokojnie będę mogła je pominąć i cieszyć się daniem! Dzięki. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  17. mmm już prawie czuję ten aromat!

    OdpowiedzUsuń
  18. Malwinko xcieszy mnie fakt iż przyprawa tak przypadło do gusty Tobie i Wojtkowi:)

    Ja też ją uwielbiam :)

    Danie wygląda rewelacyjnie- wiem iż też tak smakuje:)

    serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja szoarmy nigdy nie próbowałam zrobić w domu ale, o rany, przecież to nie może być trudne do zrobienia:) Podoba mi się doprawienie.. pozdraiam!

    OdpowiedzUsuń
  20. robię bardzo podobną:) Mojemu Połówkowi również b. smakuje:) w Sphinxie najczęściej zamawiamy właśnie to mięsko:] pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  21. Nigdy nie jadłąm shoarmy, ale zachęciłaś mnie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Właśnie wymieszałam kolejną porcję. To jeden z pierwszych przepisów, które wypróbowałam po odkryciu Twojego bloga:D Uwielbiamy! Zmniejszam tylko ilość chilli bo wolimy łagodniejsze smaki. Gotową mieszankę często wręczam w prezencie znajomym.
    Czekam na Twoja mieszankę przypraw do gyrosa:)
    Pozdrawiam gorąco:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie postaram się wkrótce skomponować także mieszankę do domowego gyrosa :)

      Usuń
  23. Po wypróbowaniu ,, na raz,, będę mieszać ,,na zaś,, ; )) . Baaardzo nam smakuje, polecam wszystkim amatorom domowych mieszanek!
    Bożena

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.