poniedziałek, 4 października 2010

Penne z białą fasolą i tymiankiem

Penne z białą fasolą i tymiankiem


Kolejna szybka propozycja obiadowa z wykorzystaniem makaronu. Jest to dość nietypowy przepis, popularne penne połączone zostało bowiem z białą fasolą. Całość łączy delikatny sos z masłem i cytryną, wzbogacony o nutę tymianku. 



PENNE Z BIAŁĄ FASOLĄ I TYMIANKIEM

Składniki (na 2 porcje):
  • 200 g makaronu penne
  • 1 czerwona cebula, posiekana w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 czerwona papryka, oczyszczona i pokrojona w kostkę
  • pół puszki drobnej białej fasoli , opłukanej i odsączonej
  • 1 łyżka masła
  • sok z połowy cytryny
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • sól i mielony pieprz do smaku
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente (po ugotowaniu nie przelewamy go wodą). W tym czasie rozgrzewamy na patelni oliwę i smażymy cebulę oraz czosnek. Po około 3-4 minutach dodajemy paprykę pokrojoną w grubą kostkę. Smażymy dalej przez około 7 minut. Dodajemy opłukaną i odsączoną fasolę. Dokładnie mieszamy. Dokładamy ugotowany makaron, łyżkę masła, sok z cytryny, tymianek, doprawiamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy i rozkładamy pomiędzy dwa talerze.

Czas przygotowania: 20 minut

8 komentarzy :

  1. Pyszny makaronik. Musze sobie zrobić taki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię makaronik na obiadek:)PYsznie wygląda u Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. podoba mi się połączenie makaronu i fasoli, wiesz? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. takie jedzonko to chetnie bym zjadla:)

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie wygląda...ciekawe połączenie...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  6. Makaron w każdej postaci zjem :) ze wszystkimi możliwymi dodatkami :)
    I przepisy na szybkie dania też chętnie zbieram :)

    Słodkie misie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.