czwartek, 21 października 2010

Nachosy z fasolą

Nachosy z fasolą


Dziś mam dla Was przekąskę wstylu tex-mex. Serwuję ją już któryś raz z rzędu w moim domu. To fajna i szybka przystawka na spotkanie z przyjaciółmi. Potrawę możemy podać w sposób, który zaprezentowałam, albo po prostu powstałe mieszanki podać jako dipy i maczać w nich chipsy.


NACHOSY Z FASOLĄ 

Składniki (na 2 spore porcje):
  • puszka odcedzonej i opłukanej czerwonej fasoli (220 g)
  • łyżka przecieru pomidorowego (passata)
  • łyżeczka wody
  • 150 g nachosów
  • 1 awokado
  • pół małej czerwonej cebuli drobno posiekanej
  • pół pomidora bez skórki drobno posiekanego (sam miąższ)
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 100 g utartego żółtego sera cheddar
  • 50 ml kwaśnej śmietany
Fasolę dzielimy na dwie części: połowę miażdżymy widelcem lub miksujemy. Na patelni podgrzewamy całą fasolę, fasolę rozgniecioną, wodę i przecier, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do miseczki i przykrywamy. Nachosy układamy na blasze, posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 5 minut, aż ser się rozpuści. Awokado obieramy, ugniatamy na papkę, dodajemy cebulkę, połowę pokrojonych pomidorów, sok z cytryny, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na talerzu układamy chipsy, wykładamy na nie mieszankę z fasoli, kolejno z awokado. Ozdabiamy śmietaną i posypujemy resztą pomidorów i szczypiorkiem.

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

23 komentarze :

  1. Uwielbiam nachos,ale do glowy mi nie wpadlo,zeby podac je w taki sposob:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te wszystkie meksykanskie smaki ..ach pycha!
    Uwielbiam uwielbiam, a najbardziej fasolke;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super wygląda i na pewno tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super! Jadłem nachos kilka dni temu, ale zrobiłem tak ostrą salsę do ich, że myślałem, że wypali mi wnętrzności :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja uwielbiam joge. Też chodziłam i pamietam jak szczególnie czułam się wtedy. Teraz mam mało czasu...choć to pewnie wymówka. Nachos nigdy nie jadłam ale podoba mi się takie wykombinowane zestawienie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Malwinko, jakie kolory cudowne! Wspaniale !:))

    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię kuchnię meksykańską ! Oj lubię...tortille, nachos i inne takie to moglabym jeść i jeść.
    Zatem Malwinno poproszę porcyjkę.
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  8. U nas nachos będzie w weekend: z czarną fasolą, jalapeño i serem;-) Pozdrawiam;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. nachosy świetnie smakują z taką fasolką :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wymiatasz z tą 4tą!! Przecież to środek nocy:) Uwielbiam meksykańską kuchnię:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super pomysł na spotkanie ze znajomymi i na dodatek te wspaniałe kolory:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super pomysł - na pewno wart wypróbowania. I ta poranna joga - popieram :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Za nachos dałabym się pokroić, najbardziej lubię z guacamole.

    OdpowiedzUsuń
  14. O rety. Moja joga zaczyna się najwcześniej o 8. Teraz mam zajęcia tak,że mogę sobie pozwolić. Podziwiam i na pewno wyjdzie to na zdrowie. Nachosy, to wszystko- pyyyycha!:)

    OdpowiedzUsuń
  15. ale wyglada smacznie:) super pomysl na takie jedzonko i chetnie z niego skorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  16. oo jak meksykańsko ;)
    smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. to drugie zdjęcie z pomidorkami takie ładne :-)
    lubię brak czasu.

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda super....zasiadam bo jestem głodna...pozdrawiam Malwinko!

    OdpowiedzUsuń
  19. Przepiękne kolory, aż chciałoby się poczęstować.

    OdpowiedzUsuń
  20. mm... fajna wersja nachos ;]
    baardzo smakowita!

    OdpowiedzUsuń
  21. podziwiam Cię dziewczyno!:) ja nie mogę wstać o 7ej, a Ty tak wcześnie wygibaski robisz;) ukłon w Twoją stronę:) a potrwa bardzo pozytywnie nastraja, te kolory do mnie przemawiają:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.