piątek, 20 sierpnia 2010

Dorsz po prowansalsku

Dorsz po prowansalsku



Bardzo spodobał mi się przepis na rybkę u  Ireny i Andrzeja. Była to rybka w kubańskim stylu. Brakowało mi jednak wina i ruszyłam w poszukiwaniu innego przepisu. I w jednej z książek Mamy znalazłam bardzo podobny przepis. Tyle że ta rybka była po prowansalsku.

DORSZ PO PROWANSALSKU

Składniki (na 2 porcje):
  • duży filet z dorsza lub dwa mniejsze
  • 2 małe pomidory obrane ze skórki i posiekane (około 250 g)
  • łyżeczka kaparów
  • kilka zielonych oliwek bez nadzienia
  • sól, pieprz, oregano
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
Rybkę porcjujemy, doprawiamy solą, pieprzem, oregano- smażymy na patelni z obu stron przez kilka minut.
Przygotowujemy sos- w rondelku smażymy czosnek i drobno posiekaną cebulę. Dodajemy  pomidory, kapary i oliwki pokrojone w plasterki. Gotujemy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Kiedy sos zgęstnieje doprawiamy go solą i pieprzem. Rybę podajemy polaną sosem.

22 komentarze :

  1. Lubie ryby a szzegolnie podane własnie w taki sposób inne niz zwykle smazone w panierce ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. taka rybka to coś, co lubię niemożliwie, a teraz mimo że już jestem po obiedzie i tak bym ją zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też lubię ryby (oprócz pangi i śledzia), szczególnie z sosami na bazie pomidorów.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowicie się prezentuje, to miła odmiana od cotygodniowych filetów w patnierce z kapustą kwaszoną;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowita propozycja! Do tego z malutkimi zmianami w sam raz na Dukana. ;))

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. ana- ja pangi nie kupuję nigdy, żyje w zbyt zanieczyszczonym środowisku. najczęściej sięgam po mirunę, czasem po dorsza. najważniejsze by rybę kupować w dobrym sklepie rybnym;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudo! Jak wiemy "ryba wpływa na wszystko". :) Iście tradycyjne piątkowe danie.
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  8. Aniu a rybka właśnie była robiona z racji piątku, bo Mama nie je oczywiście mięska w piątki;)

    OdpowiedzUsuń
  9. u mnie dziś też rybka była!:) ale w cieście;) muszę Twojej spróbować, bo pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  10. rybkę z chęcią bym wszamała :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Rybę w każdej postaci biorę.

    OdpowiedzUsuń
  12. kapary, pomidory, oliwki... i taaka rybka to cieszy. rozpływa się w ustach. i pieści kubki smakowe.
    rewelacyjna propozycja. ;]

    OdpowiedzUsuń
  13. mi też się przepis spodobał ale zapomniałam o nim, dziękuję za smaczne przypomnienie:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. ja również miałam dziś rybkę :) w następny piątek spróbuję Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  15. dorsz w każdym wydaniu jest rewelacyjny! taka prowansalska propozycja musi być niezwykle smaczna!

    OdpowiedzUsuń
  16. pycha, lubię rybkę przygotowaną w ten sposób!

    OdpowiedzUsuń
  17. do tego sosiku polecam pół szklanki białego winka i wtedy dusimy aż sie odparuje... i już mamy poezję w ustach.... ;) Arti70

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Arti , masz świętą rację. Tak, jak pisałam w poście zabrakło mi w domu wina, dlatego wybrałam przepis bez niego

      pozdrawiam

      Usuń
  18. Pierwszy raz w życiu smakował mi dorsz Ponieważ bałam się suchości po lekkim obsmazeniu trzymałam go na parze -wyszedł super

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.