wtorek, 5 października 2010

Sałatka z bakłażana i papryki

Sałatka z bakłażana i papryki


Tę prostą w wykonaniu sałatkę polecam szczególnie osobom będącym na diecie wegetariańskiej. Do jej przygotowania potrzebujecie patelni grillowej, ale równie dobrze warzywa możecie przyrządzić na grillu ogrodowym. 



SAŁATKA Z BAKŁAŻANA I PAPRYKI


Składniki (na 2 porcje):
  • 1 mały bakłażan, pokrojony w podłużne plastry
  • 1 duża czerwona papryka, pokrojona w podłużne paski
  • dwie łyżki prażonych i posiekanych pistacji
  • sos- 150 ml jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku (drobno posiekany), 1 łyżeczka soku z cytryny,  1/4 łyżeczki suszonego oregano,  szczypta mielonej kolendry, szczypta mielonego kminu rzymskiego, sól i pieprz do smaku (wszystkie składniki łączymy i doprawiamy do smaku)
Plastry bakłażana solimy, odstawiamy na 20 minut, płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelni grillujemy z obu stron paprykę i bakłażana, aż będą miękkie (z papryki po ugrillowaniu możecie zdjąć skórkę).  Z plastrów bakłażana tworzymy roladki zawijając w środku po kawałku papryki. Układamy na talerzu. Na wierzchu kładziemy pozostałą paprykę. Zalewamy sosem i posypujemy uprażonymi orzeszkami.

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

17 komentarzy :

  1. Czyżby to dzisiejszy obiadek?
    Smaczna, już samym wyglądem zachwyca ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. niesamowite kolory! az krzycza, zeby spalaszowac ta pyszna salatke:)

    OdpowiedzUsuń
  3. faktycznie może zachwycić:) bakłażan, pistacje... samo dobro

    OdpowiedzUsuń
  4. piękne kolory, takie apetyczne i gorące :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda po prostu znakomicie! Cudowna kolorystyka!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wspaniale. I na pewno była pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  7. Napiszę to jeszcze raz - Ty Bestio - cudna jest ta sałatka :)

    serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Malwinko, wygląda wspaniale! Bardzo, ale to bardzo apetycznie. A dla takiego warzywnego łasucha jak ja, jest wymarzone :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie się prezentuje, a smakuje pewnie jeszcze lepiej.

    OdpowiedzUsuń
  10. arabskie smaki... rzadko mam okazję jadac coś arabskiego. a Twoje danie wygląda bardzo apetycznie i zachęcająco ;]

    OdpowiedzUsuń
  11. nie nadążam za Twoimi pysznymi propozycjami na obiad, następnym razem nie wejdę na pusty żołądek :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. ale ładne, kolorowe danko!:) podoba mi się i to bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  13. nie tylko,pieknie podane,nie tylko kolorowe,nie tylko apetyczne,ale na 100%smaczne...cos z tureckiej kuchni a ja uwielbiam kuchnie turecka.

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakie feeria barw! poczułam się faktycznie jak w środku jakiejś arabskiej baśni...

    OdpowiedzUsuń
  15. Niesamowicie prosta a jaki efekt....i jak pięknie dla oka...mniammm...pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. oj, zjadłabym takiego grillowanego bakłażana, mniam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.