niedziela, 15 sierpnia 2010

Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami


Tę tartę bardzo miło wspominam. Była to pierwsza tarta z jabłkami jaką kiedykolwiek upiekłam. Jest bardzo prosta w wykonaniu. Szczególnie dobrze pracuje się z ciastem na spód tarty. Jego dodatkowym plusem jest fakt, że się nie kruszy i bez problemów można je wyciągnąć z formy. Przepis na nią znalazłam u Liski. Serdecznie Wam polecam. 




ALZACKA TARTA Z JABŁKAMI

Składniki na spód:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 130 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy nim formę do tarty o średnicy ok. 25 cm. Ciasto delikatnie nakłuwamy widelcem i pieczemy w temp. 200 stopni około 12 minut, aż się delikatnie zarumieni (ja ze skrawków ciasta piekę małe ciasteczka, którymi potem dekoruję ciasto). W tym czasie przygotowujemy nadzienie.


Składniki na nadzienie:
  • 2 duże jabłka, które należy obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki
  • 50 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100 g drobnego cukru z wanilią 
  • 170 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu 
Składniki miksujemy (poza jabłkami) na gładką masę bez grudek. Na podpieczonym spodzie układamy plasterki jabłka w okrąg, zalewamy masą jogurtową i pieczemy przez około 40 minut.


Na blogu znajdziecie także inne przepisy na wypieki z jabłkami:
- tarta jabłkowa z cynamonowąkruszonką
Całkowity czas przygotowania: 1 godzina.

24 komentarze :

  1. uwielbiam tartę z jabłkami i cynamonem,mmm..już czuje ten piękny zapach..:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jestem na TAK! i przez zastąpienie śmietany jogurtem nadzienie nie jest tak kaloryczne;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pysznosci:) jablka i cynamon to jest takie pyszne, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam tarte, a twoja w wersji mini wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szarlotka, tarta , wszystko z jabłkami jak dla mnie jest genialne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ubóstwiam tartę z jabłkami a szczególnie taką z nutką cytryny i migdałami. Twoja prezentuje sie bardzo apetycznie... aż piec mi się chce :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O, takiej malutkiej to się u mnie nie opłaca robić ;))

    OdpowiedzUsuń
  8. to widze, ze nei tylko ja ostatnio polowalam na forme do tarty ;-) jablkaaa <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękna tarta! To jabłuszko...

    OdpowiedzUsuń
  10. Ogromnie lubię tarty. Tylko ten kruchy spód, no...

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj, jak ja lubię takie ciasto, najlepiej na gorąco z kulka lodow waniliowych i posypka z kakao... rozmarzylam się:) Pozdrawiam! :]

    OdpowiedzUsuń
  12. też ostatnio kupiłam formę do tarty ;)
    jabłka mogę jeść zawsze i wszędzie, więc pewnie kiedyś wylądują i w tarcie

    OdpowiedzUsuń
  13. rónież jestem zagorzałą fanką tej tarty. w ogóle wszystkich tart. mogłąbym się nimi zajadac zamiast pozostałych posiłków. a możliwości smaku i dodatków są tak ogromne, że chyba przez rok albo i dłużej mogłabym tak życ ;p
    a tarta śliczna. jeszcze to serduszko na wierzchu... urocze ;]

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszna !!! Ja tartowa jestem więc już się obluzuję na jej widok :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Lubię bardzo,
    dziś i u Mnie jabłkowo (szarlotka wg. Babci Jasi).
    Pzdr

    OdpowiedzUsuń
  16. Malwinko wiesz ty tylko tak kokietujesz, ze to nie potrafisz, ze to nie wiesz jak, ze to Ci nigdy nie wychodzi - grożę palcem nununu tak cyganić:P

    Tarta smakowita i chętnie bym się w nią wgryzła

    serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. wydrukowałam przepis :)
    tyle pyszności, że nie wiem w co ręce włożyc.

    OdpowiedzUsuń
  18. Widzę że klasyczne połączenie..
    Ja tarty robię bardzo rzadko, mimo że formę posiadam - jakoś tak nie mogę się przekonać do wykładania kruchym ciastem i wogóle..

    Ale z doświadczenia wiem, że znikają w oka mgnieniu. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  19. Trata jest bardzo dobra, zamiast mąki pszennej robiłem na orkiszowej a innym razem na kukurydzianej. Wczoraj zamiast jabłek pojawiły się truskawki. Dla ozdoby i smaku można na grubych oczkach zetrzeć czekoladę :P Jako nieliczny chyba próbuję te przepisy i robię a nie zachwycam się zdjęciami albo czym innym.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajny pomysł z tymi truskawkami. W końcu trzeba korzystać z sezonu :) Inni też wypróbowują przepisy, ale niestety rzadko kto zostawia po sobie ślad, za co Tobie bardzo dziękuję.
      Jeśli kiedyś uda Ci się zrobić zdjęcie przygotowanej ode mnie potrawie, to wyślij je proszę na maila. Dorzucę je do galerii na Fb.

      pozdrawiam

      Malwinna

      Usuń
  20. Ojejku. ten wpis ma ponad 4 lata :) Niesamowite. Niezwykle ewoluowały Twoje zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  21. super tarta ,b kruche ciasto,dodatkowo posypałam ją z wierzchu cynamonem ,bo jabłka tylko w tym połaczeniu

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Printfriendly