środa, 8 września 2010

Spaghetti z bazyliowym pesto

Spaghetti z bazyliowym pesto

Makaron z bazyliowym pesto

Spaghetti z bazyliowym pesto to pomysł na szybki i prosty obiad. Samo pesto możecie przygotować wcześniej i przechowywać w zamkniętym słoiczku w lodówce. Później wystarczy już tylko ugotować makaron i wymieszać je z bazyliowym sosem. Pesto należy zużyć w przeciągu tygodnia czasu. 


Spaghetti z pesto z bazylii

SPAGHETTI Z PESTO Z BAZYLII


Składniki (na 4 porcje):
  • 400 g makaronu spaghetti
  • 1 szklanka liści bazylii
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4-1/3 szklanki oliwy ev
W rozdrabniaczu umieszczamy bazylię, orzechy, ser, posiekany czosnek. Wlewamy oliwę, dodajemy szczyptę soli. Miksujemy krótko do powstania sosu. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Odcedzamy go i przenosimy do miski. Dodajemy kilka łyżek pesto bazyliowego i dokładnie mieszamy. Makaron nakładamy na 4 talerze. Możecie go lekko skropić oliwą i posypać wiórkami parmezanu. 

Czas przygotowania: 20 minut.

20 komentarzy :

  1. Lubię takie zielone.
    I takie proste.
    I takie smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zielono ci ;) Z pewnością pięknie pachniało w Twojej kuchni.
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam spaghetti z każdym sosem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. w tym tygodniu pędzę po doniczki, ziemię i nasionka! ;P

    OdpowiedzUsuń
  5. Zazdroszczę plonów. U mnie niestety bazylia ledwo zipie. Na szczęście ta kupiona w sklepie i przesadzona rośnie super. A taki makaron to marzenie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mogę to jeść codziennie!
    Pysznie je pokazałaś.

    OdpowiedzUsuń
  7. naj naj naj! to spaghetti jest fest!

    OdpowiedzUsuń
  8. Aż wstyd się przyznać ale sama nie robiłam nigdy pesto... cóż chyba pora to zmienić :) bardzo mnie zachęciłaś swoim spaghetti.

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam pesto domowej roboty. Smakuje zupełnie inaczej niż to ze słoika :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak ja dawno nie jadlam pesto! Zawsze lubilam makaron z pesto, szybko i bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam makaronik z pesto!:))
    Nawet moje dziecię polubiło jedząc go we Włoszech;)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. pierwsze zdjęcie jest rewelacyjne! jakby jedzenie miało trafić do buzi - aż się głodna na noc zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubimy, lubimy i to bardzo!;-)
    A najbardziej z pistacjami;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo kusząca propozycja, prosta a tak niesamowicie smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Takie spaghetti lubie najbardziej. Proste a jakie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  16. Klasyka gatunku, jeden z moich ulubionych makaronów. Ja używam nerkowców lub jak mnie stać to pini.

    OdpowiedzUsuń
  17. Właśnie czekam aż ugotuje się makaron, pesto już czeka... hmmmm... pysznie pachnie!

    ... i jak smakuje!!! z początku troszkę zbyt czosnkowo ale w smaku czosnku aż tak nie czułam ;)
    dzięki za inspirację i mobilizację by wreszcie samemu zrobić ten bajeczny zielony sos :)

    OdpowiedzUsuń
  18. To już drugi przepis na spaghetti z bazyliowym pesto i szczerze to mm problem który jest lepszy. Oba zachwycające :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.