wtorek, 31 sierpnia 2010

Zestaw surówek do obiadu

Zestaw surówek do obiadu


Czy Wy również nie wyobrażacie sobie obiadu bez dawki witamin w postaci surówki lub sałatki? Poniżej znajdziecie kilka prostych przepisów na smaczne sałatki, które urozmaicą Wasze obiady.




SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY 
  • mała główka białej kapusty
  • sos- 5 łyżek oliwy z oliwek, łyżka octu winnego (ewentualnie soku z cytryny), pieprz, sól, pokrojona drobno natka pietruszki
Kapustę szatkujemy (ja po prostu ją pokroiłam). Ugniatamy w dłoniach i odstawiamy na 15 minut. Polewamy sosem (wszystkie składniki w słoiczek, zakręcamy i wstrząsamy). W przypadku starszej kapusty, sałatkę warto przygotować wcześniej i odstawić ją na pół godziny do lodówki, by kapusta zmiękła. 

 

MIZERIA Z CZOSNKIEM
  • 1 długi ogórek zielony obrany
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany (bądź jogurt pół na pół ze śmietaną)
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • pieprz, sól
  • ew. odrobina cukru pudru
Ogórki kroimy w cienkie plasterki. Odstawiamy na 15 minut. Odlewamy wodę. Łączymy pół na pół jogurt ze śmietaną, dodajemy czosnek, sól, pieprz- mieszamy z ogórkami.

 

KLASYCZNA SURÓWKA Z MARCHEWKI 
  • 2 duże marchewki
  • łyżeczka cukru (lub więcej do smaku)
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego
  • ew. sól i pieprz do smaku
Marchew obieramy, trzemy na tartce o grubych oczkach. Doprawiamy cukrem. Odstawiamy na chwilę. Przed podaniem mieszamy z jogurtem. Surówkę możemy doprawić do smaku pieprzem i solą.

Surowka z kapusty pekinskiej


SAŁATKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ I MARCHEWKI

Składniki:
  • pół główki kapusty pekińskiej
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • mała cebulka
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 2  majonezu
  • sól i świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku 
Liście kapusty myjemy, odkrawamy twarde części, siekamy w paski. Marchew obieramy, trzemy na tartce na małych oczkach. Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Jogurt łączymy z majonezem, przyprawiamy obficie pieprzem i odrobiną soli. Mieszamy z warzywami. Możemy do sosu dodać odrobinę soku z cytryny.
Do surówki możecie także przygotować sos mieszając 2 łyżki  jogurtu, łyżkę majonezu, łyżeczkę octu z białego wina i łyżeczkę oliwy. Sos doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i dodajemy do surówki. 




SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z ZIOŁOWYM SOSEM VINAIGRETTE

Składniki:
  • pół małej kapusty pekińskiej
  • pół zielonej papryki pokrojonej w drobną kostkę
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • sos- 5 łyżek oliwy, 2 łyżki octu z białego wina, pół łyżeczki suszonego oregano, pół łyżeczki suszonej bazylii, pół łyżeczki suszonego tymianku, 1-2 ząbki czosnku drobno posiekane, sól i pieprz do smaku
Kapustę drobno szatkujemy. Dodajemy do niej paprykę i świeże zioła. Przygotowujemy sos, dokładnie mieszając wszystkie składniki. Powstałym dressingiem zalewamy kapustę.
Ta surówka zawsze kojarzy mi się z wiosną. Jest niesamowicie lekka i aromatyczna. Z powodzeniem będzie się komponować z drobiem, czy też wieprzowiną.




SAŁATKA Z MARCHEWKI I CHRZANU

Składniki:
  • 4 średniej wielkości marchewki
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki świeżo utartego chrzanu (ew. gotowego ze słoiczka, wtedy radzę dodać go więcej)
  • sól do smaku
  • 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
Marchewkę obieramy, trzemy na tartce o małych oczkach. Śmietanę łączymy z chrzanem i natką pietruszki. Powstałym sosem zalewamy marchew i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą do smaku. 
Jest to jedna z licznych sałatek na bazie marchewki, które przygotowuję w mojej kuchni. Najlepiej smakuje jako dodatek do zrazów, czy różnej maści gulaszów.




SURÓWKA Z OGÓRKÓW MAŁOSOLNYCH (LUB KISZONYCH) I CEBULKI

Składniki:
  • 4 większe ogórki małosolne (lub ogórki kiszone)
  • 1 mała cebulka
  • 1-2 łyżki oliwy
  • świeżo mielony pieprz
  • cukier- w przypadku ogórków kiszonych 
Ogórki kroimy w półplasterki, cebulkę w drobną kostkę. Całość skrapiamy oliwą i doprawiamy pieprzem. Jeśli używamy ogórków kiszonych, dodajemy do nich pół łyżeczki cukru lub więcej według preferencji. Do surówki możemy także dodać odrobinę soli.

Czas przygotowania: 10 minut.

23 komentarze :

  1. Proste, smaczne i lekkie. Podoba mi się marchewka z jogurtem, ja osobiście dałbym szczyptę soli do niej. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do tej marchewkowej jeszcze jabłko. I moja ulubiona surówka gotowa

    OdpowiedzUsuń
  3. Samo zdrowie;-)
    Najchętniej zjadłbym mizerię, bo jej dawno nie chrupałem;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja bym zjadla wszystkie zamiast obiadu ;-))))

    OdpowiedzUsuń
  5. Na surówkę z białej kapusty i z marchewki ogromnie mi ślinka leci. Już bym chciała ją spożyć do pysznego mielonego.
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  6. Malwinko poszalałas :) Ja nie jestem w stanie zjeśc obiadu bez surówki i zawsze mam co najmniej dwie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. proste, kolorowe, zdrowe i pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mizerii z czosnkiem to jeszcze nie jadłam, muszę koniecznie wypróbować. Piękne zdjęcia. Pozdrawiam serdecznie - muffingirl

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo restauracyjny zestaw :) Właśnie stwierdziłam, że jestem leniwa, bo zawsze podaję jedną surówkę do obiadu :( Marchweka z jogurtem, to mój faworyt( tylko dla mnie :)*)

    OdpowiedzUsuń
  10. ale fajnie kolorowo.. :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj, fajne :) najlepsza z marchewki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. A nie chciałabyś tak wpaść do mnie i zrobić taki zestaw?

    OdpowiedzUsuń
  13. Co jedna to smaczniejsza :) Dziś wybrałabym chyba surówkę z marchewki ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie obiady to cudo :D
    A że mój Luby uwielbia wszystko co z serem to mogę udawać że to Ja jestem taka genialna. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. aaaa! uwielbiam surówki! rzucam się na każdą!

    OdpowiedzUsuń
  16. Dla mnie to dobry pomysł z takim wyborem surówek do obiadu

    OdpowiedzUsuń
  17. I takie surówki lubię. Proste i smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  18. Ojj z pekinki i marchewki chyba nie wytrzymam do jutrzejszego obiadu.zamienilismy wszelkie dodatki w postaci smietany na jogurt naturalny i tak juz kilka lat.sprawdzawsie.pozdrawiam smakoszy:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Kazałam mężowi wybrać jedną z Twoich surówek na jutrzejszy obiad, bo "nasze" mi się już trochę znudziły. Wybrał ogórki kiszone z cebulką :)

    OdpowiedzUsuń
  20. co do ogórków z cebulką, to z mężem ja uwielbiamy
    a kapusta pekińska z marchewką, to bardzo dobra w smaku jest jak doda się ciutkę octu jak ktoś lubi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodatek odrobiny octu dla zaostrzenia smaku zawsze mile widziany :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Printfriendly